Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΖΕΪΜΣ ΜΠΟΝΤ: ΕΞΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ!!!

"Οι γυναίκες μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι κατάσκοποι και να είναι απόλυτα αποτελεσματικές".  Τα παραπάνω ισχυρίζεται μια γυν...

"Οι γυναίκες μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι κατάσκοποι και να είναι απόλυτα αποτελεσματικές". Τα παραπάνω ισχυρίζεται μια γυναίκα αστυνομικός που εργάζεται για τη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών και είναι γνωστή με το κωδικό όνομα "Lisa". Η ίδια είναι υπεύθυνη πρόσληψης νέων στελεχών στην Υπηρεσία και πρόσφατα μίλησε στον Guardian"Οι γυναίκες μπορούμε να κατασκοπεύουμε καλά γιατί είμαστε ικανές στο να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα", προσθέτει η ίδια. "Μπορούμε να επεξεργαζόμαστε με αποτελεσματικό τρόπο τα διαφορετικά ερεθίσματα που δεχόμαστε", λέει. Η "Lisa" είναι μητέρα και αντιτίθεται στα πρότυπα της εθισμένης στο σεξ Mata Hari ή της υπερ-συναισθηματικής Carrie Mathison του Homeland.
Όπως αναφέρει, το μόνο που μπορεί να την αποσπάσει όταν εργάζεται, είναι το κλάμα των παιδιών της όταν φεύγει από το σπίτι και τα αφήνει με τη γυναίκα που τα προσέχει.
Σας φαίνεται αυτό παράξενο; Αν ναι, υπογραμμίζει η ίδια, μπορείτε να το πάρετε ως το ελάχιστο παράδειγμα στερεοτυπικής αντιμετώπισης απέναντι στο γυναικείο φύλο και στα επαγγέλματα στα οποία μπορεί να διαπρέψει. Τα μέχρι τώρα "ανδρικά" επαγγέλματα δηλαδή.
"Το ότι η κατασκοπεία θεωρείται "ανδρική" δουλειά, είναι το στοιχείο που μας κάνει τόσο καλές στις επιχειρήσεις μας. Κανείς δεν υποπτεύεται μια γυναίκα σε πρώτη φάση", τονίζει.
Πέρυσι, ο Πρίγκιπας Κάρολος, αποκάλυψε ένα άγαλμα που αφιερώνεται στην Άγνωστη Γυναίκα Κατάσκοπο της Βρετανίας που πολέμησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που αποτελεί έναν πρώτο φόρο τιμής.
Ας θυμηθούμε τις σημαντικότερες σύγχρονες γυναίκες κατασκόπους που έγιναν θρύλοι με τη ζωή και τη δράση τους:
"Jen"
H κατάσκοπος της CIA στη ζωή της οποίας βασίζεται ο χαρακτήρας της Carrie Mathison. Η Jen συμμετείχε με το ψευδώνυμο της στην επιχείρηση κατά την οποία σκοτώθηκε ο Osama Bin Laden. Επί πέντε χρόνια συγκέντρωνε πληροφορίες για τον Bin Laden και στοιχεία που τελικά οδήγησαν στην εξουδετέρωση του.
Σύμφωνα με βιβλίο του Matt Bissonnette που γράφει για τη δράση της, η ίδια όταν είδε το πτώμα του Bin Laden ξέσπασε σε κλάματα.
Στη ζωή της βασίστηκε το σενάριο της ταινίας Zero Dark Thirty.
Christine Granville. Η καλλονή που έγινε η μυστικός πράκτορας
Ήταν η αγαπημένη κατάσκοπος του Winston Churchill κι εργάστηκε για χρόνια υπονομεύοντας τις προσπάθειες του ναζιστικού καθεστώτος.
Η Christine Granville ήταν "Η κατάσκοπος που αγάπησε", όπως είναι και ο τίτλος της βιογραφίας της δια χειρός της συγγραφέως Clare Mulley.
Γεννήθηκε στην Πολωνία, το πραγματικό της όνομα ήταν Krystyna Skarbek, και κατατάχθηκε εθελοντικά το 1939 όταν η πατρίδα της έπεσε στα χέρια των Ναζί. Εργάστηκε στον λεγόμενο "Section D" (από το Destruction) που εξελίχθηκε αργότερα σε Special Operations Executive (SOE), ο οποίος αναλάβανε αναγνωριστικές αποστολές, κατασκοπεία και σαμποτάζ.
Η γοητεία και η ομορφιά της, ήταν τα όπλα της απέναντι στην Gestapo. Κατά τη διάρκεια της ζωής της είχε πολλούς εραστές. Ένας από αυτούς τη σκότωσε το 1952.
Violette Szabó

