Αν και επίσημα η αστυνoμία βρίσκεται σε “έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών” στην πραγματικότητα ξέρετε και ξέρουμε πως κανείς δεν θα...
Αν και επίσημα η αστυνoμία βρίσκεται σε “έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών” στην πραγματικότητα ξέρετε και ξέρουμε πως κανείς δεν θα συλληφθεί… Tο θέμα μας είναι να επανατοποθετηθεί το άγαλμα στην αρχική του θέση…
Πριν λίγες ημέρες, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, γνωστοί – άγνωστοι δράστες γκρέμισαν το άγαλμα του Εύζωνα που κοσμούσε την είσοδο της πόλης, με σκοπό να το κλέψουν και να το μεταφέρουν σε χυτήριο για να αποκτήσουν τον πολύτιμο χαλκό. (Ποιοι να ‘ναι άραγε οι δράστες;;;;)
Το άγαλμα που “αποκολλήθηκε” από τη βάση του, βρέθηκε από Αστυνομικούς πεταμένο στο πράσινο, αφού το βάρος του αγάλματος έκανε την επιχείρηση αδύνατη, ενώ ο θόρυβος που έκαναν κατά την διάρκεια της αποκόλλησης του από το βάθρο του, ανησύχησε κατοίκους και δράστες.
Άμεση ήταν η ανταπόκριση συνεργείων του Δήμου που το μετέφεραν (προσωρινά φανταζόμαστε) σε χώρο του Δήμου ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές, όπως για παράδειγμα η σπασμένη ξιφολόγχη.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής:
“Σε μια πράξη, που συνιστά προσβολή κατά της ιστορικής μνήμης της πόλης μας, προχώρησαν άγνωστοι, το ξημέρωμα της Κυριακής. Οι ασυνείδητοι, μη σεβόμενοι την ιστορία της πόλης, προχώρησαν στο γκρέμισμα του αγάλματος του «Εύζωνα» που βρισκόταν τοποθετημένο στον κόμβο της δυτικής εισόδου της Άρτας.
Ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Αρταίων, κ. Κέφης Δημήτριος, δήλωσε τα εξής:
“Το ξημέρωμα της Κυριακής 22 Ιουνίου, περί τις 6:00 π.μ., ενημερωθήκαμε από την Αστυνομία, ότι άγνωστοι, γκρέμισαν τον άγαλμα του «Εύζωνα», που είναι τοποθετημένο στον ομώνυμο κόμβο της εισόδου της πόλης μας.
Αμέσως μετά την ενημέρωση, υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, κινητοποιήθηκαν και σε συνεργασία με την Αστυνομία, μετέφεραν το άγαλμα σε χώρο ασφαλούς φύλαξης του Δήμου. Το άγαλμα έχει υποστεί, ευτυχώς μικρές φθορές, από την πτώση του στο γκαζόν και αφού επισκευαστεί και συντηρηθεί από ειδικό συνεργείο, θα επανατοποθετηθεί στο σημείο που έστεκε τα τελευταία 46 χρόνια.
Η πράξη αυτή, από όπου και αν προέρχεται, είναι απολύτως καταδικαστέα και γενικότερα τέτοιες πράξεις, δεν μπορεί παρά να μας προξενούν θλίψη και ανησυχία. Είμαστε βέβαιοι ότι εκφράζουμε το συναίσθημα των Δημοτών μας και ευχόμαστε να μην υπάρχουν τέτοια γεγονότα στο μέλλον. Οι Αρτινοί πολίτες, είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά και θα την διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη με εντολή του Δημάρχου Αρταίων, κ. Γιάννη Παπαλέξη, θα κατατεθεί άμεσα μήνυση κατά αγνώστων για την κατάπτυστη αυτή πράξη.”
