Ο Leo Panitch, ένας από τους σπουδαιότερους μαρξιστές διανοητές της εποχής μας, είναι καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο York University, ...
και επί σειρά ετών εκδότης του The Socialist Register. Θεωρείται αυθεντία σε ζητήματα ιμπεριαλισμού και της θεωρητικής επεξεργασίας του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Ο Άγγελος Καλοδούκας μίλησε μαζί του για τα ζητήματα των καιρών μας.
Ο Leo Panitch δεν χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους μαρξιστές διανοητές της εποχής μας. Ο Leo Panitch είναι καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο York University, και επί σειρά ετών εκδότης του The Socialist Register ενός περιοδικού με μεγάλη συνεισφορά σε θεωρητικές επεξεργασίες σε κρίσιμα ζητήματα.
Θεωρείται αυθεντία σε ζητήματα ιμπεριαλισμού και της θεωρητικής επεξεργασίας του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.
Ο Leo Panitch ήταν προσκεκλημένος του Ίδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς για ένα διεθνές συνέδριο με θέμα "Η Αριστερά στην κυβέρνηση - τι, γιατί και πώς".
Στη συνέντευξη που θα παρακολουθήσετε συζητάμε μαζί του μια πλειάδα θεμάτων. Ζητήσαμε τη γνώμη του για το αν η παγκόσμια οικονομική κρίση βαίνει προς τη λήξη της. Για το αν μπορούν να υπάρξουν κεϋνσιανές διέξοδες για τον καπιταλισμό.
Ο Leo Panitch μιλά στον Άγγελο Καλοδούκα και την κάμερα του left.gr
Συζητάμε ακόμα για το τι περιθώρια ελιγμών έχει μια χώρα, ιδιαίτερα μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, στον σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό. Ο Leo Panitch μας εξηγεί ότι παρά τη διεθνοποίηση του καπιταλισμού το εθνικό κράτος παραμένει ισχυρό. Το εθνικό κράτος δεν είναι ένας κομπάρσος σε σχέση με τους καπιταλιστές. Οι μεγάλες επιχειρήσεις εξακολουθούν να στηρίζονται σε ισχυρά κράτη για να μπορούν να υπάρχουν και να βγάζουν κέρδη. Επομένως, κατά τον Leo Panitch, θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλες κρατικές πολιτικές, πέραν των νεοφιλελεύθερων, αν άλλαζαν οι ταξικοί συσχετισμοί και αν υπήρχε η πολιτική βούληση.
Ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα ήταν αποφασισμένη να επιβάλλει ελέγχους στην κίνηση του κεφαλαίου, που θα επέβαλε κρατικές αναπτυξιακές πολιτικές (με άμεση εμπλοκή του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα) θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην Ευρώπη (αλλά και γενικότερα).
Αλλά για να επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, μας λέει ο Leo Panitch, χωρίς να ενσωματωθεί στο καπιταλιστικό σύστημα, δεν αρκούν οι προθέσεις της ηγεσίας του. Θα χρειαστεί ένα μαζικό, μαχητικό, πολύπλευρο κίνημα που να πιέζει σε ολοένα και πιο ριζοσπαστικές κατευθύνσεις.
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.