Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Μπορεί ο Κώστας Καραμανλής να μη δείχνει διάθεση να τοποθετηθεί δημοσίως για τα γεγονότα που τον οδήγησαν στην α...
Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μπορεί ο Κώστας Καραμανλής να μη δείχνει διάθεση να τοποθετηθεί δημοσίως για τα γεγονότα που τον οδήγησαν στην απόφαση να εγκαταλείψει άρον-άρον την πρωθυπουργία το 2009, αλλά και για τις όποιες ευθύνες της διακυβέρνησής του σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, η σκέψη να αποτυπώσει τις απόψεις του για εκείνη την κρίσιμη περίοδο κάθε άλλο παρά τον αφήνει ασυγκίνητο. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο πρώην πρωθυπουργός ιχνηλατεί ήδη το τοπίο για τη συγγραφή ενός απολογιστικού βιβλίου, στο οποίο θα παραθέτει τη δική του εκδοχή για τα πράγματα και πιθανώς θα παρουσιάζει αθέατες λεπτομέρειες της πενταετίας 2004-2009, αλλά και των σχεδόν 12 χρόνων που έμεινε στο τιμόνι της Ν.Δ.
«ΖΕΣΤΟΣ». Ο κ. Καραμανλής έχει εκμυστηρευθεί εδώ και καιρό την πρόθεσή του αυτή σε κάποιους από τους πλέον στενούς συνομιλητές του, με τους εν λόγω κύκλους να διαμηνύουν πως το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ακόμη πιο ζεστός στη συγκεκριμένη προοπτική. Εξάλλου, το όλο θέμα έχει ξεφύγει πια από τα όρια του στενού καραμανλικού πυρήνα, αφού ο άλλοτε ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου έχει ανοίξει τη σχετική κουβέντα σε αρκετά από τα «γαλάζια» στελέχη που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του στην Παναγή Κυριακού, μετά τις γιορτές. «Ενα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται πολλές μαρτυρίες και πολλή δουλειά από τους ανθρώπους που άφησαν πολιτικό στίγμα στη διάρκεια της κυριαρχίας του Καραμανλή», επισημαίνει άνθρωπος που κατείχε ρόλο-κλειδί στη Ρηγίλλης την εποχή που ο πρώην πρωθυπουργός κρατούσε το τιμόνι του κόμματος και της χώρας.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «ο Κ. Καραμανλής δεν θα ήθελε να γράψει ένα πόνημα για να δώσει τροφή σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά, αντίθετα, είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να του δώσει χαρακτηριστικά ιστορικής περιγραφής». Αλλωστε, κανένα από τα στελέχη που έχουν ακούσει από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό τα περί συγγραφής των απομνημονευμάτων του δεν μπαίνει στη διαδικασία να βάλει στοίχημα για τον χρόνο έκδοσής τους, αφού πρόκειται για μια εξίσωση που αποτελείται από ουκ ολίγους παράγοντες. Αφενός, είναι πανθομολογούμενο ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα επέλεγε μια συγκυρία στην οποία κανείς δεν θα μπορούσε να του αποδώσει ενέργειες αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού (ειδικά αν η Ν.Δ., με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συμπεριλαμβάνεται στο κυβερνητικό κάδρο) και, αφετέρου, είναι ξεκάθαρο ότι θα ήθελε να αποφύγει κάθε σχόλιο περί «απολογίας» για τα πεπραγμένα του.
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ. Ως εκ τούτου, οι λίγοι που μπορούν να τον ερμηνεύουν υποστηρίζουν ότι ο Κ. Καραμανλής θα προχωρούσε στην κίνηση αυτή μόνο αν και εφόσον είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική, ανεξαρτήτως του τι θα μπορούσε να επιφυλάσσει το απώτερο μέλλον (η σχετική αναφορά βεβαίως έχει να κάνει με την πιθανότητα επιστροφής του ως πρωταγωνιστή στα πολιτικά πράγματα).
Σύμφωνα πάντως με τους ίδιους, το κρίσιμο σημείο στην όλη υπόθεση είναι η στάση που θα κρατήσει ο κ. Καραμανλής στις επόμενες εθνικές εκλογές, αν δηλαδή θα είναι εκ νέου υποψήφιος. «Στην περίπτωση που τελικά επιβεβαιωθούν τα σενάρια σχετικά με τη σοβαρή πιθανότητα να μη συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές, δεν αποκλείεται η έκδοση του βιβλίου να συμπέσει χρονικά με αυτό το γεγονός και να αποτελέσει κατά κάποιον τρόπο έναν απολογισμό της διαδρομής του, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κυβέρνησή του και τη θητεία του στην προεδρία του κόμματος. Το πιο σημαντικό στοιχείο όλων όμως είναι η κρίση του ίδιου του Κ. Καραμανλή για το αν και πότε πρέπει να εκθέσει τις σκέψεις του», σημειώνει «γαλάζιος» πρώην βουλευτής, που περνά συχνά-πυκνά το κατώφλι της Παναγή Κυριακού.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Το μόνο σίγουρο τη δεδομένη στιγμή είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει μιλήσει επανειλημμένως σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του για τις σκέψεις του να μη συμπεριλάβει εαυτόν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, τις οποίες συνδέει άρρηκτα με τον προβληματισμό του για τη ρευστότητα που χαρακτηρίζει τον πολιτικό βίο και την εν γένει πορεία της χώρας. Για την ιστορία πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο να γράψει βιβλίο ο Κ. Καραμανλής φούντωσε εν μέσω των αποκαλύψεων για τα όσα συνέβησαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του στην Ηρώδου του Αττικού, αλλά και για την εμπλοκή προσώπων όπως ο Αγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος συγκαταλεγόταν μεταξύ των golden boys της τότε πρωθυπουργικής αυλής. Βλέπετε, για πολλούς η υπόθεση αυτή επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την πληγείσα υστεροφημία του μακροβιότερου αρχηγού στην ιστορία της Ν.Δ., εξέλιξη που, όπως οι γνωρίζοντες να τον ερμηνεύουν υπογραμμίζουν, μόνο αδιάφορο δεν μπορεί να τον άφησε.
ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ. Ο πρώτος που έμαθε για την απόφαση του Κ. Καραμανλή να αρχίσει να συγκεντρώνει υλικό, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για να προχωρήσει στην έκδοση βιβλίου, είναι ο διαχρονικά, στενός του συνεργάτης, Γιάννης Αγγέλου. Ακολούθησαν οι Προκόπης Παυλόπουλος και Ευάγγελος Αντώναρος, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν ποικιλοτρόπως τη σχετική διαδικασία, ενώ η έκπληξη ακούει στο όνομα «Θόδωρος Ρουσόπουλος». Που εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει αποκαταστήσει πλήρως την επαφή του με τον Κώστα Καραμανλή.
Μάλιστα, συνομιλητές του πρώην υπουργού Επικρατείας όχι μόνο επιβεβαιώνουν ότι ο τελευταίος έχει συζητήσει με τον πρώην πρωθυπουργό για το όλο θέμα, αλλά και πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα συμβάλει ενεργά όποτε του ζητηθεί. Αλλωστε, είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανείς τα μυστικά της «γαλάζιας» πενταετίας, αφού με τον κ. Αγγέλου ήταν τα δύο πρόσωπα που ασχολούνταν με κάθε πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.