Η Γαλλία είναι "έτοιμη να αναλάβει δράση" και να βοηθήσει τους άμαχους του Ιράκ που έχουν μπει στο στόχαστρο των τζιχαντιστών...
Ο Ολάντ χαιρέτισε "τη σημαντική απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) Μπαράκ Ομπάμα" ο οποίος ενέκρινε στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά και την κατεπείγουσα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκτοπισμένους κατοίκους της περιοχής.
"Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αγνοήσει την απειλή που συνιστά η προέλαση αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης για τους ντόπιους και τη σταθερότητα όχι μόνο του Ιράκ αλλά ολόκληρης της περιοχής", σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος. "Η Γαλλία θα εξετάσει, μαζί με τις ΗΠΑ και τους άλλους διεθνείς εταίρους της, ποιες ενέργειες μπορεί να αναλάβει για να ανακουφίσει τα δεινά των πολιτών. Ήδη αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας", κατέληξε η ανακοίνωση.
Από το Λονδίνο, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να "ανοίξει τις πόρτες" της Βρετανίας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, στους χριστιανούς πρόσφυγες του Ιράκ που απειλούνται από τους τζιχαντιστές.
"Αυτό που παρατηρούμε στο Ιράκ είναι μια σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας της θρησκευτικής λατρείας. Πιστεύω ότι η Βρετανία θα έπρεπε ν' ανοίξει τις πόρτες της στους πρόσφυγες, όπως έκανε σε όλη την ιστορία της, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο πνευματικός ηγέτης των 80 εκατομμυρίων αγγλικανών.
Η γαλλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την 28η Ιουλίου ότι θα διευκολύνει τους χριστιανούς του Ιράκ που θέλουν να φύγουν από τη χώρα τους. Οι έντεκα πρώτοι Ιρακινοί στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο στη Γαλλία έφτασαν την Πέμπτη στο Παρίσι.
Στα μέσα Ιουλίου οι χριστιανοί της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, εγκατέλειψαν μαζικά την πόλη, αφού οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τους έδωσαν τελεσίγραφο. Μετά την κατάληψη και του Καρακός, της μεγαλύτερης χριστιανικής πόλης του Ιράκ, αλλά και άλλων περιοχών γύρω από τη Μοσούλη, ο Χαλδαίος πατριάρχης Λούις Σάκο έκανε λόγο για περίπου 100.000 χριστιανούς πρόσφυγες.
Την Κυριακή, μετά την κατάληψη του Σίντζαρ, της περιοχής της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι —οι οποίοι θεωρούνται "σατανιστές" από τους ισλαμιστές— τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και πολλοί από αυτούς έχουν καταφύγει στα γύρω βουνά.
Οι επιθέσεις είναι επιθέσεις, αλλά εδώ πετρέλαια "γιόκ"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα τα πήρανε, έχουν προλάβει άλλοι.