Όλες οι λεπτομέρειες από το Μαλανδρίνο ως τη Νιγρίτα μέσα από αφηγήσεις σωφρονιστικών, εξωτερικών φρουρών και αστυνομικών. Να αποποιηθούν ...
Όλες οι λεπτομέρειες από το Μαλανδρίνο ως τη Νιγρίτα μέσα από αφηγήσεις σωφρονιστικών, εξωτερικών φρουρών και αστυνομικών.
Να αποποιηθούν τις όποιες ευθύνες επιχειρούν όσοι βρέθηκαν στον δρόμο του Ιλί Καρέλι τις τρεις ημέρες που μεσολάβησαν από τη δολοφονία του φύλακα Γ. Τσιρώνη μέχρι και τον θάνατό του.
“Τριών ημερών ξύλο θα το φορτωθούμε εμείς;” είπε σωφρονιστικός υπάλληλος στη δημοσιογράφο Μαριάννα Κακαουνάκη Κυριακάτικης εφημερίδας.
“Δεν υπήρχε ελπίδα και το ήξερε. Πέρα από μια δικαστική εκκρεμότητα, είχε και δύο πειθαρχικά στη φυλακή, ένα για συμπλοκή με συγκρατουμένους του και ένα για χρήση κινητού” εξηγούν σωφρονιστικοί υπάλληλοι από το Μαλανδρίνο όπου κρατούνταν σε “πρώην καντίνα”, χώρο που είχε πρόσφατα διαμορφωθεί σε κελί για να χωρέσει τους υπεράριθμους κρατούμενους της φυλακής.
Η αποφυλάκιση φαίνεται πως του είχε γίνει “εμμονή” όπως προκύπτει και από το σημείωμα που έδωσε ο ίδιος στον Γ. Τσιρώνη. “Συνεχίζετε να με κρατάτε. Γιατί…. γιατί; Τώρα αναγκαστικά πρέπει να πάρω κι εγώ μια ζωή από εσάς”.
Όσο ο 42χρονος φύλακας διάβαζε τις γραμμές αυτές, του επιτέθηκε με ένα μαχαίρι. Ένας κρατούμενος καταφέρνει να τον ακινητοποιήσει, αλλά τραυματίζεται και αυτός και ξεκινά συμπλοκή.
Ο Τσιρώνης έχει στο μεταξύ πέσει αιμόφυρτος. Ένας φύλακας τον βγάζει από το κελί, οι πόρτες κλείνουν αυτόματα, αλλά είναι πλέον αργά. Μέσα σε ελάχιστη ώρα, ο Ιλί Καρέλι μεταφέρεται σε έναν απομονωμένο χώρο.
“Τι λες; Να του δείχναμε την πόρτα και να του λέγαμε “παρακαλώ, περάστε από εδώ;” λένε με ωμή ειλικρίνεια οι σωφρονιστικοί.
Ο εισαγγελέας που μεταβαίνει στις φυλακές τον βλέπει χτυπημένο, αλλά καταλαβαίνει πως όλα έγιναν στη διάρκεια της συμπλοκή και δεν το ψάχνει περαιτέρω.
Λίγο πριν από τις 8 μ.μ., μια ομάδα αστυνομικών τον παραλαμβάνει και τον μεταφέρει στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας. Μπαίνει μόνος του σε κελί, “είναι αδιάφορος, αλλά συνεργάσιμος”.
Μια ομάδα ΔΙΑΣ μεταφέρει τον Καρέλι στο δικαστικό μέγαρο της Άμφισσας. “Γιατί τον σκότωσες;” ρωτάει ο εισαγγελέας. “Γιατί εμένα μου στερήσατε δύο ζωές”.
Το επόμενο πρωί ξεκινά η πεντάωρη μεταγωγή για τις Σέρρες. Ο διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας το μαθαίνει σχεδόν από τύχη.
“Σου έρχεται εκεί ο Αλβανός” του λέει ο διευθυντής Μαλανδρίνου. “Πώς; Δεν με έχει ενημερώσει κανείς” απαντά.
Παίρνει στο υπουργείο, αρχικά του το αρνούνται, αλλά τελικά το επιβεβαιώνουν.
Αναθέτει τη “διαμόρφωση” του κελιού όπου θα τοποθετηθεί ο Ιλί Καρέλι. Συνδέουν κάμερες, βγάζουν το σπιράλ από το ντους, τοποθετούν ένα ειδικό πλέγμα στο τζάμι του κελιού για να μην το σπάσει.
