ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΕΪΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ ΕΔΩΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΓΙΟΑΚΙΜ ΓΚΑΟΥΚ: «Τις πρώτες οικονομ...
«Τις πρώτες οικονομικές επιτυχίες που διακρίνονται διστακτικά» στην Ελλάδα χαιρετίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ, ο οποίος επισκέπτεται από σήμερα τη χώρα μας. «Η Ε.Ε. για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό προβλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα. Τέτοιες θετικές ενδείξεις δίνουν θάρρος και δύναμη για τις επερχόμενες μεγάλες προκλήσεις. Και για να αντεπεξέλθει κανείς σε αυτές χρειάζονται η πεποίθηση και η δύναμη της θέλησης για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές», τονίζει.
Θυμίζει ότι πριν από μία δεκαετία ήταν η Γερμανία εκείνη που ήταν στη θέση του μεγάλου ασθενούς της Ευρώπης. «Τότε μας παραίνεσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να βρούμε τη διέξοδο από την αυτοπαράλυση και να κάνουμε θαρραλέα βήματα. Τα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας και της απασχόλησης ήταν επώδυνα και για μία μερίδα των πολιτών εξακολουθούν να είναι. Ομως αυτές οι μεταρρυθμίσεις μάς δυνάμωσαν για τις κρίσεις των περασμένων χρόνων», επισημαίνει, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους Ελληνες να συνεχίσουν τη δύσκολη πορεία τους.
Στο πλαίσιο του ταξιδιού του θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ δεσμεύεται ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τη συνεργασία της με την Ελλάδα στα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών. Αναλαμβάνοντας ως ανώτατος άρχοντας της Γερμανίας «το ηθικό χρέος» των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αναμένεται να μεταβεί με τον Ελληνα ομόλογό του, Κάρολο Παπούλια στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, όπου θα αποτίσουν από κοινού φόρο τιμής στα θύματα των ναζί. Το χρέος αυτό «δεν θέλουμε ούτε να το αρνηθούμε ούτε να το σχετικοποιήσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ».
Από τους εμπνευστές της ιδέας μιας Γερμανίας πιο δραστήριας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, αλλά και υπέρμαχος της άποψης ότι «η Γερμανία δεν θα έπρεπε να επιβάλει τη θέλησή της στην υπόλοιπη Ε.Ε.», ο κ. Γκάουκ διατυπώνει με σαφήνεια την άποψή του για το μέλλον της χώρας μας: «Ολοι στην Ευρώπη θέλουμε μία ανταγωνιστική, ευημερούσα Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, η οποία να διακρίνει τις προοπτικές της εντός και μαζί με την Ε.Ε.».
Οσο προχωρούν οι αλλαγές, η Γερμανία θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη
– Εχετε υπάρξει ένθερμος ευρωπαϊστής και συντάκτης μιας θερμής έκκλησης για «περισσότερη Ευρώπη». Είπατε σε μία σημαντική ομιλία ότι η Γερμανία δεν θα έπρεπε να επιβάλει τη θέλησή της στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση. Καθώς η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει υποφέρει πολλά λόγω της κρίσης χρέους, πιστεύετε ότι η Γερμανία θα έπρεπε να σκεφτεί να βοηθήσει είτε μέσω ενός «πακέτου ανάπτυξης» είτε μέσω ενός γενναιόδωρου διακανονισμού για την ελάφρυνση του χρέους;
– Πολλοί Ελληνες υπομένουν τεράστιες προσωπικές δυσκολίες, για παράδειγμα, όταν οικογένειες χωρίζονται, επειδή ένας γονέας βρίσκει θέση εργασίας σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων – αν βρει θέση. Ή όταν οι νέοι άνθρωποι δεν βρίσκουν εργασία και δεν διακρίνουν καμία προσωπική προοπτική. Μπορώ να καταλάβω πολύ καλά ότι οι άνθρωποι απελπίζονται, όταν τους λείπουν τα χρήματα για την αγορά φαρμάκων ή για την πληρωμή του λογαριασμού ρεύματος. Η ελληνική κοινωνία καταφέρνει πολλά, ο κόσμος στερείται πολλά. Και γι’ αυτό χαίρομαι πραγματικά που διακρίνονται διστακτικά οι πρώτες οικονομικές επιτυχίες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό προβλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα. Τέτοιες θετικές ενδείξεις δίνουν θάρρος και δύναμη για τις επερχόμενες μεγάλες προκλήσεις. Και για να αντεπεξέλθει κανείς σε αυτές χρειάζονται η πεποίθηση και η δύναμη της θέλησης για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους τους Ελληνες να συνεχίσουν αυτήν τη δύσκολη πορεία – και μάλιστα όχι για να ικανοποιήσουν την Ευρώπη, αλλά από ίδιο ενδιαφέρον.
