Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΕΛΟΧΕΙΜ... ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΝΑΜΙΜΠ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ...

Οι μυστηριώδεις κύκλοι στην έρημο Ναμίμπ της Αφρικής εμφανίζονται όσο υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή. Επί δεκαετίες, οι επιστήμονες επιχει...

Οι μυστηριώδεις κύκλοι στην έρημο Ναμίμπ της Αφρικής εμφανίζονται όσο υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή. Επί δεκαετίες, οι επιστήμονες επιχειρούν να εξηγήσουν την εμφάνιση των επιβλητικών κυκλικών σχεδίων στην έρημο και πλέον θεωρούν ότι ανακάλυψαν τον υπεύθυνο: τους τερμίτες.

Η έρημος Ναμίμπ στη νοτιοδυτική Αφρική είναι μια άνυδρη περιοχή που φιλοξενεί στρουθοκαμήλους, λεοπαρδάλεις και άλλα μεγάλα ζώα. Παρόλα αυτά τους τεράστιους κύκλους διαμέτρου από δύο έως δώδεκα μέτρα δημιουργούν από τους μικροσκοπικούς κατοίκους της ερήμου: οι τερμίτες.

Ο βιολόγος Norbert Juergens από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου παρατήρησε ότι στο κέντρο αυτών των τεράστιων κύκλων κυκλοφορούν τερμίτες της άμμου (Psammotermes allocerus). Ανακάλυψε ότι χωρίς γρασίδι, για να απορροφήσει άμεσα τα όμβρια ύδατα και να τα απελευθερώσει ξανά στην ατμόσφαιρα ως ατμό, η όποια ποσότητα βροχής που πέφτει στην περιοχή απορροφάται από το πορώδες και αμμώδες έδαφος. Είναι το νερό αυτό που κρατά τους τερμίτες ζωντανούς, ακόμα και κατά τις χείριστες φάσεις της σκληρής περιόδου ξηρασίας.



Παρατήρησε επίσης ότι οι ρίζες των ενδημικών φυτών είναι “μασημένες” και ότι στις περιοχές εντός και γύρω από τους κύκλους υπάρχουν ίχνη υπόγειων σηράγγων: αποδείξεις της παρουσίας των τερμιτών της άμμου στην περιοχή.



Η έρημος Ναμίμπ είναι ένας καυτός ωκεανός άμμου, δίπλα ακριβώς στον παγωμένο Ατλαντικό Ωκεανό και εκτείνεται σε βάθος περίπου 100 χλμ. από αυτόν. Είναι ένα από τα πιο ξηρά μέρη της γης. Ο εξερευνητής Βαρθολομαίος Ντιάζ, ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε ώς εκεί το 1487, την ονόμασε “Άμμο της Κόλασης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.