Πριν από 50 χρόνια ο μεγάλος σεισμός της Αλάσκας που «χτύπησε» στο βορειοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους....
Η πλειοψηφία των θανάτων ωστόσο δεν ήταν αποτέλεσμα του σεισμού, αλλά από μια σειρά τσουνάμι που ακολούθησαν και σφυροκόπησαν τις ακτές της Αλάσκας.
Ένα από τα κύματα ξεπερνούσε σε ύψος τα 66 μέτρα, αναφέρει η Gwynn Guilford σε άρθρο της στην ιστοσελίδα qz.com.
Τα τσουνάμι βέβαια μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα...
Το 1958 το μέγα-τσουνάμι που χτύπησε τον κόλπο Lituya Bay, ένα φιόρδ κοντά στον Κόλπο της Αλάσκας, ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερο από αυτό που σημειώθηκε έξι χρόνια μετά.
Και παρότι οι αιτίες που το προκάλεσαν το διαφοροποιούν από τα κύματα τσουνάμι που έπληξαν τη Νοτιοανατολική Ασία το 2004 και την Ιαπωνία το 2011, η αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα θα κάνει και τους δύο τύπους ακόμη πιο κοινούς.
Το μέγα-τσουνάμι του 1958 σημειώθηκε στις 10 το βράδυ της 9ης Ιουλίου, μετά από ένα σεισμό 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε στην περιοχή. Το ξύπνημα του Εγκέλαδου είχε ως αποτέλεσμα να αποκολληθούν περίπου 30,6 – 46 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από βράχια και πάγους γύρω από τον κόλπο Lituya, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα γιγαντιαίο κύμα ύψους 524 μέτρων που έτρεχε με ταχύτητα 161 χιλιομέτρων την ώρα, όπως αναφέρει η Susan Casey στο βιβλίο της «The Wave: In Pursuit of the Rogues, Freaks and Giants of the Ocean».
Αυτό που συνέβη περιγράφεται στο παρακάτω βίντεο.
Οι γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι το 1936 την περιοχή έπληξε ένα κύμα 150 μέτρων ύψους, ενώ μερικές δεκατίες πιο πριν το 1853 είχε σημειωθεί τσουνάμι 120 μέτρων.
Γάλλοι και ρώσοι εξερευνητές έχουν εξαφανιστεί στην περιοχή, ενώ όπως επισημαίνει η Casey κάποιος ονόμασε το μεσαίο νησί «Κενοτάφιο», που σημαίνει μνημείο που ανεγείρεται σε ανάμνηση εξαφανισμένου.
Η συγγραφέας αναφέρει ακόμη την ιστορία μιας γυναίκας από τη φυλή των Tlingit, η οποία επέστρεψε από το μάζεμα μούρων για να βρει όλο της το χωριό παρασυρμένο από τα κύματα και τα πτώματα των μελών της οικογένειάς της ανάμεσα στα δέντρα που είχαν απομείνει.
Βέβαια, σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία τα περισσότερα τσουνάμι ξεκινούν κάπως διαφορετικά.
Η ηφαιστειακή δράση και η μετατόπιση των τεκτονικών πλακών προκαλούν υποθαλάσσιους σεισμούς. Όταν εξαιτίας αυτών των σεισμών η γη από πάνω μετακινείται έντονα, εκτοπίζονται τεράστιοι κυματισμοί, οι οποίοι αναπτύσσονται και δημιουργούν τσουνάμι.
Ο «Δακτύλιος της Φωτιάς» (The Ring of Fire) –πεταλοειδής ηφαιστειακή κορυφογραμμή γύρω από τον Ειρηνικό ωκεανό- είναι η πιο ενεργή σεισμογενής περιοχή του πλανήτη, παράγοντας το 80% των σεισμών παγκοσμίως. Έχει 452 ηφαίστεια και περιέχει πάνω από το 75% των ενεργών και ανενεργών ηφαιστείων του κόσμου, σύμφωνα με τη Wikipedia.
Οι κατολισθήσεις –υποβρύχιες αλλά και αυτές που σημειώνονται στην επιφάνεια της γης- μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια κύματα, σαν αυτό που σημειώθηκε στον κόλπο Lituya.
Χάρτης με σεισμούς και τσουνάμι της σύγχρονης ιστορίας
Συνήθως για τα τσουνάμι ευθύνονται οι σεισμοί, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.
Η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, αυξάνει και την πιθανότητα εμφάνισης και των δύο τύπων τσουνάμι.
Το λιώσιμο των παγετώνων αναδιανέμει το βάρος σε όλο τον πλανήτη και η σχετική πίεση στον πυθμένα της θάλασσας, αυξάνει την ηφαιστειακή δραστηριότητα, σημειώνει η αρθρογράφος.
Για την ακρίβεια, αυτό συνέβη στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων, εξηγεί η Casey. Παρότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πώς ακριβώς αυτό επηρέασε και άλλαξε τις θάλασσες, οι επιστήμονες κάνουν κάποιες υποθέσεις (όπως για παράδειγμα με την υποθαλάσσια κατολίσθηση που συνέβη έξω από τις ακτές της Νορβηγίας πριν από 7.900 χρόνια).
Τα κύματα τσουνάμι που δημιουργήθηκαν ήταν μόνο 9-19 μέτρων ύψους, όμως «κατάπιαν» μεγάλο μέρος των ακτών της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Δανίας, ενώ «έκαναν» και τη Μ. Βρετανία... νησί.
Παλιρροϊκό κύμα ή διαφορετικά τσουνάμι(tsounami), είναι ιαπωνική λέξη και σημαίνει "το κύμα στο λιμάνι".
