Κάτω από τον δυνατό, καλοκαιρινό σχεδόν ήλιο, οι οδηγοί στο ύψος του Χίλτον με χαμόγελο κοιτούν τον εμβληματικό Δρομέα, περικυκλωμένο απ...
(φωτογραφία από τις εργασίες το πρωί της 16ης Μαρτίου 2014)
Από χθες το πρωί, το γρασίδι γύρω από τον Δρομέα -το εμβληματικό και ως κάποιο σημείο, αμφιλεγόμενο, αθηναϊκό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, που από την Ομόνοια βρέθηκε εδώ και χρόνια στο σταυροδρόμι της Βασιλίσσης Σοφίας με το κέντρο- άρχισε να θυμίζει εργοτάξιο. Μετακινούμενα κάγκελα και τα προφυλακτικά πανό με την επιγραφή Kärcher. Σήμερα, νωρίς το πρωί, συνεργεία έπιασαν δουλειά καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη επιχείρηση καθαρισμού του ιδιαιτέρων αναγκών και δυσκολιών Δρομέα, που αποτελείται από τεράστιες επιφάνειες γυαλιού.
Από τις 10 το πρωί της Τρίτης οι γερανοί ψεκάζουν ολόκληρο το άγαλμα με ειδικό καθαριστικό αφρό. Ο Δρομέας θα μείνει καλυμμένος και υγρός επί τουλάχιστον 4 ώρες πριν ξεπλυθεί, όπως εξηγεί στο iefimerida η Δώρα Λυκάκη, διευθύντρια marketing της Kärcher. Στη συνέχεια ειδικά μηχανήματα υψηλής πίεσης θα τον ξεπλύνουν με απιονισμένο νερό, προκειμένου να μην μείνουν στάμπες πάνω στο γυαλί.
(φωτογραφία από προηγούμενη επιχείρηση καθαρισμού)
Ο καθαρισμός αποτελεί χορηγία της εταιρείας προς την πόλη της Αθήνας. Είχαν προηγηθεί άλλοι δύο: το 2003 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και άλλη μία το 2012 από την εταιρεία και τουλάχιστον άλλος ένας το 2008 από τις δημοτικές αρχές. Δεν πέρασαν καν δύο χρόνια και κρίθηκε αναγκαίο να γίνει νέα επιχείρηση καθαρισμού, καθώς η επιβάρυνση των ρύπων στο γλυπτό είναι μεγάλη και είναι επιβεβλημένη η συντήρησή του. Η επιχείρηση καθαρισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη θα διαρκέσει δυο μέρες (ολοκληρώνεται δηλαδή την Τετάρτη 17 Μαρτίου). Υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στη διαδικασία, ενώ η εταιρεία καθαρισμού έχει στο παρελθόν συνεργαστεί με τον δημιουργό σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του Δρομέα και την προσοχή που απαιτείται κατά τον καθαρισμό.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες έχουν ενδιαφέρον, όπως αναγράφονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας: «Μετά από τη φάση εργαστηριακών δοκιμών, στο Κέντρο Ανάπτυξης της Kärcher, βρέθηκε μια μέθοδος, η οποία οδηγεί σε ένα ιδιαίτερα καλό αποτέλεσμα καθαρισμού: Αρχικά, το άγαλμα θα υγρανθεί με νερό όσμωσης. Στη συνέχεια, θα εφαρμοστεί το ειδικό απορρυπαντικό RM 31 με τη συσκευή προκαταρκτικού ψεκασμού και θα διατηρηθεί υγρό επί δύο ώρες. Στη συνέχεια, ο «Δρομέας» θα ξεπλυθεί με αυτόνομο βενζινοκίνητο μηχάνημα καθαρισμού υψηλής πίεσης ζεστού νερού με πίεση 100 – 150 bar και θερμοκρασία 60°C. Τέλος, θα ακολουθήσει επαναληπτική πλύση επί τρεις ώρες με νερό όσμωσης, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία λεκέδων στο γυαλί. Αποφασιστικής σημασίας όσον αφορά το αποτέλεσμα καθαρισμού είναι η διαρκής παραμονή του απορρυπαντικού σε υγρή κατάσταση. Η εργασία καθεαυτή θα πρέπει επομένως να εκτελεστεί σε μια φάση».
Ο Δρομέας, έργο που κατασκεύασε ο Κώστας Βαρώτσος επί δημαρχίας Εβερτ και κατόπιν πρόσκλησης του τότε αντιδημάρχου, γνωστού συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, εγκαταστάθηκε αρχικά στην Ομόνοια, πριν αποφασιστεί η μεταφορά του στο Χίλτον, λόγω των εργασιών του μετρό. Εχει ύψος 12 μέτρα και είναι κατασκευασμένος από γυαλί και μέταλλο.. Ο ίδιος ο Βαρώτσος έχει δηλώσει «Ο Δρομέας είναι αυτοπεριγραφικός της ίδιας της υπόστασης του urban. Της αέναης κίνησης της πόλης». Κατά τα εγκαίνια για την παρουσίαση του έργου ο Μιλτιάδης Εβερτ είπε στην ομιλία του «Όλοι μας λένε ότι τα κάναμε γυαλιά καρφιά, εμείς με τα σπασμένα γυαλιά φτιάχναμε τον Δρομέα».
Καθώς λοιπόν στην πλατεία που φέρει το όνομα «Μεγάλη του Γένους Σχολή» ο Δρομέας διώχνει τη σκόνη της Αθήνας από πάνω του και με ενεργή τη δήλωση του δημιουργού πως «Όποτε η σύγχρονη Τέχνη μπαίνει στον πολεοδομικό ιστό είναι σαν να ζητάει συγνώμη ακόμη και σήμερα» έχει ενδιαφέρον να δούμε το βίντεο για τον τρόπο που δημιουργήθηκε ο Δρομέας.
Ε όχι και "εντυπωσιακό έργο" τα σπασμένα γιαλιά. Η κακογουστιά και η "μαλακία" σε όλη της την ...... "μεγαλοπρέπεια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή