Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ: ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΕΙΧΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο ΤΖΕΦΡΥ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ... ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑ!!!

Εδώ και δύο χρόνια, όλες οι αποφάσεις για το ελληνικό σύστημα υγείας λαμβάνονται από   τεχνοκράτες  της κυβέρνησης Μέρκελ , τις οποίες τ...

Εδώ και δύο χρόνια, όλες οι αποφάσεις για το ελληνικό σύστημα υγείας λαμβάνονται από τεχνοκράτες  της κυβέρνησης Μέρκελ, τις οποίες το ελληνικό υπουργείο Υγείας ανακοινώνει και δρομολογεί.   
Και αυτό γιατί εκτός από το δημοσιονομικό μνημόνιο, η Ελλάδα το 2012 υπέγραψε με τη Γερμανία και ξεχωριστό μνημόνιο συνεργασίας για την Υγεία και με βάση αυτό, καθώς και άλλες διμερείς συμφωνίες που ακολούθησαν, η γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις του τομέα της υγείας στην Ελλάδα. Το μνημόνιο για την υγεία, καθώς και άλλες διμερείς συμφωνίες με τη Γερμανία, είναι παρεπόμενα της  (αποικιακού τύπου) ελληνογερμανικής συμφωνίας που υπέγραψε ο Γιώργος Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ  το 2010, βάζοντας τις βάσεις για όσα ακολούθησαν. 
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ορίσει -πλην του Γιοακίμ Φούχτελ- και εντεταλμένο ειδικά για θέματα υγείας στην Ελλάδα, τον Βόλφγκανγκ Τσέλερ
Ο κ. Τσέλερ μάλιστα, ήταν στην Ελλάδα,  στις αρχές Ιουλίου για να δώσει τις κατευθύνσεις για τις «μεταρρυθμίσεις» και αναμένεται πάλι στους επόμενους μήνες. 
Η αρχική συμφωνία συνεργασίας είχε γίνει το Φεβρουάριο του 2011, αλλά οι βάσεις για την  κηδεμονία  του ελληνικού υπουργείου Υγείας από το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Γερμανίας μπήκαν στις 11 Απριλίου 2012 με το Μνημόνιο Συνεργασίας για την αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος υγείας, στο οποίο εμπλέκεται και η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα του Χορστ Ράιχενμπαχ. 
Το Μάρτιο του 2011 η γερμανική κυβέρνηση διοργάνωσε workshop στο Βερολίνο, στο οποίο είχε καλέσει για σεμινάρια επιτελικά στελέχη του υπουργείου Υγείας για θέματα συγχωνεύσεων και αναδιοργανώσεων νοσοκομείων, καθώς και για τα σχετικά με τα ασφαλιστικά ταμεία ζητήματα. 
Λίγο μετά, τον Απρίλιο του 2011, γερμανοί εμπειρογνώμονες έκαναν σεμινάρια στην  Αθήνα για τις πολιτικές σχετικά με τις τιμές στα φάρμακα και το κόστος για τη δημόσια υγεία. 
Στην υπόθεση της αναδιαμόρφωσης το ελληνικού τομέα υγείας από τη γερμανική κυβέρνηση εμπλέκονται και ιδιωτικές γερμανικές εταιρείες, όπως η KSB Klinikberatung GmbΗ που εκπόνησε τη μελέτη σκοπιμότητας για τα νοσήλεια και η B&K Informatik & Consulting GmbH που εκπόνησε μελέτη για τις πληροφοριακές δομές στο ελληνικό σύστημα υγείας. 
Για την υλοποίηση των γερμανικών προτάσεων συγκροτήθηκε  το Σεπτέμβριο του 2012 μία οργανωτική επιτροπή  ( Health Reform Steering ) και εννέα ομάδες εργασίας ή υποεπιτροπές (Subcommittees).  
Σε συνάντηση που είχε επί της θητειας του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος με τον ομόλογό του της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Daniel Bahr τον είχε ευχαριστήσει θερμά που «μας έκανε την τιμή να επισκεφθεί τη χώρα μας και να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όλα τα θέματα των μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών οι οποίες απαιτούνται να εφαρμοστούν στον τομέα της Υγείας». 
