Ο στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος έκανε την τιμή στο ιστολόγιο μας να μας παραχωρήσει μια αποκλειστική συνέντευξη και να μας μιλ...
Ο στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος έκανε την τιμή στο ιστολόγιο μας να μας παραχωρήσει μια αποκλειστική συνέντευξη και να μας μιλήσει έξω από και δόντια και εφ’ όλης της ύλης για θέματα που μέχρι τώρα λίγοι άγγιζαν σε βάθος. Τον ευχαριστούμε θερμά για την τιμή αυτή και του ευχόμαστε καλό αγώνα.
Ο Αντιστράτηγος ε.α Γεώργιος Επιτήδειος κατάγεται από τα Ψαχνά Ευβοίας και γεννήθηκε το 1953. Είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολή Εθνικής Αμύνης. Επί πλέον έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Βασικής Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΧΩΚ της Ελλάδος και των ΗΠΑ και το Τμήμα Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών Πυροβολικού της Σχολής Πυροβολικού της Ελλάδος καί των ΗΠΑ.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά.
Έχει υπηρετήσει σε Μονάδες του Όπλου του, και ως Επιτελής στο ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ. Επίσης διετέλεσε Υποδιοικητής Mεραρχίας, Διοικητής της Σχολής Πυροβολικού, Διευθυντής Διευθύνσεως και Διευθυντής Κλάδου στο ΓΕΕΘΑ. Επίσης υπηρέτησε ως Επιτελής στο Στρατηγείο των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης (SHAPE), το Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ (IMS) και ως Διευθυντής του Τμήματος Τρεχουσών Επιχειρήσεων και Χειρισμού Κρίσεων του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (EUMS). Χειρίσθηκε επί πολλά έτη θέματα ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Σχέδια Επιχειρήσεων, Χειρισμό Κρίσεων, Δόγματα, Πολιτική, Ασκήσεις καί Επιχειρησιακή Διοικητική Μέριμνα). Εκπροσώπησε την χώρα μας ως ανώτερος Εθνικός Αντιπρόσωπος στις συσκέψεις γιά τη σχεδίαση των Ασκήσεων, του Δόγματος καί την Επιχειρησιακή Διοικητική Μέριμνα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Ε.Δ.: Στην ,ουσιαστικά ιδιωτική , παρέλαση της Θεσσαλονίκης το 2012 η στρατονομία ανέλαβε καθήκοντα ασφάλειας στην παρέλαση . Τι γνώμη έχετε γι’ αυτό;
Γ.Ε.: Παρά το γεγονός ότι η στρατονομία κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2012 χρησιμοποιήθηκε διακριτικά και όχι με ουσιαστικές αρμοδιότητες ο συμβολισμός ο οποίος παρουσιάστηκε ήταν αρνητικός. Η αποστολή της στρατονομίας κυρίως κατά την ειρηνική περίοδο είναι εντελώς διαφορετική. Άλλωστε δε χρειαζόταν να γίνει αυτό το γεγονός διότι οι στρατιωτικές δυνάμεις ούτε κατά διάνοια έδωσαν την εντύπωση ότι θα έκαναν κάποια ενέργεια η οποία θα δικαιολογούσε την παρουσία της στρατονομίας στο χώρο της παρέλασης. Για τους παραπάνω λόγους πιστεύω ότι η υπ’ όψιν ενέργεια ήταν ατυχέστατη διότι συν τοις άλλοις εγκυμονούσε τον κίνδυνο να δημιουργήσει απαράδεκτους συνειρμούς.
