Η Eurocontrol, o ευρωπαϊκός οργανισμός διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας, συμβουλεύει τους πιλότους σε ολόκληρο τον κόσμο να αποφεύγουν ...
Η Eurocontrol, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν ήδη εκτρέψει τις πτήσεις που βρίσκονται ήδη στον αέρα, επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο.
Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας Lufthansa AG ανακοίνωσε σήμερα ότι τα αεροσκάφη της στο εξής θα αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας μετά τη συντριβή του αεροσκάφους των Malaysian Airlines.
«Η Lufthansa αποφάσισε ότι τα αεροσκάφη της θα αποφεύγουν, τηρώντας μεγάλη απόσταση από αυτόν, τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας», κάτι που θα ισχύσει «άμεσα», ανέφερε μία εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας, που θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις πτήσεις από τα αεροδρόμια του Κιέβου και της Οδησσού προς το παρόν, προσέθεσε η ίδια.
Στην Τουρκία, η Turkish Airlines ανακοίνωσε επίσης ότι θα παρακάμπτει τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.
«Μετά το δυστύχημα αποφασίσαμε να αποφεύγουμε τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας», επισήμανε ένας εκπρόσωπος των τουρκικών αερογραμμών.
Στη Ρωσία, ένας αξιωματούχος της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot ανακοίνωσε ότι η εταιρεία δεν θα πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την Ουκρανία, μετά τη συντριβή του Boeing στην Ανατολική Ουκρανία.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας μετέδωσε, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, ότι στο αεροσκάφος δεν επέβαιναν Ρώσοι.
Και η ρωσική εταιρεία Transaero εξέδωσε ανάλογη ανακοίνωση.
«Η αεροπορική εταιρεία Transaero αποφάσισε να πραγματοποιεί όλες τις πτήσεις της αρχής γενομένης από τώρα μέσω τρίτων χωρών, αποφεύγοντας τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας» αναφέρει η εταιρεία σε μια ανακοίνωση.
Εξάλλου στη Γαλλία, η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε σήμερα από τις γαλλικές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.
Ο υπουργός Μεταφορών, Φρεντερίκ Κουβιγέ, «έδωσε οδηγίες στη γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας να λάβει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Ζητά από τις γαλλικές εταιρείες να αποφεύγουν να περνούν από τον ουκρανικό εναέριο χώρο όσο οι αιτίες αυτού του δυστυχήματος δεν έχουν εξακριβωθεί» αναφέρει το υπουργείο σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.
Η βρετανική British Airways δηλώνει ότι επανεξετάζει την πραγματοποίηση των πτήσεων προς το Κίεβο.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας των πτήσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης είχαν προειδοποιήσει τους πιλότους ήδη από τον Απρίλιο για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχουν οι πτήσεις μέσα ή κοντά στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, στο ανατολικό τμήμα της οποίας σήμερα συνετρίβη ένα αεροσκάφος των Malaysia Airlines με τουλάχιστον 295 επιβαίνοντες.
Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας εξέδωσε στις 23 Απριλίου μια «ειδική ανακοίνωση» σχετικά με τον ουκρανικό εναέριο χώρο προς τις αφρικανικές εταιρείες τις οποίες συμβούλευε να μην πετούν στον εναέριο χώρο γύρω από τη Συμφερόπολη στη χερσόνησο της Κριμαίας χωρίς να έχουν λάβει προηγουμένως ειδική άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση.
Η ανακοίνωσε προειδοποιούσε επίσης τις αμερικανικές εταιρείες και τους πιλότους που πετούν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας —περιλαμβανομένου του Κιέβου, του Λβιβ, της Οδησσού και του Ντνιπροπετρόβσκ— να «επιδεικνύουν εξαιρετική προσοχή εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατάστασης ανασφάλειας».
Η προειδοποίηση παραμένει σε ισχύ ως τις 23 Απριλίου 2015.
Διεθνείς υπηρεσίες αεροπορίας είχαν επίσης προειδοποιήσει τον Απρίλιο τους πιλότους και τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο γύρω από τη Συμφερόπολη.
Υπηρεσίες, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας και ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), μια υπηρεσία του ΟΗΕ, είχαν προειδοποιήσει ότι οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν «σοβαρούς κινδύνους» στην περιοχή και τις είχαν συμβουλεύσει να επιλέγουν εναλλακτικές οδούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.