«Χαίρομαι που το Ποτάμι προσπαθεί να φέρει κοντά τους προοδευτικούς φιλελεύθερους με τους μεταρρυθμιστές αριστερούς».είπε ο ανεξάρτητος...
Άνοιγμα στο Ποτάμι με παράλληλη επίθεση στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που διαχειρίστηκαν την κρίση, απηύθυνε ο Γιώργος Καμίνης κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του κόμματος του κ. Σταύρου Θεοδωράκη.
Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέως δικαστές, βουλευτές και γενικότερα όλους όσους κατέχουν «μερίδιο δημόσιας εξουσίας και, αντί να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, μεριμνούν για το σινάφι τους».
«Οι δικαστές φροντίζουν για τους μισθούς και τις συντάξεις τους, οι βουλευτές για τους λεγόμενους ένστολους, που φέρνουν συντεταγμένα ψηφοφόρους, οι συνδικαλιστές για τα προνόμιά τους» είπε συγκεκριμένα, για να προσθέσει: «Την ίδια στιγμή, όμως, ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι του ιδιωτικού τομέα έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αφού βεβαίως οι συντεχνίες διαγούμισαν και ξεχαρβάλωσαν και το κράτος πρόνοιας που συντηρούσαν οι συνήθεις φορολογούμενοι μισθωτοί».
«Το πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει»
Πέραν των παραπάνω, ο κ. Καμίνης επιτέθηκε στα κόμματα που διαχειρίζονται την κρίση αναφέροντας ότι «με τα οριζόντια μέτρα του Προκρούστη, με έναν απροκάλυπτα οπισθοδρομικό αυταρχισμό, με τα εύκολα κλισέ άλλων εποχών, αυτό που κατόρθωσαν τελικά να επιτύχουν, ήταν η απαξίωση κάθε έννοιας μεταρρύθμισης, η επιβεβαίωση της ακινησίας. Κυρίως όμως η πανηγυρική επιβράβευση της μεγάλης αδικίας που κυριάρχησε καθ’όλη της διάρκεια της Μεταπολίτευσης».
Υποστήριξε πως: «Όποιος σήμερα δεν ανήκει σε κάποια κρατικοδίαιτη συντεχνία, φαίνεται πως δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Κατά τα λοιπά, ο σώζων εαυτόν σωθήτω», για να αναφερθεί στις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για τα μισθολογικά των δικαστικών, αλλά και την απαίτηση των βουλευτών για τις αποδοχές των ενστόλων.
Είπε για τα πολιτικά κόμματα ότι συνεχίζουν να πορεύονται «αυτιστικά και απρόσκοπτα, σε αυτόν το δρόμο που μας χρεοκόπησε, όποιο χρώμα και αν έχει το σημαιάκι που θα μας κουνήσουν, η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα ξεκολλήσει από το τέλμα όπου τη βύθισαν, αλλά θα μπει και σε νέες περιπέτειες».
Μήνυμα Μπουτάρη
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δεν κατάφερε να φθάσει στο Λαύριο, καθώς οικογενειακές υποχρεώσεις τον κράτησαν μακριά.
Ωστόσο, σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ποτάμι ως παράγοντας σταθερότητας.
Επιπροσθέτως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι «η πιο σημαντική συμβολή του ‘Ποταμιού’ στην ελληνική πολιτική ζωή είναι ο μεταρρυθμιστικός αέρας που φέρνει. Χωρίς να έχει βαρίδια και εξαρτήσεις από το παρελθόν, μπορεί να προχωρήσει πολλές από τις καινοτόμες ιδέες που προτείνουν τα μέλη του».
Παράλληλα, ο κ. Μπουτάρης εξήγησε πως απαιτείται πολιτική συνεννόηση και υποστήριξε πλήρως την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του Ποταμιού με τα «δύο μεγάλα κόμματα».
Τέλος, υποστήριξε ότι το Ποτάμι «μπορεί να προσελκύσει παλιό και καινούργιο πολιτικό προσωπικό, με φρέσκιες ιδέες, που δεν βαρύνεται με ευθύνες από το παρελθόν. Γι' αυτό και οι άνθρωποι από την αδέσμευτη τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε πολλές προσδοκίες από το ‘Ποτάμι’. Και νομίζω πως θα δικαιωθούμε από τη μελλοντική του πορεία».
Η πρώτη ημέρα
Την Παρασκευή, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» περιέγραψε το πλάνο για την επόμενη ημέρα για τη χώρα και το κόμμα του.
Ο κ. Θεοδωράκης, κατά την έναρξη της ομιλίας του, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει ξοδέψει το 30% του ΑΕΠ της για να διασώσει τραπεζικά σπίτια, η κατάρρευση των οποίων θα οδηγούσε στο 1930.
Υπογράμμισε πως έχει καταρρεύσει ο μύθος της κρατικοδίαιτης οικονομίας και ότι τα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν σε εθνικό επίπεδο μηχανισμούς που θα οδηγούν σε αναδιανομή του πλούτου. protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.