Ε.Δ.: Πιστεύεται ότι ο στρατός πρέπει να συμμετέχει στην καταστολή των λαϊκών συγκεντρώσεων;
Γ.Ε.: Προφανώς όχι. Η αποστολή του στρατού είναι να μάχεται εναντίον των εχθρών της πατρίδος και να προστατεύει τον λαό. Αυτό έχει συμβεί καθ’ολη την διάρκεια της ιστορικής διαδρομής του έθνους. Άλλωστε όλοι οι Έλληνες , με εξαίρεση τους φυγόστρατους, και πρόσφατα μεγάλος αριθμός Ελληνίδων έχει υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις και όλοι έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις από την περίοδο αυτή της ζωής τους. Αυτή η πραγματικότητα έχει δημιουργήσει στενούς και άρρηκτους δεσμούς αγάπης μεταξύ λαού και στρατού. Η παραπάνω εικόνα δεν έχει αμαυρωθεί παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν ορισμένοι προς αυτή την κατεύθυνση και παρά την δυσφήμιση που έχουν εξαπολύσει εναντίον του στρατεύματος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιείται ο στρατός για να διαλύει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του ελληνικού λαού. Έπειτα ας μην ξεχνάμε ότι όχι μόνο οι κληρωτοί αλλά και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είναι παιδία του ελληνικού λαού και δεν προέρχονται από κάποιες προνομιούχες κοινωνικές τάξεις. Κατά συνέπεια η λαϊκή βούληση καθώς επίσης τα προβλήματα, οι ανησυχίες και οι επιδιώξεις του λαού είναι σε πλήρη ταύτιση με τα αντίστοιχα συναισθήματα και σκέψεις των στρατευμένων. Όταν δεν υπάρχει δυσαρμονία στις θελήσεις των δύο αυτών οντοτήτων (λαού και στρατού) δεν υπάρχει ανάγκη ούτε λόγος να στραφεί η μια ενάντια στην άλλη. Άλλωστε κατά την τελευταία πεντηκονταετία οσάκις ενέπλεξαν τον στρατό με την πολιτική και τον κατέβασαν στους δρόμους ουδέποτε υπήρξε συμπλοκή του με τον κόσμο ούτε κάποιοι επιτέθηκαν εναντίον του στρατού.
Ε.Δ.: Υπάρχουν δημοσιεύματα απ’ το 2011 για την έλευση στην Ελλάδα της ευρωαστυνομίας για την καταστολή διαδηλώσεων. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Γ.Ε.: Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου άμυνας, τις οποίες δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω , δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν ότι αυτό το οποίο αποκαλείται ευρωαστυνομία και θεσμικά δεν έχει το δικαίωμα να αναμιγνύεται σε εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν κριθεί απαραίτητο χρησιμοποιούνται ειδικές εκπαιδευμένες προς τούτο στρατιωτικές δυνάμεις για την τήρηση της τάξεως σε τρίτες χώρες κατόπιν ομοφωνίας που λαμβάνεται στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Συνεπώς αντιλαμβάνεστε ότι ένα τέτοιο σενάριο δε θα ήταν ακόμα και αν υπήρχε δε θα ήταν δυνατόν να περάσει απαρατήρητο.
Ε.Δ.: Ποιό είναι το πλάνο της ανάπτυξης της Ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας; Μπορεί να γίνει αυτό τα πλαίσια της Ε.Ε;
Γ.Ε.: Μπορεί και πρέπει να γίνει. Η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας είναι πρωταρχικής σημασίας παράγοντας για την εν γένει ανάπτυξη της χώρας αυτό διότι η χώρα όχι μόνο εξασφαλίζει την δυνατότητα να ενισχύσει την αμυντική της θωράκιση αλλά αναπτύσσει και την οικονομία της. Σε ότι αφορά την χώρα μας η ανάπτυξη την αμυντικής βιομηχανίας είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση μας ως έθνος διότι ενισχύει την δυνατότητα στρατηγικής μας αποτροπής. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθ’ όσον όπως όλοι γνωρίζουν η Ελλάδα δέχεται απειλές από την Τουρκία η οποία από την δική της πλευρά έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα προόδου στο τομέα αναπτύξεως της πολεμικής της βιομηχανίας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η ελληνικές κυβερνήσεις ενεργώντας με τρόπο που είναι κατώτερος των περιστάσεων, και υπακούοντας σε εντολές ξένων δυνάμεων που επιθυμούν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα όχι μόνο δε προσπαθούν να ενισχύσουν τις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά αντιθέτως τις υποβαθμίζουν. Δεν σας λέω όπως αντιλαμβάνεστε πράγματα που δεν γνωρίζεται, οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα αυτό είναι όχι μόνο πρόσφατες αλλά και γνωστές σε όλους. Ενδεικτικά αναφέρω την υποβάθμιση του ρόλου των ελληνικών αμυντικών συστημάτων (ΕΑΣ). Λόγω της σοβαρότητας και της ευαισθησίας του θέματος θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ περισσότερο.
