Page Nav

HIDE
Friday, January 10

Pages

Classic Header

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

ΟΙ ΤΑΤΑΡΟΙ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ... ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΕΣΦΑΞΕ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ...!!

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ ΤΣΜΑΗΔΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΞΩ Ο ΖΕΡΒΑΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΟΙ ΕΔΩ Κ...


ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ ΤΣΜΑΗΔΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΞΩ Ο ΖΕΡΒΑΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΟΙ ΕΔΩ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΓΚΙΤΣΕΣ...

Οι Τάταροι είναι μουσουλμάνοι σουνίτες, τουρκικής καταγωγής, που έχουν τη δυστυχία να ζουν στην Κριμαία ανάμεσα σε ρωσόφωνους πληθυσμούς.

Ηταν μια από τις μεγαλύτερες εθνότητες πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα εκπροσωπούν μόνο το 10% του πληθυσμού της Κριμαίας, αυτής της νοτιο-ανατολικής χερσονήσου της Ουκρανίας, εξαιτίας των μαζικών διώξεων από τον Στάλιν το 1944. Ο Στάλιν κατηγόρησε αυτό τον λαό, τουρκικής καταγωγής, ότι είχε συνεργαστεί με τους Γερμανούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λαός τιμωρημένος από τη Ρωσία, ζουν σήμερα σχεδόν αποκλειστικά με ρωσόφωνους στα βάθη της Κριμαίας. Και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα όπως φάνηκε από τις ταραχές που ξέσπασαν την Τετάρτη μπροστά στο κοινοβούλιο της Συμφερόπολης ανάμεσα στο ρωσόφιλους διαδηλωτές και σε όσους υπερασπίζονταν τη νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της χώρας.

Τάταροι από τα βάθη των αιώνων

Είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό να θυμηθεί κανείς τα ιστορικά γεγονότα και την ιστορία των Τατάρων Τούρκων για να γίνει πιο κατανοητή η ιδιαίτερα πολύπλοκη γεωγραφική και κοινωνικο-πολιτική κατάσταση της Ουκρανίας.
Κατόπιν μαζικής μετανάστευσης από τα οθωμανικά εδάφη στην ταυρική χερσόνησο οι Τάταροι της Κριμαίας ίδρυσαν το Χανάτο της Κριμαίας το 1440.

Μουσουλμάνοι σουνίτες, τουρκικής καταγωγής

Το 1783, η τσαρίνα Αικατερίνη ΙΙ, η οποία ήθελε να επεκτείνει την αυτοκρατορία της προς το Νότο, αποφασίζει να καταλάβει την Κριμαία, η οποία βρισκόταν ακόμη υπό την επιρροή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Τάταροι, μουσουλμάνοι σουνίτες, ήταν η μεγαλύτερη εθνότητα σε αυτή την περιοχή. Η Κριμαία γίνεται ρωσική, γεγονός που επιτρέπει στη Ρωσία να αποκτήσει λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα με όλα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα αυτής της απόκτησης: άνοιγμα στις ζεστές θάλασσες, όπως η Μεσόγειος, και μεγαλύτερη επιρροή σε όλη την περιοχή. Η ναυτική βάση που δημιουργήθηκε στη Σεβαστούπολη θεωρείται ακόμη σήμερα από τους Ρώσους μεγάλης γεω-στρατηγικής σημασίας και εξαιρετικού στρατιωτικού ενδιαφέροντος.

Η κατοχή της Κριμαίας από τους Ρώσους στα τέλη του 18ου αιώνα ακολουθήθηκε από έναν μαζικό διωγμό των Τατάρων.

Εθνοκάθαρση σε βάθη αιώνων

Οι Τάταροι γίνονται σταδιακά μειονότητα στην περιοχή και όλο και περισσότεροι ρώσοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι ενθαρρύνονται να εγκατασταθούν στην Κριμαία. Ο πόλεμος της Κριμαίας, μεταξύ Ρώσων από τη μια μεριά και Γάλλων-Αγγλων από την άλλη, μεταξύ 1853-1856, θα σημάνει για μια ακόμη φορά την έξοδο χιλιάδων Τατάρων προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το φαινόμενο συνεχίζεται κατά τον 20ό αιώνα, υπό σοβιετικό καθεστώς, αφού χιλιάδες Τάταροι γίνονται θύματα εθνοκάθαρσης στη δεκαετία του '30.

Τι έγραφε ο Μπέρια στον Στάλιν για τους Τάταρους

Η χαριστική βολή δίνεται από τον Στάλιν τους τελευταίους μήνες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κατηγορούνται ότι συνεργάστηκαν με τον εχθρό Ναζί και 200.000 Τάταροι εκριζώνονται και διασκορπίζονται σε όλη την κεντρική Ασία τον Μάιο του 1944. Ένα γράμμα του Λαυρέντι Μπέρια στον Στάλιν, στις 10 Μαίου 1944, γράφει ότι «εξαιτίας της προδοσίας των Τατάρων της Κριμαίας εναντίον του σοβιετικού λαού δεν θα ήταν σωστό να συνεχίσουν να ζουν στα σύνορα της ΕΣΣΡ. Γι'αυτό η υπηρεσία σας θέτει υπόψιν ένα σχέδιο για την εκδίωξη όλων των Τατάρων και σας προτείνει να αποσταλούν στην ειδική ζώνη στο Ουζμπεικιστάν».

Φυσικά, το σχέδιο εξετελέσθη και περίπου οι μισοί Τάταροι (190.000) πέθαναν στα επόμενα δύο χρόνια που ακολούθησαν τον ξεριζωμό.

Μισούν τον Γιανουκόβιτς και τους Ρώσους

Σήμερα οι Τάταροι της Κριμαίας, που ζουν στιγματισμένοι από τους Ρώσους και δεν στήριξαν, φυσικά, τον ρωσόφιλο Γιανουκόβιτς, ελπίζουν ότι η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι μια ευκαιρία για τα δικαιώματά τους.
Η Κριμαία είναι η χερσόνησος με το κόκκινο χρώμα. Το Donetsk είναι η πόλη που γεννήθηκε ο Γιανουκόβιτς:

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.