Υ.Γ.1: (Προς τις αρχές): Aγαπητέ Δήμαρχε και αγαπητέ αρμόδιε αντιδήμαρχε, φήμες θέλουν να “σκοντάφτετε” σε γραφειοκρατικές διαδικασίες για κάτι τόσο εύκολο όπως είναι η αποκατάσταση του αγάλματος που κατά δήλωσή σας, “έχει υποστεί, ευτυχώς μικρές φθορές, από την πτώση του στο γκαζόν”. Ελπίζουμε, σύντομα, να δούμε το χαρακτηριστικό άγαλμα στην θέση του κι εμείς δεσμευόμαστε για νέο δημοσίευμα αποδίδοντάς σας τα εύσημα για την άμεση επανατοποθέτησή του τσολιά, στον χώρο που του αξίζει και του ανήκει… Σε αντίθετη περίπτωση θα επανέλθουμε...
Y.Γ.2: Ελπίζουμε η πράξη ναναι όντως μια ελεεινή και θρασύδειλη αποτυχημένη προσπάθεια κλοπής και όχι μια στημένη και αποτυχημένη προβοκάτσια… Σήμερα, βλέπεις, οι τσολιάδες “δεν-είναι-της-μόδας”… Ενώ τα Gay Pride…Ε;;; ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ…
Y.Γ.2: Προς ενημέρωση: Ο Τσολιάς της Άρτας, είναι ένα έργο του φημισμένου γλύπτη Λευτέρη Βαλάκα
Το ορειχάλκινο γλυπτό «Ο Τσολιάς του 17» είναι ένα από τα πρώτα έργα του φημισμένου Τήνιου γλύπτη Λευτέρη Βαλάκα (8 Μαΐου 1944 – 8 Νοεμβρίου 1982). Το γλυπτό, είναι τοποθετημένο, στην δυτική είσοδο της Άρτας και πάνω σε διαχωριστική νησίδα μεταξύ της περιφερειακής οδού και της οδού Αλ. Ζάρα (τριακόσια μέτρα ανατολικά του περίφημου γεφυριού της πόλης) βρίσκεται τοποθετημένο το γλυπτό προς τιμήν του Έλληνα Εύζωνα πολεμιστή. Στους κατοίκους της πόλης είναι γνωστό ως “ο Εύζωνας”.
Πρόκειται για έναν ορειχάλκινο ανδριάντα ο οποίος κατασκευάστηκε το 1966 από τον γλύπτη Λευτέρη Βαλάκα. Ο Εύζωνας αποδίδεται την ώρα της μάχης. Φοράει τσαρούχια, φουστανέλα, χιτώνιο και το καπέλο με την χαρακτηριστική φούντα. Στην πλάτη του φοράει σάκο εκστρατείας. Στα δυο του χέρα κρατά το τουφέκι του και εφ’ όπλου λόγχη με το αριστερό πόδι προτεταμένο είναι έτοιμος να ορμήσει προς τα εμπρός. Το γλυπτό εδράζεται πάνω σε τσιμεντένιο βάθρο ενώ γύρω από αυτό έχον τοποθετηθεί πέτρες και μικροί βράχοι.
Πάνω στη βάση του γλυπτού εντοπίζουμε εγχάρακτη την υπογραφή του γλύπτη:
Λ. ΒΑΛΑΚΑΣ
ΓΛΥΠΤΗΣ
ΓΛΥΠΤΗΣ
Ακριβώς από κάτω σε εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα αναγράφονται τα λόγια:
ΧΥΤΕΥΣΙΣ 301 Ε.Β.
ΔΕΚ. 1968
ΔΕΚ. 1968
Εδώ μνημονεύεται το 301 στρατιωτικό εργοστάσιο βάσεως. Ο Αναστάσιος Παπασταύρος, στο βιβλίο του «Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009», δίνει ως έτος κατασκευής το 1966. Προφανώς τότε κατασκευάστηκε το πρόπλασμα, τον Δεκέμβρη του 1968 έγινε η χύτευση σε χαλκό και τοποθετήθηκε αργότερα. Τον Παπασταύρο επιβεβαιώνει και η επίσημη ιστοσελίδα του γλύπτη (http://lefteris.valakas.com/) η οποία αναφέρει πως το Βαλάκας κατασκεύασε το έργο όντας στρατιώτης κατά τα έτη 1965 – 1967. Μάλιστα, η επίσημη ονομασία του έργου καταγράφεται ως “Ο Τσολιάς του 17΄”.
ethnikismos.net
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.