Ε.Δ.: Είστε υπέρ της Ε.Ε και με ποιες προϋποθέσεις;
Γ.Ε.: Είμαι υπέρ της Ε.Ε. Για την ευρωπαϊκή ένωση ισχύει αυτό που είχε πει ο Αμερικάνος Άρθουρ Κέσλερ: “Όσες κηλίδες και αν έχει ο ήλιος είναι προτιμότερος από το σκοτάδι”. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή ένωση έχει αποκλίνει από τις βασικές αρχές επί των οποίων στηρίχθηκε η δημιουργίας της, δηλαδή από τις αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης των λαών καθώς επίσης και της ανεξαρτησίας και της ισότητος των κρατών μελών της. Αυτό έγινε διότι οι πολιτικοί των κρατών μελών παραχώρησαν σταδιακά τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες τους στους ανθρώπους του διεθνούς κεφαλαίου με αποτέλεσμα η Ε.Ε να μετατραπεί από ένωση εθνών σε ένωση τραπεζών και διεθνών τοκογλύφων, και να έχουμε το σημερινό φαινόμενο της υπάρξεως της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων, στην οποία ο βορράς υπό την ηγεσία της Γερμανίας να ευημερεί και ο νότος υπό την επικυριαρχία της Γερμανίας να υποφέρει και να γίνεται αντικείμενο εκμεταλλεύσεως. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση την οποία εμείς οι Έλληνες εθνικιστές ,εφόσον εκπροσωπηθούμε στην ευρωβουλή, θα επιδιώξουμε να ανατρέψουμε δε σημαίνει πως η χώρα μας πρέπει να μην βρίσκεται στην Ε.Ε. Η χώρα μας για να κατορθώσει να επιβιώσει και να προωθήσει τα εθνικά της συμφέροντα έχει ανάγκη να συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις όπως το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. Η συμμέτοχη σε αυτούς τους οργανισμούς δεν της αποκλείει το δικαίωμα να συνάπτει επωφελείς για τι εθνικά της συμφέροντα διμερής συνθήκες με άλλες χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στους παραπάνω οργανισμούς.
Ε.Δ.: Πως μπορεί να γίνει η προσέγγιση με την Ρωσία από την στιγμή που είμαστε εντός της βορειοατλαντικής συμμαχίας και της Ε.Ε;
Γ.Ε.: Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα για να συμβεί η προσέγγιση που αναφέρατε . Όπως γνωρίζεται τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ε.Ε εδώ και πολλά χρόνια διεξάγουν συζητήσεις με την Ρωσία αλλά και άλλες χώρες όπως π.χ η Κίνα , η Βραζιλία κ.λ.π. Ένα από τα αντικείμενα των οποίων είναι και η πιθανή είσοδος της Ρωσίας σε αυτούς τους οργανισμούς. Βεβαίως εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων την Ουκρανία οι συνομιλίες αυτές έχουν παγώσει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Κατά συνέπεια δε βλέπω το λόγο να μην κάνει ανάλογες συνομιλίες με την Ρωσία και η Ελλάδα. Άλλωστε με την Ρωσία έχουμε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος οι οποίοι μπορεί να τύχουν αναπτύξεως και αν συμβεί αυτό θα είναι προς το συμφέρον της χώρας μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω μπορούμε να κάνουμε συμφωνία σε θέματα εκμεταλλεύσεως εθνικού πλούτου, στους τομείς της ενέργειας , του τουρισμού (θρησκευτικού και μη) αλλά και σε πολλούς ακόμα τομείς. Βεβαίως το γεγονός ότι είμαστε μέλος των οργανισμών που προαναφέρθηκαν μας επιβάλει να διεξάγουμε τις οποιεσδήποτε συζητήσεις με προσοχή διπλωματικότητα και με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον.
Ε.Δ.: Πιστεύεται ότι η παραμονή μας στο ΝΑΤΟ εξυπηρετεί το έθνος;
Γ.Ε.: Βεβαίως. Άλλωστε εάν δεν το εξυπηρετούσε δε θα γινόμασταν μέλος του, όπως γνωρίζεται το ΝΑΤΟ στα πλαίσια της αρχής της συλλογικής άμυνας η οποία προβλέπεται από το άρθρο 5 της συνθήκης του το ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένο να προστατεύει κάθε μέλος του από επίθεση που εκδηλώνει εναντίον κάποιου μέλους μια τρίτη χώρα. Το ίδιο ίσχυε και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα για την χώρα μας. Η ουσία της σχέσεως αυτής δεν έχει μεταβληθεί στην σημερινή εποχή παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ πολλές φορές φαίνεται ότι ακολουθεί η και στην πραγματικότητα ακολουθεί μια πολιτική διαφορετική από αυτή που ακολουθούσε κατά την εποχή του ψυχρού πολέμου. Όμως λόγο του ότι είμαστε μέλη αυτής της συμμαχίας και στα πλαίσια της εφαρμογής της αρχής της ομοφωνίας, σύμφωνα με την οποία ουδεμία απόφαση λαμβάνεται από το ΝΑΤΟ εάν δε συμφωνήσουν όλα τα μέλη του, έχουμε την δυνατότητα να προασπίσουμε εφόσον θέλουμε τα εθνικά μας συμφέροντα εντός της συμμαχίας.
