Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΤΣΙ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ. Η ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ, ΤΟ ΤΖΟΥΚ ΜΠΟΞ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΑΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ, ΜΑΡΚΟ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ... ΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ "ΠΙΑΤΑΚΙ" ΚΑΙ ΝΑ ΡΙΧΤΕΙ ΣΤΗ ΖΗΤΙΑΝΙΑ!

Στα τέλη της δεκαετίας του ’40, ο Μάρκος Βαμβακάρης βρισκόταν στο ψηλότερο σκαλί του ρεμπέτικου. Η συνεργασία του με τον Παπαϊωάννου σ...



Στα τέλη της δεκαετίας του ’40, ο Μάρκος Βαμβακάρης βρισκόταν στο ψηλότερο σκαλί του ρεμπέτικου. Η συνεργασία του με τον Παπαϊωάννου στην ταβέρνα του Καλαματιανού, γνώριζε μεγάλη επιτυχία. Οι δίσκοι του γίνονταν ανάρπαστοι. Λίγα χρόνια μετά όμως, το 1954, ο Μάρκος αρρώστησε.


Η παραμορφωτική αρθρίτιδα, που χτύπησε τον δάσκαλο του ρεμπέτικου, ήταν μοιραία. Λόγω της ασθένειας, δεν μπορούσε να παίξει με δεξιοτεχνία μπουζούκι και σιγά- σιγά, όσοι μιλούσαν γι’ αυτόν με θαυμασμό, άρχισαν να τον ξεχνούν. Οι εταιρίες του γύρισαν την πλάτη, καθώς το ρεμπέτικο είχε αρχίσει να δίνει τη θέση του στο λαϊκό τραγούδι.

Η δύσκολη ζωή και η «σφουγγάρα» Η ζωή στην Αθήνα ήταν πολύ δύσκολη. Ο κόσμος υπέφερε από τη φτώχεια. Το ίδιο και ο Βαμβακάρης, που δεν είχε δουλειά και όλοι τον είχαν ξεχάσει. Για να συντηρήσει την οικογένειά του, υπήρχε μια λύση. Η «σφουγγάρα».

«Σφουγγάρα» έλεγαν οι μουσικοί, το πιατάκι που έβγαζαν στις ταβέρνες, για να ρίξουν κέρματα οι θαμώνες. Στην περίπτωση του Βαμβακάρη, το πιατάκι το κρατούσε ο πεντάχρονος τότε γιος του. Ο ίδιος ο μεγάλος ρεμπέτης, δεν άντεχε αυτόν τον εξευτελισμό. Δεν είχε όμως άλλη λύση. Ήθελε, αλλά δεν μπορούσε, να αποφύγει τη «ζητιανιά».


mixanitouxronou
247


2 σχόλια

  1. Εδω βρηκε να χαλασει ρε παιδια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η "φραγκοσυριανή" όμως (και άλλες επιτυχίες του) θα ζει για πάντα στις καρδιές των Ελλήνων σε πείσμα των εκμαυλιστών των παραδόσεων και του λαϊκού πολιτισμού μας. Αθάνατε Μάρκο να είναι ελαφρύ το (ελληνικό) χώμα που σε σκεπάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.