Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ" ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΥ, ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ... ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ! -ΦΩΤΟ-

Κόκκινο όπως «τα κόκκινα τα μπλουζ» που τραγουδούσε ο παλαιός του οικοδεσπότης, το αγαπημένο σπίτι του Δημήτρη Μητροπάνου στο Παλαιό Ψυ...

Κόκκινο όπως «τα κόκκινα τα μπλουζ» που τραγουδούσε ο παλαιός του οικοδεσπότης, το αγαπημένο σπίτι του Δημήτρη Μητροπάνου στο Παλαιό Ψυχικό έχει πλέον περάσει σε νέα, επίσης... «κόκκινα» χέρια. Αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου, αποτελεί την πρεσβευτική κατοικία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα.
Όπως δημοσιεύει σήμερα το "Έθνος", ο Ούγκο Τσάβες, ο Νίκολας Μαδούρο και ο απελευθερωτής Μπολιβάρ (ο γνωστός και αγαπητός στην Ελλάδα μέσα από τα έργα των Εγγονόπουλου-Χατζιδάκι) έχουν πλέον λάβει περίοπτη θέση μέσα στην οικία όπου άλλοτε ζούσε ο Δημήτρης Μητροπάνος με τη σύζυγο και τις δύο του κόρες.
«Οταν ξεκινήσαμε να ψάχνουμε να νοικιάσουμε σπίτι για να μεταφέρουμε την πρεσβεία, δεν γνωρίζαμε πως αυτό ήταν το σπίτι του Μητροπάνου», μας ενημερώνει ο νέος πρεσβευτής της Βενεζουέλας στη χώρα μας, Φαρίντ Φερνάντεζ. «Με ενημέρωσαν αμέσως πως πρόκειται για την παλαιά οικία ενός πολύ δημοφιλούς Ελληνα τραγουδιστή», συνεχίζει ο κ. Φερνάντεζ, ο οποίος έτσι, παίρνοντας αφορμή από το οίκημα που είχε μπροστά του, άρχισε να μαθαίνει πράγματα για τον Μητροπάνο.
«Αγαπώ τη μουσική γενικά και όταν έφτασα στην Ελλάδα θέλησα να γνωρίσω τη μουσική παράδοση. Εντυπωσιάστηκα από το γεγονός πως οι Ελληνες ξέρουν να εκτιμούν την παραδοσιακή τους μουσική περισσότερο από πολλούς άλλους λαούς επηρεασμένους από την πολιτιστική παγκοσμιοποίηση», τονίζει ο διπλωμάτης και συνεχίζει: «Κάπως έτσι, λοιπόν, άρχισα να αναζητώ στοιχεία για τον Μητροπάνο, για τα τραγούδια του και για τη ζωή του. Ενα από τα πρώτα τραγούδια που άκουσα ήταν φυσικά η ?Ρόζα?. Η κυρία Μητροπάνου ήταν πολύ ευγενική και μας έδωσε κάποια CDs με τη μουσική του. Αρχίσαμε να τα ακούμε σχεδόν καθημερινά. Αλλωστε και οι Ελληνες που εργάζονται μαζί μας τη λατρεύουν τη συγκεκριμένη μουσική».
 
Ωστόσο, όντας γαρ γνήσιο «πολιτικό τέκνο» της επανάστασης του Τσάβες, ο κ. Φερνάντεζ θα άρχιζε σύντομα, χάρη στα οξυδερκή κοινωνικά του αισθητήρια, να βλέπει κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία στον Μητροπάνο. «Ο Μητροπάνος ήταν εξαιρετικός τραγουδιστής. Είχε εξαιρετική φωνή. Καταλαβαίνω ωστόσο πως είχε και μια εντυπωσιακή σκηνική παρουσία που του επέτρεπε να πετυχαίνει μια άμεση και βαθιά επικοινωνία με το κοινό του. Κι αυτό είναι κάτι που για εμάς στη Βενεζουέλα έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς δίνουμε μεγάλο βάρος στο αίσθημα της κοινότητας που μπορεί να γεννηθεί μέσα από τη μουσική», σημειώνει ο πρεσβευτής, ο οποίος μάλιστα στην πορεία θα έμπαινε ακόμη βαθύτερα. «Στην πορεία, σιγά σιγά άρχισα να ανακαλύπτω ποιος ήταν ο άνθρωπος Μητροπάνος πίσω από τον μουσικό. Κατάλαβα λοιπόν πως η πατρίδα μου η Βενεζουέλα και ο Δημήτρης Μητροπάνος μοιράζονται κάποιες κοινές αξίες και κάποια κοινά ιδανικά. Διάβασα για τον πατέρα του που εξορίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες. Εμαθα επίσης πως ο ίδιος έτρεφε μεγάλη συμπάθεια προς όλα αυτά που πρεσβεύει η Αριστερά στην πολιτική».
Συγκινητική ιστορία
Παιδί κομμουνιστή, ο Δημήτρης Μητροπάνος μεγάλωσε νομίζοντας πως ο πατέρας του είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο. Στα 16 του έλαβε ένα γράμμα που τον ενημέρωνε πως αυτός ζει στη Ρουμανία και στα 29 του τον συνάντησε για πρώτη φορά. Αν και εξόχως ελληνική, η ιστορία θα μπορούσε κάλλιστα να είναι βγαλμένη μέσα από τις ανάλογες περιπέτειες της Λατινικής Αμερικής. Ισως γι' αυτό ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας να νιώθει πλέον σαν στο σπίτι του. «Δεν είναι μόνο ευχαρίστησή μας αλλά και τιμή μας που μετακομίσαμε στο σπίτι ενός τέτοιου καλλιτέχνη», μας λέει ο νέος ενοικιαστής της «κόκκινης οικίας», που κι αυτός «μεγάλωσε βλέποντας την πατρίδα του τη Βενεζουέλα, να υποφέρει από μια τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση ως πειραματόζωο στα χέρια του νεοφιλελευθερισμού».
 
