Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΕΝΔΥΤΗΣ JOHN PAULSON ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΣΩΡΗΔΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ... ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ... ΔΕΗ!

Πωλητές βγαίνουν στο ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά στις τραπεζικές μετοχές ο John Paulson αλλά και άλλα μεγάλα χαρτοφυλάκια του εξωτε...

Πωλητές βγαίνουν στο ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά στις τραπεζικές μετοχές ο John Paulson αλλά και άλλα μεγάλα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, καθώς βλέπουν το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα να αυξάνεται. Με φόντο και τις ανησυχίες για ευρύτερη διόρθωση στις αναδυόμενες αγορές, οι ισχυροί επενδυτές που στο προηγούμενο διάστημα έπαιξαν το ελληνικό recovery story, εμφανίζονται τώρα να αλλάζουν στάση, και προχωρούν σε ρευστοποίηση των κερδών τους, όπως φάνηκε και την Τρίτη, με την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κατά 4% σχεδόν, με τις τράπεζες να δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Για την αγορά, και ειδικά για τους ξένους επενδυτές, ο κίνδυνος να μπλοκάρει το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ αλλάζει άρδην τις προοπτικές της Ελλάδας και το επενδυτικό της story. Όπως εξηγούν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες, στην περίπτωση που συγκεντρωθούν οι 120 υπογραφές από ξεχωριστές αλλά ομοειδείς προτάσεις με αίτημα για δημοψήφισμα επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αμέσως μετά την ψήφισή του και χωρίς να έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην προσυπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και να μείνει εκκρεμές το νομοσχέδιο έως τη σύγκλιση της Ολομέλειας, δηλαδή τον Οκτώβριο.

Μία τέτοια εξέλιξη θα φέρει ξανά ένταση στις σχέσεις της Αθήνας με την Τρόικα, θα προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος και κατ΄ επέκταση στη χρηματοδότηση της Ελλάδας και θα ανατρέψει τη θετική εικόνα που καταφέρνει να δημιουργήσει η χώρα τους τελευταίους μήνες με την πρόοδό της στο δημοσιονομικό μέτωπο και τις μεταρρυθμίσεις.

Ενδεικτική είναι η προειδοποίηση της Nomura -τη Δευτέρα- ότι η επόμενη αξιολόγηση της Τρόικας θα είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, που θα ανατρέψει το σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος. Ο επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο είναι τόσο πολύπλοκα και το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα όλο και πιο ευαίσθητο, ώστε ο σχεδιασμός που μιλά για δύο αξιολογήσεις έως τα τέλη του έτους αναμένεται να ανατραπεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nomura, δεν θα υπάρξει χρόνος για άλλη αξιολόγηση φέτος, πέραν αυτής που ξεκινά αύριο. Αντιμετωπίζοντας αβεβαιότητα ως προς την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, η Αθήνα στρέφεται στο δανεισμό μέσω των αγορών ομολόγων, για να έχει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας, επισημαίνει η Nomura.

Τα σχόλια αυτά δείχνουν ότι τα αντανακλαστικά των ξένων απέναντι στην αύξηση του πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα λειτουργούν ταχύτατα.

Και αυτό, την ώρα που τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν αυξήσει σημαντικά τις θέσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ελέγχοντας περίπου το 65% του ΧΑ (πρόκειται για συμμετοχή που παραπέμπει στις καλές εποχές του 2007-2008), είναι σαφές ότι οι ξένοι είναι αυτοί που θα καθορίσουν την τάση.

Αυτή τη στιγμή, όμως, πληροφορίες του newmoney.gr κάνουν λόγο για παντελή απουσία αγοραστών από το εξωτερικό. Εξάλλου, οι ξένοι που μπήκαν στο ΧΑ λίγο πάνω από τις 1.000 μονάδες, με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, δεν είχαν την καλύτερη εμπειρία από την ελληνική αγορά. Είναι σαφές ότι οι επενδυτές αυτοί δεν τοποθετήθηκαν με σκοπό να βγάλουν ένα κέρδος της τάξης των 100 μονάδων, αλλά είχαν πιο μακροπρόθεσμες βλέψεις, και έτσι, οι τελευταίες ρευστοποιήσεις που καταγράφηκαν κυρίως από χαρτοφυλάκια του εξωτερικού κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, πυροδοτούν αρνητικές ερμηνείες.

Εξάλλου, πέραν των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων, οι ξένοι λαμβάνουν υπόψη τους και τα εντεινόμενα σενάρια για φούσκα στις αγορές, το σκάσιμο της οποίας κάποιοι συνδέουν με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed. O νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής του Yale, Robert Shiller, πιστεύει ότι η αποτίμηση της Wall Street είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχε καταγραφεί το 2008, πριν από τη μεγάλη πτώση των αγορών. Και δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί για διόρθωση. Η Wall Street είναι ευάλωτη απέναντι σε μία πτώση της τάξης του 10-12% εκτιμά ο Jeffrey Saut, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Raymond James. Σε ανάλυσή του εκτιμά ότι τα αμερικανικά χρηματιστήρια εμφανίζουν πολλές ομοιότητες με το καλοκαίρι του 2011, που οδήγησε τελικά σε πτώση 18%.

www.newmoney.gr

1 σχόλιο

  1. Βλεπουν τη δεη η βλεπουν οτι ο κοσμος τους σιχαθηκε και δεν κανει πλεον φορολογικες δηλωσεις στο προτεκτορατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.