- Αρχές του 1941 ο Νίκος Πλουμπίδης έγραψε άρθρο στο οποίο αμφισβητούσε την γνησιότητα του πρώτου γράμματος του Νίκου Ζαχαριάδη ως αντί...
– Καταγγελία της συμφωνίας της Καζέρτας από τον Νίκο Πλουμπίδη αλλά και από ολόκληρη την ΚΟΑ
– Στο συνέδριο Οκτωβρίου 1945 λέγεται ότι ο Ζαχαριάδης προσπάθησε να αποκλείσει τον Πλουμπίδη από το να εκλεγεί σε ηγετική θέση, αλλά επειδή ήταν προηγουμένως μέλος του ΠΓ αυτοδίκαια ήταν σύνεδρος και παρά τις προσπάθειες του Ζαχαριάδη και του προεδρείου να αποκλειστεί από την ψηφοφορία (δεν τον πρότειναν καν), ο κόσμος τον ψήφισε στην ΚΕ του ΚΚΕ.
– Διαφώνησε με την αποχή του 1946.
– Διαφώνησε στην 3η Ολομέλεια του 1947 για το ζήτημα των εφεδρειών, αφού έβλεπε ότι δεν είχε μείνει ανθρώπινο δυναμικό για τον ΔΣΕ στην Αθήνα λόγω μαζικών συλλήψεων και εξοριών, πράγμα που του στοίχισε την καθαίρεσή του τον επόμενο χρόνο από μέλος του ΠΓ.
Το βέβαιον είναι ότι σε όλα τα παραπάνω, ο Πλουμπίδης πειθαρχούσε τελικά. Αλλά οι σημαντικές εντάσεις αφορούσαν τις εκλογές του 1950 και 1951. Εκεί, πράγματι, συγκρούστηκαν στην πράξη δύο λογικές. Ο Ζαχαριάδης κατηγορούσε τον Πλουμπίδη με την (πάντοτε βολική) κατηγορία πως “διαστρέβλωνε την γραμμή”, όμως οι διαφοροποιήσεις του Πλουμπίδη στέφθηκαν τελικά με επιτυχία, που φάνηκε και στην κάλπη, με την εκλογή εξορίστων κ.λπ. Κάποιοι μιλάνε για την “παροιμιώδη εκδικητικότητα, με μνήμη ελέφαντα” του Ζαχαριάδη, και ότι είχε τον Πλουμπίδη στο στόχαστρο ακόμα από πριν από τον πόλεμο, συν η υπόθεση Παντελή Δαμασκόπουλου, υπεύθυνος για την εξόντωσή του ο Πλουμπίδης, κατά τον Ζαχαριάδη. Και ότι τελικά, ο Ζαχαριάδης πήρε την εκδίκήσή του με τα όσα ακολούθησαν εκείνο το πόρισμα, Ιούλιος 1952 (δηλαδή πριν την σύλληψη του Πλουμπίδη), με τα “20 σημεία” εναντίον του, ξέρετε τώρα, “χαφιές, πράκτορας, προβοκάτορας, βαμμένος εχθρός του κόμματος και του λαού”
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.