Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ... 48 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΝ ΠΑΡΕΛΗΦΘΗ ΟΥΤΕ ΒΙΔΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τη σύμβαση του εξοπλιστικού Προγράμματος Ηλεκτρονικού Πολέμου, με την ανάκριση να βρίσκεται πλ...


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τη σύμβαση του εξοπλιστικού Προγράμματος Ηλεκτρονικού Πολέμου, με την ανάκριση να βρίσκεται πλέον στο στάδιο των απολογιών.

Στα βαρύτατα κατηγορητήρια έχουν ήδη απαντήσει ο πρώην διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων επί υπουργού Εθνικής Αμυνας Β. Μεϊμαράκη, Ευάγγελος Βασιλάκος, και ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών επί Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιώργος Κολίρης.

Αφού πέρασαν το ανακριτικό κατώφλι, αφέθηκαν ελεύθεροι, με τους όρους της καταβολής εγγύησης ύψους 50.000 και 100.000 ευρώ αντίστοιχα, και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Σειρά έχουν πλέον οι υπεύθυνοι της εμπλεκόμενης εταιρείας Sonak ΑΕΒΕ, και συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της, Θωμάς Λιακουνάκος, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλός της Ηλίας Αρκουμανέας, οι οποίοι έχουν κληθεί ήδη να απολογηθούν το ερχόμενο διάστημα.

Ο Γ. Κολίρης πάντως, που κατηγορείται για απιστία σε σχέση με την προμήθεια του επίμαχου εξοπλιστικού προγράμματος το 2001, αρνήθηκε τις σε βάρος του κατηγορίες. Το ίδιο έπραξε και ο διάδοχός του, Ευάγγ. Βασιλάκος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος υποστήριξε πως είχε προτείνει την τροποποίηση της σύμβασης δίνοντας τη δυνατότητα μιας ακόμη δοκιμής, έπειτα από άλλες δύο αποτυχημένες που είχαν προηγηθεί, με ταυτόχρονη κήρυξη του μειοδότη -αν αποτύγχανε- ως έκπτωτου. Κατά τον ίδιο, η εταιρεία τελικά δεν κηρύχθηκε έκπτωτη, αφού βάσει της σύμβασης μόνο αν καθυστερούσε να παραδώσει υλικά μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, για την προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης ξοδεύτηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά το Δημόσιο μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει ούτε… βίδα. Και γι’ αυτό στους συνολικά 19 κατηγορουμένους αποδίδονται κατά περίσταση οι πράξεις της απιστίας, της άμεσης συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (ν. 1608/50).
Οπως αναφέρεται στα κατηγορητήρια, η σύμβαση 027Α/2001, συνολικού ύψους περίπου 72 εκατ. ευρώ, που υπεγράφη το 2001 επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου με την εταιρεία Sonak, ζημίωσε το Δημόσιο με το ποσόν των 48.407.996 ευρώ, πλέον των νόμιμων τόκων.

Η ζημία, δε, φέρεται πως συνίσταται στο ότι η σύμβαση καταρτίστηκε αν και η Sonak θα έπρεπε να αποκλειστεί από το διαγωνισμό. Μάλιστα, στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως «το σύστημα παρεμβολής που πρόσφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου, ήτοι προ της υπογραφής της σύμβασης, και ειδικότερα δεν επιτεύχθηκαν τα αποτελέσματα σύμφωνα με το σκοπό των σεναρίων».

Οσο για τις ευθύνες που αποδίδονται στον Ευάγγ. Βασιλάκο και αφορούν στο σκέλος της σύμβασης που φτάνει έως το 2006, το σε βάρος του κατηγορητήριο αναφέρει ότι η έκδοση παραγγελίας περί διακοπής των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διενέργεια διαπραγματεύσεων με την εταιρεία Sonak είχε αποτέλεσμα «να ματαιωθούν οι τρίτες δοκιμές και αντί να διαπιστωθεί η -δεδομένη- πλήρης αδυναμία της αντισυμβαλλόμενης εταιρείας να προμηθεύσει τον Ελληνικό Στρατό με τα υλικά με τις συμφωνημένες ιδιότητες και δυνατότητες, να καταστεί το Ελληνικό Δημόσιο υπερήμερο ως προς τις υποχρεώσεις του ως δανειστής και να ματαιωθεί η σχετική δυνατότητα του τελευταίου να κηρύξει την εταιρεία έκπτωτη από τη σύμβαση».