Βλέπουμε σε περιπτώσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών ότι μία εξυγίανση του κράτους και της οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί, εάν κανείς καταπιαστεί με βαθιές μεταρρυθμίσεις και τις εφαρμόσει. Και είμαι βέβαιος ότι σε αυτήν την περίπτωση η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα.
– Στην ομιλία σας τον Φεβρουάριο δηλώσατε ότι: «Είναι ειλικρινής πεποίθησή μου ότι, στη Γερμανία, περισσότερη Ευρώπη δεν σημαίνει μία γερμανική Ευρώπη. Για μας περισσότερη Ευρώπη σημαίνει μία ευρωπαϊκή Γερμανία». Είναι ο τρόπος, με τον οποίο αντιμετωπίζει η Γερμανία την κρίση στην Ευρωζώνη, συμβατός με το όραμά σας;
– Τα μέτρα που λήφθηκαν κατά την κρίση χρέους βασίζονται σε κοινές αποφάσεις όλων των εταίρων στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πριν από δέκα χρόνια βρισκόμαστε εμείς οι ίδιοι αντιμέτωποι με τεράστιες προκλήσεις – η Γερμανία θεωρούνταν ως ο ασθενής της Ευρώπης. Τότε μας παραίνεσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, να βρούμε τη διέξοδο από την αυτοπαράλυση και να κάνουμε θαρραλέα βήματα. Τα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας και της απασχόλησης ήταν επώδυνα και για μία μερίδα των πολιτών εξακολουθούν να είναι. Ομως αυτές οι μεταρρυθμίσεις μάς δυνάμωσαν για τις κρίσεις των περασμένων χρόνων.
Βέβαια, δεν υπάρχει καμία σταθερή συνταγή για μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουμε ότι σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες και όρια αντοχής, ότι υφίστανται διαφορετικές οικονομικές προσεγγίσεις και ότι δεν οδηγεί μόνο ένας δρόμος στον στόχο. Oι εμπειρίες των άλλων μπορούν ωστόσο να φανούν χρήσιμες. Και εκεί, όπου εμείς μπορούμε να συνεισφέρουμε με χρήσιμο τρόπο μέσω της εμπειρίας από τη Γερμανία, βοηθάμε και το κάνουμε πολύ ευχαρίστως.
Οι ευρωπαϊκές χώρες-εταίροι υποστηρίζουν την Ελλάδα στον δρόμο της με ποικίλους τρόπους. Ερχομαι στην Ελλάδα για να μιλήσω και για το «Ελληνογερμανικό Ταμείο του Μέλλοντος». Και χαίρομαι που τώρα θα υπάρξει ένα Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρείχε όχι μόνο την υποστήριξή της με τη μορφή έγκρισης δανείων, αλλά προσέφερε και βοήθεια σε σχέση με τις διαρθρωτικές αλλαγές. Το γερμανικό σύστημα υγείας θεωρείται, για παράδειγμα, από ειδικούς ως αποδοτικό και αποτελεσματικό. Γι’ αυτόν τον λόγο συνεργάζονται στενά οι δύο χώρες μας σε αυτόν τον τομέα. Και σε άλλους τομείς, στους οποίους υπάρχει καλή εμπειρία, οι Ελληνες εταίροι μας έκαναν χρήση της συμβουλευτικής προσφοράς μας. Χαίρομαι που στο πλαίσιο του ταξιδιού μου θα γνωρίσω ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Επίσης, θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε στα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.
Η Ευρώπη, θεμέλιο ειρήνης και ασφάλειας
– Θα πρέπει να γνωρίζετε για την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που έχουν επηρεαστεί από τη λιτότητα και την κρίση χρέους. Υπάρχει επίσης άνοδος του αντιγερμανικού και αντιευρωπαϊκού αισθήματος. Σας ανησυχεί αυτή η τάση και ο αντίκτυπός της στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου;
– Φυσικά και μου προκαλούν ανησυχία οι αντιγερμανικές και οι αντιευρωπαϊκές τάσεις. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους αφαιρέσουμε κάθε λόγο ύπαρξης με το να καθιστούμε διαρκώς και από κοινού σαφές: η Ευρώπη, μία κοινή Ευρώπη -και όχι η επιστροφή σε εθνοκεντρικές πρακτικές- προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες για ανάπτυξη και εξέλιξη των κρατών όλων μας. Η Ε.Ε. μπορεί να συμπαραστέκεται σε μεμονωμένες χώρες με σκοπό την αντιμετώπιση κρίσεων. Επίσης, η ευρωπαϊκή οικογένεια μπορεί να βρει απαντήσεις, μακράν καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαν ποτέ μεμονωμένα εθνικά κράτη, για όλες τις σύγχρονες προκλήσεις – τόσο στον τομέα του...
ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ... ΟΧΙ ΠΩΣ ΛΕΕΙ, ΒΕΒΑΙΑ, ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ...
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.