Και αυτή υπηρετούσε στον Βρετανικό Special Operations Executive (SOE) και συμμετείχε σε δύο επιχειρήσεις το 1944 στις Rouen και Limoges, μόλις δύο χρόνια μετά τη γέννηση της κόρης της. Κίνητρο της, ο θάνατος του άντρα της στο μέτωπο του πολέμου, όταν εκείνος πολεμούσε στο πλευρό των Γάλλων.
Συνελήφθη από τους Ναζί και εκτελέστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ravensbrück.
Noor Inayat Khan

Ακόμα μια γενναία γυναίκα που μπήκε στο SOE το 1939 και υποστήριξε την οργανωμένη αντίσταση στη Γαλλία.
Ήταν μια πριγκίπισσα ινδικής καταγωγής που ζούσε στη Γαλλία όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί. Συνελήφθη πολλές φορές και λόγω της μανίας και της αυταπάρνησης με την οποία αντιστεκόταν θεωρούνταν άκρως επικίνδυνος κρατούμενος από τις Κεντρικές Δυνάμεις. Έχει βραβευτεί με πολλά μετάλλια και αποτέλεσε μέλος του τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Καθ' όλη τη δράση της οι Γερμανοί δεν της απέσπασαν καμία πληροφορία και τελικά εκτελέστηκε στο Dachau. Πέρυσι στήθηκε ένα άγαλμα στη μνήμη της στη London's Gordon Square.
Stella Rimington

Όταν η Judi Dench πήρε τον πρώτο ρόλο της στο "Golden Eye" του Pierce Brosnan, υπήρχε και μια αντιστοιχία με την πραγματικότητα, αφού στην ΜΙ5 ανήλθε επικεφαλής η Stella Rimington που κέρδισε τον τίτλο της πρώτης γυναίκας σε διευθυντική θέση στον οργανισμό.
Η Rimigton αποσύρθηκε το 1996, σε ηλικία 61 ετών, μετά από τέσσερα χρόνια παραμονής στη συγκεκριμένη θέση. Στο "Skyfall", η Dench βρίσκεται προφανώς πολλά περισσότερα χρόνια στο πόστο από ό, τι βρέθηκε η Rimigton στην πραγματική υπηρεσία.
Η Rimington ζει και πλέον γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα και thriller.
Μάτα Χάρι (1876-1917)

Γεννημένη στο Leeuwarden της Ολλανδίας το 1876, η Μάτα Χάρι είναι μια από τις πρώτες γυναίκες διπλές κατασκόπους. Έδρασε για λογαριασμό της Γερμανίας και της Γαλλίας κατά το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε ηλικία 19 χρόνων παντρεύτηκε έναν αξιωματικό του στρατού και τον ακολούθησε στην τότε Ολλανδική αποικία της Ιάβας. Μετά την αποτυχία του γάμου της και το θάνατο του ενός από τα δύο παιδιά της επέστρεψε στην Ευρώπη και το Παρίσι δουλεύοντας για πολλά χρόνια ως στριπτιζέζ και συνοδός υψηλόβαθμων στρατιωτικών.
Το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρήκε τη Μαργκαρέτα Ζέλε, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, να πλησιάζει τα σαράντα και τα οικονομικά της σε κακή κατάσταση. Έτσι, όταν την προσέγγισε η γερμανική μυστική υπηρεσία δεν χρειάστηκε πολύ για να αποφασίσει να συνεργαστεί μαζί της παρέχοντας πληροφορίες.
Η εργατικότητα της, το απαράμιλλο κάλλος και ο κοσμοπολίτικος αέρας της άρχισαν σύντομα να αποδίδουν καρπούς. Ακόμα περισσότερους καρπούς φυσικά απέδωσε η συνεργασίας της με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.
Τον Ιανουάριο του 1915, μετά από μερικούς μήνες διπλής δράσης, συνελήφθη και δικάστηκε για προδοσία.
Εκτελέστηκε τον Οκτώβρη του 1917 στο Παρίσι, από τους δώδεκα στρατιώτες του αποσπάσματος, μόνο τρεις τόλμησαν να πατήσουν τη σκανδάλη σε μια γυναίκα που η φήμη της ήταν σίγουρα σημαντικότερη από τις πράξεις της, μιας και ο Εισαγγελέας που ζήτησε την εκτέλεση της, εκμυστηρεύτηκε αργότερα ότι ήταν θύμα της εποχής και μάλλον η υπόθεσή της δεν ήταν και τόσο σημαντική.
(Με πληροφορίες από: Guardian)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.