Το ρεπορτάζ τής «άνοιξε τα μάτια» για τον Μαντέλη

Η αποκάλυψη της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» το Πάσχα του 2008, με την οποία γινόταν γνωστή η ύπαρξη του ονόματος Μάρκου στην τότε εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens, θορύβησε τη μέχρι τότε… σχεδόν ανυποψίαστη Αντωνία Μάρκου, που κάθεται στο εδώλιο για το σκέλος που αφορά τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε χθες -έπειτα από πολύμηνη διαδικασία, που μοναδικό αντικείμενο είχε τις ενστάσεις της υπεράσπισης- ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώτος μάρτυρας, Γαρύφαλλος Μάρκου. Τότε, όπως επισήμανε, η αδελφή του έδωσε στη Δικαιοσύνη την πληρεξουσιότητα να ρωτά για το τι είχε συμβεί.

«Τον Μαντέλη δεν τον γνωρίζαμε, ούτε καν ότι διετέλεσε υπουργός. Δεν ξέρουμε καθόλου την πολιτική του διαδρομή» υποστήριξε κατά την ακροαματική συνεδρίαση, προσθέτοντας πως η κατηγορουμένη ενεπλάκη στην υπόθεση επειδή της το ζήτησε το στέλεχος της Ν.Δ., Δημ. Νέγρης, για τον οποίο έχει εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα.

Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι η Αντωνία Μάρκου, λόγω «συναισθηματικής εξάρτησης», δέχθηκε να ανοίξει τον επίμαχο λογαριασμό στην Ελβετία. «Το 1993 διοργανώθηκε ταξίδι στην Ελβετία όπου συμμετείχαν το ζεύγος Νέγρη και η αδελφή μου για να ανοιχθούν λογαριασμοί, την πληρεξουσιότητα των οποίων χορήγησαν στο πρώην στέλεχος της Siemens Ηλία Γεωργίου. Ρώτησα την αδελφή μου πώς έδωσε έτσι ένα πληρεξούσιο σε κάποιον που δεν γνώριζε, κι εκείνη απάντησε: “Εγώ στο πρόσωπο του Γεωργίου βλέπω τον Νέγρη, την οικογένειά μου”», είπε.

Στη συνέχεια, όπως κατέθεσε, η κατηγορουμένη «ξέχασε την ύπαρξη του λογαριασμού και άρχισε να ανησυχεί από το 2003 και μετά, όταν διακόπηκαν οι σχέσεις της με την οικογένεια Νέγρη». Παρ’ όλ’ αυτά, ο επίσης κατηγορούμενος και πρώην στέλεχος της Siemens, Ηλίας Γεωργίου, «τη διαβεβαίωνε ότι δεν χρειαζόταν να ανησυχεί γιατί ο λογαριασμός έχει χρησιμοποιηθεί για δικές του επαγγελματικές δραστηριότητες», ενώ την προέτρεψε να καταστρέψει την κίνηση των λογαριασμών, «γιατί κρύβονται ισχυρά ονόματα και θα καεί πολύς κόσμος. Ποτέ ωστόσο δεν είχε υπαινιχθεί την εμπλοκή πολιτικού προσώπου στην υπόθεση».

Τον Ηλ. Γεωργίου χαρακτήρισε επίσης κι ως το διαχειριστή του τραπεζικού λογαριασμού, καθώς η μόνη σχέση της Αντωνίας Μάρκου με τον επίμαχο λογαριασμό ήταν οι υπογραφές που έβαλε όταν αυτός άνοιξε και έκλεισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Μαντέλης, ο -κατά τη δικογραφία- «Α. Rocos», κατηγορείται ότι το διάστημα 1998-2000 έλαβε μίζα ύψους 450 χιλιάδων γερμανικών μάρκων, τα οποία στη συνέχεια διακινήθηκαν σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης 8002/1997 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ. Πρόκειται για ένα σκέλος του πολύκροτου σκανδάλου της Siemens, για το οποίο κάθονται στο εδώλιο και το στέλεχος της Siemens στην Ελλάδα Ηλ. Γεωργίου, ο Αριστ. Μαντάς, η Αντωνία Μάρκου, που εμφανίζεται ως παρένθετο πρόσωπο στο λογαριασμό, και ο Γ. Τσουγκράνης, κουμπάρος του Τ. Μαντέλη.

Σήψη, ονόματα μεγαλοστελεχών του κλεφτοπασόκ και της ψοφοδεξιάς που χαίρονταν ως σήμερα και έκαναν παρέλαση χαμογελώντας, υπογράφοντας ένα σωρό νόμους που μας έφτασαν στην σημερινή κατάσταση.

Σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι… Στις φυλακές τους παραμένουν παράνομα, αντισυνταγματικά και χωρίς στοιχεία ΜΟΝΟ οι Έλληνες Εθνικιστές.

Τι δεν καταλαβαίνετε; 

Πόσες μέρες έμειναν ως τις 18; Και μέχρι τις 25;;


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.