«Οταν με έστειλαν στην Ελλάδα, είχα τη διαίσθηση πως θα ζήσω κάποια ιστορική στιγμή εδώ στη χώρα σας. Η Ελλάδα με έκανε να αλλάξω την εικόνα που είχα για την Ευρώπη. Εγώ, όπως και πολλοί άλλοι στα μέρη μου, είχα την εικόνα μιας ηπείρου πολύ ομογενοποιημένης που αποτελείται από ισχυρές χώρες, ορισμένες μάλιστα από τις οποίες είχαν στο παρελθόν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη Λατινική Αμερική. Ερχόμενος εδώ ωστόσο, και ζώντας από κοντά την ελληνική πραγματικότητα και τους Ελληνες, συνειδητοποίησα πως στην Ευρώπη υπάρχουν και κάποιες άλλες ?μεσαίες? χώρες, οι οποίες αντιθέτως έχουν ζήσει πολλά από τα δεινά και τις αδικίες που έχει ζήσει και η δική μου πατρίδα», μας λέει ο Φαρίντ Φερνάντεζ.
Αισιόδοξος για τον τσαβισμό

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει ως θέμα και η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα, με τον πρεσβευτή να δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον του τσαβισμού, παρά το σκηνικό αστάθειας που παρουσιάστηκε τον περασμένο καιρό στο εσωτερικό της πατρίδας του. «Γεννηθήκαμε και ενηλικιωθήκαμε πολιτικά με τον Τσάβες. Είμαστε δημιούργημα της επανάστασής του», μας τονίζει ο κ. Φερνάντεζ και συνεχίζει: «Κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον Τσάβες. Ο Τσάβες αποτελεί μνημείο στην ιστορία της Βενεζουέλας. Ο πρόεδρος Μαδούρο δεν μπορεί να καλύψει το συναισθηματικό κενό που άφησε πίσω του ο Τσάβες αλλά μπορεί να καλύψει το πολιτικό κενό. Ο Μαδούρο έχει μεγάλη πολιτική ευφυΐα. Γνωρίζει τις ανάγκες της χώρας. Γνωρίζει βαθιά το πρόγραμμα του Τσάβες. Εχει στο πλευρό του όλη την παλαιά φρουρά αλλά και τη νέα γενιά στην οποία ανήκω και εγώ».
Γεμάτο ευτυχισμένες αναμνήσεις

Αγαπημένος «τόπος» για τον Δημήτρη Μητροπάνο, το «κόκκινο σπίτι» όπως έχει γίνει γνωστό λόγω του χρώματός του, έχει φιλοξενήσει όλες τις μεγάλες και ευτυχισμένες στιγμές του οικογενειακού του βίου. Οι αναμνήσεις πολλές. Ισως γι' αυτό οι κληρονόμοι του, η χήρα του, Βένια, και οι δύο κόρες του, Μυρσίνη και Αναστασία, να αποφάσισαν να μετακομίσουν μετά τον θάνατό του, το 2012. Στο εσωτερικό του σπιτιού βρίσκεται ακόμη το αγαπημένο του πιάνο, πάνω από το οποίο πλέον είναι κρεμασμένο ένα πορτρέτο του Σιμόν Μπολιβάρ.
Πηγή: Έθνος
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.