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι ένα κύμα, αλλά μια σειρά μεγάλων κυμμάτων που προκαλούνται από :
α) έναν υποθαλάσσιο σεισμό
β) μια ηφαιστειακή έκρηξη
γ) από μια γεoλίσθηση του πυθμένα των ωκεανών
δ) από πυρηνικές δοκιμές. Ο υποθαλάσσιος σεισμός που ξεπερνάει τα 6,5 R με βάθος μικρότερο των 50χλμ.,δημιουργεί μικρά κυμματάκια που κινούνται κυκλικά και μετά μεγαλώνουν και ε3απλώνονται πολλές φορές με ταχύτητα πάνω από 800χλμ/ωρα.
Το μήκος του φτάνει τα 100 με 200χλμ. ενώ το ύψος του αρχίζει από μισό μέτρο και κοντά στις ακτές φτάνει και τα 40 μέτρα.
Τα τσουνάμι μπορούν να θεωρηθούν κύματα ρηχών νερών. Γιατί ο λόγος τού βάθους του νερού προς το μήκος κύματος είναι πολύ μικρό (3/2.000.000 και 6/1.000.000). Σε κάθε διαδοχική κυματική ταλάντωση, η πραγματική κίνηση του νερού στην επιφάνεια ακολουθεί κατακόρυφη τροχιά με διάμετρο ίση με το ύψος του κύματος, διαγράφοντας πλήρη κύκλο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου του κύματος.
Τα περισσότερα τσουνάμι δημιουργούνται κατά μήκος μιας περιοχής που λέγεται Ring of Fire μήκους 40.000 km.
Η περιοχή Ring of Fire περιέχει όχι μόνο ηφαίστεια αλλά έχει και έντονη σεισμική δραστηριότητα. Περικυκλώνει δε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό. Από το 1819, περισσότερα από 40 τσουνάμι έχουν χτυπήσει τα νησιά της Χαβάης.
Γι' αυτό κι έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα προειδοποίησης σε περιοχές όπως είναι η Χαβάη, όπου εμφανίζονται κατά καιρούς πολλά καταστρεπτικά παλιρροιακά κύματα. Αφού καταγραφούν κάποιες διαταραχές σε όργανα παρακολούθησης, γίνονται σχετικές προειδοποιήσεις για τον ερχομό τσουνάμι στη Χονολουλού, τη Χαβάη και την Αλάσκα. Υπολογίζεται ότι τη Χαβάη, μια περιοχή υψηλού κινδύνου, την κτυπά κατά μέσο όρο ένα τσουνάμι κάθε χρόνο και με ένα καταστρεπτικό περιστατικό κάθε 7 χρόνια. Η Αλάσκα, που επίσης ανήκει στις περιοχές υψηλού κινδύνου, κατά μέσο όρο την κτυπά ένα τσουνάμι κάθε 1,75 χρόνια και ένα καταστρεπτικό γεγονός κάθε 7 χρόνια. Οι προειδοποιήσεις παρέχονται από σεισμογραφικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, που καθορίζουν τη θέση που βρίσκεται η εστία ενός υποβρύχιου σεισμού. Αυτοί οι σεισμοί, συνήθως, δημιουργούνται σε μια από τις πιο βαθιές τάφρους στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μια τέτοια υπηρεσία είναι η SSWWS που προειδοποιεί για επερχόμενα τσουνάμι.
Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καταστρεπτικά τσουνάμι που έχει καταγραφεί ποτέ, τον Αύγουστο του 1883, ταξίδεψε τουλάχιστον τη μισή περιφέρεια της Γης μετά από την κατάρρευση του ηφαιστείου Krakatoa, στην Ινδονησία. Τα κύματα, τότε, είχαν φτάσει σε ύψος μέχρι και 35 μέτρα, που προκάλεσαν μεγάλη ζημία κατά μήκος της ακτής της Σουμάτρας. Το νησί Κρακατόα εξαφανίστηκε. Μάλιστα τότε οι νεκροί έφτασαν τότε τους 36.000. Είναι γνωστό ότι το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς το είχε καταγράψει για 7 συνεχόμενες ημέρες.
Το 1964 ένας σεισμός στην Αλάσκα προκάλεσε ένα τσουνάμι με τα κύματα να φθάνουν σε ύψος 3 έως και 6 μέτρα, κατά μήκος των ακτών της Καλιφόρνιας, του Όρεγκον, και των ακτών της Ουάσιγκτον. Αυτό το τσουνάμι προκάλεσε καταστροφές αξίας 84 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αλάσκα και 123 θανατηφόρα περιστατικά στην Αλάσκα, το Όρεγκον, και την Καλιφόρνια.
Αν και τα τσουνάμι είναι σπάνια κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού, ένας σοβαρός σεισμός στις 18 Νοεμβρίου του 1929, στην Grand Banks της Νέας Γης δημιούργησε ένα τέτοιο τσουνάμι που προκάλεσε μεγάλες ζημιές και απώλειες ζωών στην Ακτή Placentia της Νέας Γης.
Το 1946, ένα τσουνάμι με κύματα 6 έως 9 μέτρων έφτασε στην περιοχή Hilo της Χαβάης, πλημμυρίζοντας το κέντρο της πόλης και σκοτώνοντας 159 ανθρώπους.
Στις 22 Μαΐου του 1960 ένα τσουνάμι στη Χιλή σκότωσε, περίπου, 2300 ανθρώπους, ενώ το1998 στη Νέα Γουινέα είχαμε 3.000 θύματα.
Στην Ιαπωνία το 1707 είχαμε 30.000 νεκρούς, ενώ στην Ιταλία ένα τσουνάμι το 1908 θεωρήθηκε υπεύθυνο για 120.000 νεκρούς.
Στην Ινδονησία 26/12/04 ,οι νεκροί έφτασαν τους 165.000.