Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν και η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Γενί Ντουζέν&quo...
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο τότε «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ανέφερε ότι τα δέκα αυτά χρόνια που πέρασαν, έδειξαν πόσο επιζήμια είναι η μη λύση.
«Εάν το δημοψήφισμα ήταν επιτυχές, δέκα χρόνια πριν σαν σήμερα, θα ήμασταν σε μια διαφορετική Κύπρο. Και ο κόσμος θα είχε γλιτώσει από αυτή την πηγή αστάθειας» σχολίασε.
Αυτό που περιμένει, είπε, αυτή τη φορά, είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν και να φτάσουμε σε μια πραγματική λύση. Σήμερα, συνέχισε, υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες και μια άλλη δυναμική, που ενθαρρύνει και πάλι τη λύση του Κυπριακού.
Ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρθηκε, μέσω της εφημερίδας, στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μαζί με άλλες εννιά χώρες, λέγοντας ότι τότε οι Ελληνοκύπριοι είχαν δώσει προτεραιότητα όχι στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά στην ένταξη.
Και η Τουρκία, πρόσθεσε, έφτασε στο στόχο της, παίρνοντας το 2005 το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και ο σημαντικός λόγος γι' αυτό ήταν η στήριξη του σχεδίου Ανάν.
Οι Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, ατομικά έγιναν πολίτες της ΕΕ, αλλά όχι και με τα δικαιώματά τους ως κοινότητα.
Μετά από δέκα χρόνια που είχε «παγώσει», το Κυπριακό περνά και πάλι μια περίοδο δυναμικής απ' έξω, σημείωσε, λέγοντας ότι το σημαντικό είναι οι Κύπριοι να βρεθούν σε ένα κοινό σημείο.
Για σχέδια που... ψήνονται «έξωθεν» στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Κουτλάι Ερκ, λέγοντας πως, εάν είναι έτσι, οι Τουρκοκύπριοι σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να είναι οι δημιουργικοί, οι πρωτοπόροι της διαδικασίας.
Οι δηλώσεις των ηγετών που είναι προϊόν της τακτικής κωλυσιεργίας δεν αφήνουν καμιά ελπίδα, σημείωσε ο κ. Ερκ στη γραπτή του δήλωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.