Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ... ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ...;;;

Η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα την Κυριακή, θεωρήθηκε ως παράδειγμα για τους Σέρβους της Βοσνίας...


Η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα την Κυριακή, θεωρήθηκε ως παράδειγμα για τους Σέρβους της Βοσνίας, φιλοδοξώντας τον μεγάλο διαχωρισμό, ενώ οι αναλυτές πιστεύουν ότι μια τέτοια κίνηση είναι πολύ πιθανή στο άμεσο μέλλον.

Μετά την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον το 1995, η οποία υπήρξε καταλύτης στην εθνοτική σύγκρουση, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 100 χιλιάδες άτομα, η Βοσνία χωρίστηκε σε δύο οντότητες, τη Σερβική Δημοκρατία- Σέρπσκα (RS) και τη μουσουλμανική Βοσνιακή-Κροατική Ομοσπονδία, όπου η κάθε μία έχει ευρεία αυτονομία και η επανένωση είναι αδύναμη, βάσει των κεντρικών θεσμών.

Με την πάροδο των ετών υπήρξε ενίσχυση των κεντρικών θεσμών καθώς η Σερβική Δημοκρατία υποχώρησε κάτω από την πίεση της διεθνούς κοινότητας, διατηρώντας ορισμένες από τις εξουσίες που καθορίζονται από τη συμφωνία του Ντέιτον και η Βοσνία έχει μέχρι στιγμής ένα στρατό υπό ενιαία διοίκηση και οι φόροι επιβάλλονται σε ένα εθνικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντιτς, υπήρξε σφοδρός αντίπαλος αυτών των παραχωρήσεων και επανειλημμένα απείλησε να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της σερβικής οντότητας στη Βοσνία.

Ο πολιτικός αναλυτής Μίοντραγκ Ραντοίβιτς, θεωρεί ότι είναι απίθανο ότι ο Μίλοραντ Ντόντιτς θα πάει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

«Το πλαίσιο δεν είναι το ίδιο, η Σερβία δεν απολαμβάνει το διεθνές κύρος της Ρωσία και δεν θα ήταν προς το συμφέρον της, επί του παρόντος, να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα», λέει ο αναλυτής.

Ο Μίλοραντ Ντόντιτς θεωρεί, ωστόσο, ότι ακόμη ένα κράτος σερβικό δεν μπορεί να σταθεί από μόνο του. Ισχυρίζεται, όμως, ότι η Κριμαία αποτελεί «ένα παράδειγμα σεβαστό στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με βάση το δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση».

«Αφού το Κοσσυφοπέδιο ακολούθησε τις ίδιες διαδικασίες, όπως και η Κριμαία, θα έλεγα ότι είναι δικαίωμα για έναν λαό στην αυτοδιάθεση», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, σύμφωνα με το Mediafax.
--
The Hellenic Information Team

3 σχόλια

  1. Αν ακομα εχοθμε ελληνεσ εκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι έχουμε προφανώς είναι δεδομένον. Απλώς το ερώτημα είναι πόσον αποφασιστικήν εθνικήν ηγεσίαν έχουμε τώρα έναντι άλλοτε.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την Ρωσία την κυβερνάει ο Πούτιν και όχι ο πουλημμένος Σαμαράκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.