Την εμβληματική μορφή του οπλαρχηγού Ιωάννη Λιάπη τίμησαν το βράδυ της Παρασκευής οι κάτοικοι των Οινοφύτων, στα αποκαλυπτήρια του αν...
“Φάρο στους τριγμούς που περνάμε” χαρακτήρισε τον ανδριάντα ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτωντας ότι “όταν αντικρίζουμε τέτοιες θυσιαστικές μορφές, παίρνουμε κουράγιο για να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να κάνουμε το σωστό”. Κάνοντας μια προσωπική αναδρομή στα ακούσματα και τις ιστορίες που άκουγε ως παιδί, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα κατορθώματα του Καπετάνιου, του οποίου η παρουσία παραμένει και σήμερα ζωντανή, όχι μόνο στον τόπο όπου πάλεψε και δημιούργησε, αλλά και στην έκτη γενιά απογόνων του.
Παράλληλα με τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα, παρουσιάστηκε στο κοινό και η προτομή του λόγιου και ιστοριοδίφη Αθανασίου Κατσιφή (1939-2011) έξω από το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, όπου και τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τη συμβολή του πατριώτη του στην αναζήτηση πολύτιμων αρχείων για τις μελλοντικές γενιές των ερευνητών, αλλά και για την ουσιαστική γνωριμία που προσφέρει το εκδοτικό έργο του Κατσιφή με τα Οινόφυτα. “Ο στοχασμός του, όσο περνάει ο καιρός, αποκαλύπτεται προφητικός και είναι αληθινά σημαντικός για το αύριο του τόπου” σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος, όπου παρουσίασε το βιβλίο του Κατσιφή με τίτλο “Ψηφίδες”, ξεδιπλώνοντας σελίδες από την αρχαία, αλλά και τη σύγχρονη ιστορία των Οινοφύτων: “το βιβλίο είναι μία σύντομη ιστορική αφήγηση, μια ματιά στο ιστορικό παρελθόν της περιοχής, που απηχεί παράλληλα τον παλμό της ψυχής του λόγιου”. Συγκίνηση προκάλεσε η σύζυγος του εκλιπόντος κ. Βικτωρία Κατσιφή, που ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την ανάδειξη του αρχείου Κατσιφή.
Το παρών στην εκδηλωση έδωσαν οι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, Αργολίδος Νεκτάριος, ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ και οι στενοί συνεργάτες του Μακαριωτάτου στην Αρχιεπισκοπή, ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης. Ξεχωριστές ήταν και οι παρουσίες των Ολυμπιονικών αθλητών μας Πύρρου Δήμα και Δημοσθένη Ταμπάκου.
Τον ανδριάντα του Καπετάνιου Ιωάννη Λιάπη φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημήτρης Δήμου, δουλεύοντας τα τελευταία 2,5 χρονιά. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ο καλλιτέχνης απέδωσε τη μορφή του ήρωα μελετώντας τα χαρακτηριστικά των απογόνων του.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Υπεύθυνη του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας κ. Σοφία Λιάπη - Ράπτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.