Ελληνογερμανική «συνεργασία» υπάρχει και για το θέμα του εκσυγχρονισμού των ελληνικών νοσοκομείων,  θέμα το οποίο οι Γερμανοί συνδέουν με το  να δίνεται σύντομα εξιτήριο στους ασθενείς. Ο Στέφαν Κάπφερερ, υφυπουργός Υγείας της Γερμανίας,  είχε θέσει ως βασικό θέμα το ζήτημα του κόστους και της  διάρκειας της παραμονής των ασθενών στα νοσοκομεία.
Η ορθολογική αντιμετώπιση του θέματος αυτού, σύμφωνα με τον Στέφαν Κάπφερερ, σήμαινε μεγάλη εξοικονόμηση κονδυλίων, καθώς «όσο λιγότερο χρονικό διάστημα είναι πιασμένες οι κλίνες στα νοσοκομεία, τόσο λιγότερες είναι και οι δαπάνες»  είχε δηλώσει, τονίζοντας ότι «πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην μένει ουδείς ασθενής στο νοσοκομείο παραπάνω από όσο απαιτεί η ιατρική γνωμάτευση και θεραπεία».  
Πέρσι το καλοκαίρι υπογράφηκε νέα συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία,  με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Γερμανίας στο ρόλο του «Domain Leader»,  που θα συντονίζει την αναμόρφωση του Ελληνικού συστήματος Υγείας - μία γεύση από την οποία έχουμε πάρει. 
Ο γερμανός υπουργός Υγείας Daniel Bahr πριν από μερικούς μήνες είχε δηλώσει ότι η συνεργασία διευρύνθηκε λόγω επιθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης και ότι θα περιλαμβάνει περισσότερους τομείς, προαναγγέλλοντας  και νέα μέτρα στο ΕΣΥ. 
Ο κ. Bahr είχε επισημάνει επίσης ότι η επίτευξη δομικών μεταρρυθμίσεων είναι προς το συμφέρον του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι το  μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει την παρουσία Γερμανών ειδικών στο ΕΣΥ, με στόχο να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Είχε προαναγγείλει μάλιστα νέους τομείς συνεργασίας, όπως την παροχή συμβουλών για την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου συστήματος τιμολόγησης στα νοσοκομεία, με ομαδοποίηση των υπηρεσιών ανάλογα με τη διάγνωση της πάθησης. 
Δήλωση γερμανού υπουργού Υγείας, Daniel Bahr 
Ενδιαφέρον για τα θέματα υγείας έχει δείξει και η γερμανική αριστερά, ασκώντας κριτική όμως στο γερμανικό υπουργείο Υγείας, το οποίο απαντά ότι είναι η Ελλάδα που ζητάει τη βοήθειά του. Τον περασμένο Απρίλιο το αριστερό γερμανικό ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ πραγματοποίησε εκδήλωση για το ελληνικό σύστημα υγείας και για το πως μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διασφάλιζε την πρόσβαση όλων των πολιτών της χώρας σε αυτό, στην οποία συμμετείχε ο υπεύθυνος υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, και ο γερμανός ομόλογος του από το Die Linke , Χάραλντ Βάινμπεργκ
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς από την Deutsche Welle (σύμφωνα με δημοσίευμα της)  αν θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση η Task Force, η οποία μαζί με τη Γερμανία «διαδραματίζει ενεργό ρόλο», ο κ. Ξανθός φέρεται να απάντησε ότι “Η Task Force στην Ελλάδα είναι ένας μηχανισμός παροχής τεχνικής βοήθειας στα πλαίσια του δημοσιονομικού προγράμματος. Εμείς διαφωνούμε με την κατεύθυνση του προγράμματος, με τη βασική του φιλοσοφία που είναι μια πολιτική λιτότητας, περικοπής των κοινωνικών παροχών, υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Θα μπορούσε ενδεχομένως να δοθεί τεχνική βοήθεια, να αξιοποιηθούν εμπειρίες είτε από τη Γερμανία, είτε από άλλες χώρες, αλλά σε μια άλλη στρατηγική. Με αυτή την έννοια εμείς δεν έχουμε κάποιο λόγο να κόψουμε σχέσεις με ανθρώπους που έχουν γνώση και μπορούν να μας προσφέρουν τεχνική βοήθεια.”

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.