Όταν στις 9 Μαΐου ο αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας, είχε έρθει στη Ρόδο, για να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις εορτασμού για τη λήξ...
Σύμφωνα με την rodiaki.gr όμως τόσο ο ίδιος όσο και εκείνοι που παραβρέθηκαν στην κατάθεση διαπίστωσαν ότι το μνημείο είχε βεβηλωθεί από κάποιους που έγραψαν διάφορα συνθήματα με χρωματιστό σπρέι.Φυσικά κάτι τέτοιο δεν τιμούσε τους ήρωες και το νησί μας και έπρεπε το υπέροχο αυτό μνημείο, έργο του γλύπτη Παλαιολόγου που φιλοτεχνήθηκε... επί υπουργού εθνικής άμυνας Ευάγγελου Αβέρωφ, να καθαριστεί και να απαλλαγεί από τις ασχήμιες που υπήρχαν.
Το έργο της αποκατάστασης ανέλαβαν στελέχη της 95 ΑΔΤΕ κατόπιν εντολής του διοικητή υποστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή. Εκτός από τον καθαρισμό των συνθημάτων αποκαταστάθηκαν και τα γράμματα των επιγραφών που υπάρχουν πάνω σε αυτό σε τρεις γλώσσες και αναφέρουν τα εξής: «Αιώνια δόξα στεφανώνει τους πεσόντας υπερ απελευθερώσεως νήσων βορείου και νοτίου Αιγαίου τω 1943-1945 πολεμιστάς: ιερού λόχου, πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, Γαλλικού ναυτικού και Έλλληνας νησιώτας».
Μάλιστα μετά τον καθαρισμό του η νέα όψη του μνημείου απαθανατίστηκε σε φωτογραφία που στάλθηκε στον κ. Κόρκα, για να δει και ο ίδιος το έργο που έγινε. Άλλωστε ως νεαρός αξιωματικός στις 8 Μαΐου 1945 είχε βρεθεί στη Σύμη και ήταν παρών στην τελετή παράδοσης των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στους Άγγλους.
Τότε ο Γερμανός αξιωματικός Wagener του είχε δώσει το περίστροφό του το οποίο ο κ. Κόρκας παρέδωσε στο Πολεμικό μουσείο όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Είχε λοιπόν μεγάλη σημασία για τον ίδιο να καμαρώνει για το μνημείο που τιμά τους συναγωνιστές του στον ιερό λόχο.
Σε συνεννόηση όμως με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, το έργο καθαρισμού επεκτάθηκε και στο διπλανό πάρκο στο οποίο βρίσκεται η προτομή του αντιναυάρχου Περικλή Ιωαννίδη.
Ο δήμος καθάρισε το χώρο από τα ξερά χόρτα και τα σκουπίδια που είχαν μαζευτεί εκεί και στελέχη του στρατού αποκατέστησαν τα γράμματα της επιγραφής στη μαρμάρινη στήλη που αναφέρει τα εξής:
«Ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης, ο την 31ην Μαρτίου 1947 υψώσας την Ελληνικήν σημαίαν εις την Δωδεκάνησον και πρώτος αυτής στρατιωτικός διοικητής».
Δεν ήταν όμως μόνο αυτά τα δύο αγάλματα και μνημεία που αποκατέστησαν στελέχη του στρατού.
Το ίδιο έγινε και στο άγαλμα του Αλεξάνδρου Διάκου που βρίσκεται στο πάρκο του Μαντρακιού.
Μάλιστα ο διοικητής κ. Στεφανής προ ημερών εξέδωσε διαταγή σύμφωνα με την οποία ζητούσε από τις μονάδες που έχουν στην περιοχή τους ανάλογα μνημεία ή αγάλματα τα οποία σχετίζονται με την απελευθέρωση και την πολεμική δράση του τόπου να φροντίσουν για τον καθαρισμό και την αποκατάστασή τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει ο καθένας μας με όποιο τρόπο μπορεί να προσφέρει στον τόπο του, κάτι που ήδη τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων πράττουν, εκφράζοντας στην προκειμένη περίπτωση και το σεβασμό στα μνημεία των πεσόντων όλων εκείνων των ηρώων των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το Έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του Ελληνικού Λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.
rodiaki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.