Ε.Δ.: Είστε υπέρ ή κατά της παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα;
Γ.Ε.: Η απάντηση μου θα είναι ανάλογη με εκείνη που σας έδωσα στην προηγούμενη ερώτηση. Εφόσον κρίνουμε ότι το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείτε από την παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην χώρα μας (Σούδα , Άκτιο) δεν υπάρχει πρόβλημα με την παραμονή των βάσεων στην Ελλάδα. Άλλωστε οι βάσεις αυτές εξυπηρετούν και συμφέροντα του ΝΑΤΟ τα οποία είναι συνυφασμένα με τα δικά μας συμφέροντα. Η ουσία του θέματος βρίσκεται στην πολική την οποία οφείλει να ακολουθεί η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει τα εθνικά μας συμφέροντα.
Ε.Δ.: Ποιά είναι η γνώμη σας για την FRONTEX; Προσφέρει κατά την γνώμη σας κάποια ουσιαστική υπηρεσία στην Ελλάδα;
Γ.Ε.: Η FRONTEX είναι μια δύναμη της Ε.Ε. την οποία οφείλουμε να χρησιμοποιούμε και πάλι σύμφωνα με τα συμφέροντα μας. Δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις της έχουν επιτρέψει να συμπεριφέρεται απλά ως καταγραφέας των παραβάσεων των συνόρων μας και του αριθμού των λαθρομεταναστών που μπαίνουν από αυτά. Συνεπώς η παρουσία της δεν είναι κατ’ανάγκη αρνητική για την χώρα μας αντιθέτως θα μπορούσε να είναι επωφελείς εφόσον την υποχρεώναμε να εκτελεί την αποστολή της. Δηλαδή να μην επιτρέπει να παραβιάζουν οι λαθρομετανάστες τα σύνορα μας και όχι να έχει μια τυπική παρουσία.
Ε.Δ.: Τρία χρόνια τώρα στον ζωτικό για μας χώρο της μέσης ανατολής γίνονται προσπάθειες ανακατάταξης του στάτους κβό. Πιστεύεται ότι η πτώση του καθεστώτος Καντάφι και η προσπάθεια αποσταθεροποίησης Συρίας και Αιγύπτου θα φέρει γαλήνη στην περιοχή; Εμάς πως μας επηρεάζει αυτό;
Γ.Ε.: Όπως έχει διαπιστωθεί οι παραπάνω εξελίξεις δεν έχουν φέρει την γαλήνη στην περιοχή. Μετά την πτώση του Καντάφι, είχαμε την εξέγερση στην Αίγυπτο, την ανεπιτυχή προσπάθεια της ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ και την αυξανόμενη ένταση στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Για τους λόγους αυτούς οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να μην δίνουμε το δικαίωμα να γίνονται εξελίξεις που στρέφονται κατά των εθνικών μας συμφερόντων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρω την προσπάθεια της Τουρκίας που γίνεται με την ανοχή αν όχι την υποστήριξη των συμμάχων μας για εφαρμογή στην Κύπρο ενός “Σχεδίου Ανάν 2″, γεγονός το οποίο υπάρχει κίνδυνος να μας δημιουργήσει σοβαρά εθνικά προβλήματα.
Ε.Δ.: Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία μας έδειξαν έναν νέο τρόπο ασκήσεως εξωτερικής πολιτικής και επιβολής συμφερόντων τι έχει αλλάξει σε σχέση με παλαιότερα;
Γ.Ε.: Εκείνο το οποίο έχει αλλάξει είναι ο τρόπος με τον οποίο εξυπηρετούνται τα πάσης φύσεως συμφέροντα των εμπλεκόμενων χωρών. Η ουσία του θέματος παραμένει αναλλοίωτη. Ισχύει αυτό που είχε πει ο μέγας Θουκυδίδης : «Ο ισχυρός προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμη του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του». Κατά συνέπεια εμείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κυρίως σε ότι αφορά τις υποχωρήσεις μας ούτως ώστε να μην βρεθούμε από την πλευρά των ηττημένων.