Στο μεταξύ, ενημερώνει πρωινή και απογευματινή βάρδια ότι όλοι θα παραμείνουν στην υπηρεσία, ενώ φωνάζει και κάποιους που ήταν “εκτός” εκείνη την ημέρα.
Κανείς δεν φέρνει αντίρρηση. Όπως θα ομολογήσουν αργότερα, “είχαν περιέργεια να δουν από κοντά τον άνθρωπο που σκότωσε τον δικό τους”.
Το τζιπ της αστυνομίας πέρασε την πύλη της φυλακής στις 3.35 μ.μ. της Πέμπτης. Ο διευθυντής παρέλαβε τον Καρέλι, ο οποίος είχε δύο χειροπέδες στα χέρια και μία στα πόδια.
Τον είδε χτυπημένο και δεν αρκέστηκε στην τυπική φωτογραφία “ταυτότητας”, αλλά λέει στους υπαλλήλους του να τον γδύσουν.
Από τις 3.40 μέχρι και τις 3.42 μ.μ. οι σωφρονιστικοί ισχυρίζονται πως έβγαλαν 7 φωτογραφίες: μία από το πρόσωπο όπου είναι εμφανείς οι μώλωπες και το μαυρισμένο μάτι, από την παλάμη που είναι κατάμαυρη, από την πλάτη, όπου υπάρχουν γραμμές από κλομπ, από τον αγκώνα, όπου υπάρχει κάτι σαν τρύπα, πίσω από τους γλουτούς, στα πόδια.
Ο Καρέλι μεταφέρεται στο δωμάτιο αναμονής – το “ψυγείο”-. Εκεί τις επόμενες δυόμιση ώρες θα μπουν τουλάχιστον 10 σωφρονιστικοί. Άλλοι κάθονται για λίγα λεπτά, άλλοι περισσότερο.
Ποιους καίει η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
Άκρως αποκαλυπτικά για τις συνθήκες θανάτου του είναι τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Προσδιορίστηκε ότι ο βασανισμός του έγινε το διάστημα μεταξύ 3.57 και 6.38 στον χώρο αναμονής εισερχόμενων κρατουμένων.
Σύμφωνα με την έρευνα, οκτώ υπάλληλοι βασάνισαν τον Καρέλι χτυπώντας τον με γροθιές, κλωτσιές και έναν αυτοσχέδιο βούρδουλα μήκους 50 εκατοστών σε διάφορα σημεία του σώματός του.
Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει πως οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων έριχναν νερό στον κρατούμενο ώστε τα χτυπήματά τους να καθίστανται πιο επώδυνα.
Προσδιορίζεται επίσης ποιοι ήταν οι δύο υπάλληλοι που κατάφεραν τα βιαιότερα χτυπήματα εναντίον του Αλβανού, καθώς και η ταυτότητα του σωφρονιστικού που προκάλεσε το θανατηφόρο κάταγμα στο στέρνο του κρατούμενου χτυπώντας τον επανειλημμένα με τον βραχίονά του.
Η έρευνα καίει και τον διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας, καθώς παρατηρούν πως ενώ προέτρεψε τον υπαρχιφύλακα της φυλακής να προστατέψει τον Καρέλι, τελικά δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψει τον βασανισμό του.
“Αρχικά έξω από το δωμάτιο διακρίνεται ο διευθυντής της φυλακής που προσπαθεί να αποτρέψει τον βασανισμό του Ιλί Καρέλι. Μόλις αποχωρεί, οι υπάλληλοι κλείνουν την πόρτα του διαδρόμου, ενώ ο ένας από αυτούς κάνει νεύμα στους υπολοίπους να πλησιάσουν.
Το διάστημα που ακολουθεί, η κάμερα έχει καταγράψει οκτώ σωφρονιστικούς να μπαίνουν στο δωμάτιο που έλαβαν χώρα τα βασανιστήρια” σημειώνει ανώτατος αξιωματικός, περιγράφοντας τα όσα κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας έξω από τον χώρο του βασανισμού. makeleio.gr
Οι σωφρονιστικοι υπαλληλοι δικαιολογημενα έπραξαν έτσι για να παραδειγματιστουν οι άλλοι. Πως θα προστατεύονταν αλλιώς από νέες θανάσιμες επιθέσεις; Μόνο αν εφαρμοζόταν η θανατική ποινή σε τέτοιου είδους άγρια εγκλήματα θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά.
ΑπάντησηΔιαγραφή