Η αντίληψη πως ο τουρκοκυπριακός “λαός” είναι υποχρεωμένος να καταλήξει σε λύση, ενώ οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι, δεν πρόκειται να γίνει...
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν παρακάθισε μέχρι σήμερα στο τραπέζι των συνομιλιών με καλή πρόθεση και περιμένει από τους Ελληνοκύπριους να έχουν περισσότερη επιθυμία για μια μόνιμη συμφωνία στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν το Μάιο.
Ο κ. Έρογλου είπε ότι ως άτομο που έζησε όσα έζησαν οι Τουρκοκύπριοι από το 1950 και είδε τον αγώνα που δόθηκε, σήμερα αισθάνεται υπερηφάνεια και ευτυχία. Δημιουργήσαμε, είπε, ένα “κράτος” από το μηδέν και όλες τους οι προσπάθειες ήταν για ελευθερία και ανεξαρτησία, να ζήσουν ανεξάρτητοι στο δικό τους “κράτος”. “Πετύχαμε το στόχο μας”.
Αναζητούν, συνέχισε, μια συμφωνία ώστε οι “δύο λαοί” στην Κύπρο να μπορούν να ζουν δίπλα δίπλα ειρηνικά. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει εδώ και χρόνια επιδείξει ευελιξία και υποχωρήσεις και υπάρχει μια “ελλειμματική πλευρά”, ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι αρχές Μαΐου που θα ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και “ο ελληνοκυπριακός λαός θα πρέπει να μπορεί να θέλει μια συμφωνία βιώσιμη και μόνιμη.”
Επανέλαβε δε τη θέση του ότι τα 40 χρόνια που πέρασαν από το 1974 θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και από τις δύο πλευρές και ιδιαίτερα την ελληνοκυπριακή να καταλάβει ότι το μέλλον που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει και ένα κράτος του “τουρκοκυπριακού λαού” στα δικά του εδάφη. Εάν αυτό δεν γίνει αντιληπτό και δεν επιδοκιμαστεί, τότε θα προκύψει δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας.
Στο μεταξύ η εφημερίδα Κίπρις γράφει ότι σε δηλώσεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε αδιέξοδο σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρήσει να αγνοήσει τα 40 χρόνια που έχουν περάσει από το 1974.
Θα προχωρήσουν, είπε, στο στάδιο του πάρε – δώσε αλλά δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευτούν με μια πλευρά που σκέφτεται μόνο το “πάρε”, λέγοντας πως αναμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αλλάξει τη στάση της και να προβεί σε παραχωρήσεις.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το χρονικό διάστημα των 40 ετών που πέρασαν από το 1974 υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει μετατρέψει σε πατρίδα του το βόρειο τμήμα του νησιού, όπου έχει μείνει και ριζώσει. Όλος ο κόσμος πρέπει να το δει αυτό, κατέληξε.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.