Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ισπανία διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτηαξιώνοντας να δοθεί τέλος στις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε η ...
Στις λεγόμενες «Πορείες Αξιοπρέπειας» συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι που συνέκλιναν στην πρωτεύουσα, προβάλλοντας πάνω από 160 αιτήματα — απασχόληση, στέγαση, υγεία και παιδεία, να καταπολεμηθεί η φτώχεια κ.ά.
Τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές καλούσαν μεταξύ άλλων τη συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας να μην αποπληρώσει το δημόσιο χρέος και αντ' αυτού να καταπολεμήσει την ανεργία, η οποία ανέρχεται στο 26%.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμά ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τους φτωχούς στην Ισπανία περισσότερο από ό,τι σε κάθε άλλη χώρα-μέλος του.
Στο τέλος των κινητοποιήσεων αναφέρθηκαν επεισόδια όπου τραυματίστηκαν 27 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός ο οποίος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ 17 πρόσωπα συνελήφθησαν, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν καθώς οι περισσότεροι διαδηλωτές διαλύονταν. Αστυνομικοί επενέβησαν εναντίον νεαρών που πετούσαν αντικείμενα εναντίον τους κάνοντας εφόδους και χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες.
Οι νεαροί έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, έσπασαν βιτρίνες τραπεζών.
Συνολικά 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένας ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, όπως και επτά διαδηλωτές, είπε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.
17 διαδηλωτές συνελήφθησαν διότι «επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, πέταξαν πέτρες και προέβησαν σε βανδαλισμούς», είπε ο εκπρόσωπος.
Νωρίτερα, ένας από τους διαδηλωτές, ένας 44χρονος επιχειρηματίας, είπε ότι κατέβηκε κι αυτός στον δρόμο «για να αγωνιστεί για το μέλλον των παιδιών του. Για αυτούς που είναι στην εξουσία είμαστε απλά αριθμοί. Εκτιμούν το χρήμα περισσότερο από τους ανθρώπους».
Όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων πριν από πέντε χρόνια, η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται ταχύτατα, με εκατομμύρια Ισπανούς να χάνουν τη δουλειά τους, τους δανειολήπτες να αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα και τελικά την κυβέρνηση να ζητεί ένα πακέτο δανεισμού 41 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ για να διασώσει τις τράπεζές της.
Η κυβέρνηση επιβάλει πολιτικές σκληρής λιτότητας στο δημόσιο για να μειώσει το έλλειμμα, προκαλώντας οργή στις οικογένειες της μεσαίας τάξης και τους φτωχούς εν μέσω των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων για σκάνδαλα διαφθοράς διακεκριμένων εκπροσώπων της άρχουσας τάξης, ακόμη και μελών της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας.
«Ψωμί, δουλειές και στέγαση για όλους», έγραφε ένα πανό. «Διαφθορά και κλοπή, σήμα κατατεθέν της Ισπανίας», έγραφε ένα άλλο.
«Είμαι εδώ γιατί έχω σιχαθεί αυτό το σύστημα που αποκαλούν δημοκρατία», είπε ένας 58χρονος δάσκαλος ο μισθός του οποίου είπε πως μειώθηκε 20%. «Θέλω να αλλάξουν τα πράγματα».
Οι σημερινές διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες από το 2012.
Η Ισπανία βγήκε οριακά από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2013, αλλά η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται στα ύψη μετά τη θέσπιση εργατικής νομοθεσίας που μείωσε τα κόστη των προσλήψεων και των απολύσεων. Η τόνωση της ανάπτυξης που προέβλεπε η κυβέρνηση δεν προέκυψε.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «συνολικά, το φτωχότερο 10% βρέθηκε αντιμέτωπο με απώλεια εισοδήματος 14% το χρόνο», δηλαδή απώλεσε «πάνω από το ένα τρίτο την περίοδο 2007-2010. Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη μείωση στον ΟΟΣΑ».
Επιπλέον, τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση απασχόλησης έχουν τα πιο οικονομικά ασθενή νοικοκυριά, με «τον 1 στους 6 ενήλικες σε εργάσιμη ηλικία να ζει σε άνεργο νοικοκυριό», έναν αριθμό διπλάσιο σε σχέση με τη χρονική περίοδο πριν από την κρίση.
«Ούτε ανεργία, ούτε εξορία, ούτε ανασφάλεια. Πορείες για την αξιοπρέπεια», φώναζε μια ομάδα νεαρών διαδηλωτών.newsit.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ REUTERS
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.