Άμεση είναι η απάντηση του Ελληνικού Στρατού στην πρόκληση των Τούρκων ότι μπορούν να διέλθουν τον Έβρο ποταμό χωρίς εμπόδιο με τις αμφ...
Άμεση είναι η απάντηση του Ελληνικού Στρατού στην πρόκληση των Τούρκων ότι μπορούν να διέλθουν τον Έβρο ποταμό χωρίς εμπόδιο με τις αμφίβιες γέφυρες Samur. Αυτή τη στιγμή μονάδες του Στρατού πραγματοποιούν βολές με προσομοίωση στη βύθιση των αυτοκινούμενων αμφίβιων επιθετικών γεφυρών σε χρόνο dt, πριν καν προλάβουν οι τουρκικές δυνάμεις να πλησιάσουν στις όχθες του ποταμού και να ξεδιπλώσουν τα εχθρικά του σχέδια.
Στο πεδίο βολής Πετρωτά, κοντά στην Αλεξανδρούπολη, οι μονάδες Πυροβολικού του Δ’ Σώματος Στρατού επρόκειτο να ρίξουν «βροχή» πυραύλων MLRS και ΡΜ-70.
Βούτυρο στο ψωμί τους οι αμφίβιες γέφυρες Samur που θέλει να αναπτύξει η Τουρκία για να περάσει τεθωρακισμένα οχήματα ή άρματα μάχης από τον Έβρο ποταμό ή την αντιαρματική τάφρο.
Οι βολές θα γίνουν προς τη θάλασσα έτσι ώστε οι μονάδες Πυροβολικού που βρίσκονται στον Έβρο να εξοικειωθούν ακόμη περισσότερο με το υγρό στοιχείο και τους στόχους που κινούνται σε νερό. Αν προλάβουν δηλαδή να κινηθούν…
Περιμένουν να ρίξουν «φωτιά» σε αυτούς που επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα και εποφθαλμιούν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Τα στελέχη του ελληνικού Στρατού γνωρίζουν σπιθαμή προς σπιθανή το ποτάμι.
Με λίγα λόγια έχουν πολύ καλή γνώση οι φύλακες.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα αναπτυχθούν δύο εκτοξευτές MLRS και θα γίνει ρίψη έξι βλημάτων, ενώ άλλα 16 βλήματα θα εκτοξευτούν από τα συστήματα ΠΕΠ ΡΜ-70.
Η ημερομηνία διεξαγωγής της άσκησης, την οποία θα παρακολουθήσουν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, δεν είναι καθόλου τυχαία. Έρχεται σε συνέχεια της τουρκικής πρόκλησης μέσω… διάλεξης Τούρκων αξιωματικών σε υφιστάμενους τους και με αφορμή την παραλαβή των αυτοκινούμενων αμφίβιων επιθετικών γεφυρών Samur.
«Ο Έβρος δεν είναι ποια εμπόδιο για τα τεθωρακισμένα οχήματα και τα άρματα μάχης του Τουρκικού Στρατού», διαφήμιζαν το προιόν τους οι αξιωματικοί των ΤΕΔ (ψυχολογικές επιχειρήσεις και τόνωση ηθικού λέγεται αυτό) λες και επρόκειτο να πάνε εκδρομή στην αντίπερα όχθη του Έβρου.
Οι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυροβολικού M-270 MLRS που διαθέτει ο Στρατός αποτελούνται από το Μ-269 Σύστημα Εκτόξευσης και Επαναγέμισης (Launcher Loader Module) και το Μ-993 Ερπυστριοφόρο Όχημα-Φορέα (Tracked Carrier Vehicle). Το LLM είναι η αυτόνομη πλατοφόρμα σκόπευσης, εκτόξευσης και επαναγέμισης, ενώ το TCV, βασισμένο στο πήγμα του Μ2/Μ3 "Bradley" ICV/CFV, εξασφαλίζει τη γρήγορη μετακίνηση του συστήματος και την προστασία του πληρώματος.
Το σύστημα υπηρετείται από τριμελές πλήρωμα (οδηγός, πυροβολητής, αρχηγός στοιχείου). Tο MLRS εκτοξεύει ρουκέτες των 8,9in/227mm που φορτώνονται συναρμολογημένες, ελεγμένες και συσκευασμένες σε εξαπλό φορέα (Launch Pot Container). Η κάθε ρουκέτα διαθέτει βομβίδια τα οποία οπλίζονται κατά τη διάρκεια της πτώσης τους προς το έδαφος και καταστρέφουν τα πάντα από υλικό ή ανθρώπινη ζωή.
Το βεληνεκές τους είναι 32 χιλιόμετρα, αλλά υπάρχει και το MGM-140 ΑTACMS που έχει δυνατότητα να πλήξει στόχο σε απόσταση 165 χιλιομέτρων. Τέτοια βλήματα θα ρίξουν οι μονάδες του Πυροβολικού σήμερα. Τα κρατάνε για ώρα κρίσης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.