Ε.Δ.: Συμφωνείτε με την κίνηση της κυβέρνησης να αποστείλει στρατεύματα στις νατοϊκές ασκήσεις που ουσιαστικά προσομοιάζουν μια επίθεση στην Ρωσία;
Γ.Ε.: Όχι. Ήταν μεγάλο λάθος το οποίο σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρέτησε τα εθνικά μας συμφέροντα. Ειλικρινά απορώ για το ποιός εισηγήθηκε αυτή την πολιτική και γιατί εφαρμόστηκε χωρίς να εξεταστεί σοβαρά ο αντίκτυπος που θα είχε στα εθνικά μας συμφέροντα. Λεπτομέρειες δεν χρειάζεται να αναφέρω διότι το γεγονός είναι πολύ πρόσφατο και όλοι γνωρίζεται τα επακόλουθα του.
Ε.Δ.: Θεωρείτε ότι ο ρόλος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είναι αρκετά “ενεργητικός” στα πλαίσια αυτού;
Γ.Ε.: Εφόσον είμαστε μέλος μια συμμαχίας οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στα πλαίσια της συμμαχίας αυτής. Εάν αυτό δε συμβεί δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα. Από την άλλη πλευρά και επειδή αντιλαμβάνομαι το νόημα της ερωτήσεως σας θα ήθελα να σας αναφέρω ότι η ενεργός συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ επί παραδείγματι δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα πρέπει να εμπλακούμε σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον κάποιας τρίτης χώρας. Η συμμετοχή μας μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι όταν το ΝΑΤΟ επετέθη στην πρώην Γιουγκοσλαβία, δυνάμεις της χώρας μας δεν συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις. Επιτρέψαμε όμως στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να διέλθουν μέσα από το ελληνικό έδαφος, ώστε να μεταβούν στις περιοχές των επιχειρήσεων. Όσοι δεν έχουν γνώση γεωστρατηγικής δε μπορούν να αντιληφθούν πως εάν δεν επιτρέπαμε την διέλευση των νατοϊκών δυνάμεων από την χώρα μας η επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Τούτο διότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να κινηθούν μέσω της Αλβανίας της οποίας το υποτυπώδες οδικό δίκτυο δεν θα επέτρεπε τέτοια δυνατότητα.
Ε.Δ.: Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μια ναυτική δύναμη θεωρείτε σωστή την προσέγγιση μια χερσαίας δύναμης και αν ναι με ποια εχέγγυα;
Γ.Ε.: Σύμφωνα με τον μεγάλο γεωστρατηγιστή της αρχαιότητος Θουκυδίδη, είναι προς το συμφέρον μιας ναυτικής δύναμης να προσεταιριστεί τόσο μια χερσαία όσο και μια άλλη μεγάλη ναυτική δύναμη και αντιστρόφως. Με δεδομένη την μεγάλη στρατηγική σημασία της χώρας μας μια ελληνική κυβέρνηση που θέλει να εξυπηρετήσει τα εθνικά μας συμφέροντα οφείλει να εκμεταλλευτεί αυτή την θέση μας στον γεωπολιτικό χάρτη και να αποκομίσει από αυτήν τεράστια πολιτικά, οικονομικά και λοιπά οφέλη. Αυτά είναι τα εχέγγυα που πρέπει να έχει κατά νου στις οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις θα κάνει με την οποιαδήποτε χερσαία ή ναυτική δύναμη.
Ε.Δ.: Στρατηγέ, τελικά για ποιό λόγο τελικά οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή στις Ευρωεκλογές;
Γ.Ε.: Τα συνεχή δεδομένα τα οποία δημιουργούνται από τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας οφείλουν να αφυπνίσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους και να σκεφτούν ότι, η απόφαση που θα λάβουν την Κυριακή των ευρωεκλογών θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το εάν και κατά πόσον η χώρα μας, και κυρίως οι επόμενες γενεές θα συνεχίσουν να ζουν ελεύθεροι στα πλαίσια μιας Ευρώπης των εθνών και όχι δέσμιοι και δούλοι των συμφερόντων του διεθνούς κεφαλαίο και των εκπροσώπων του. Εάν ενεργήσουν σύμφωνα με αυτό το γνώμονα θα δώσουν την δυνατότητα στους Έλληνες εθνικιστές να εκπροσωπηθούν στο ευρωκοινοβούλιο στο οποίο λαμβάνονται όλες οι καθοριστικές για την επιβίωση της χώρας μας αποφάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.