Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η "ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ" ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΧΟΛΕΙΟ... ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ...

Συγκεκριμένα, οι εγκεκριμένες μελέτες του ΟΣΚ περιλαμβάνουν νέα διαρρύθμιση των δυο κτιρίων, ενοποίησή τους εσωτερικά σε όλες τις στάθμε...


Συγκεκριμένα, οι εγκεκριμένες μελέτες του ΟΣΚ περιλαμβάνουν νέα διαρρύθμιση των δυο κτιρίων, ενοποίησή τους εσωτερικά σε όλες τις στάθμες (υπόγειο, ισόγειο και όροφος), ενίσχυση των εξωτερικών τοίχων και κατασκευή τοιχωμάτων με σκυρόδερμα, ανακατασκευή των ξύλινων κουφωμάτων, κατάργηση της στέγης στο ένα κτίριο και αντικατάστασή της με δώμα, τοποθέτηση ηλεκτρικών αναβατορίων και συμπλήρωση με ανελκυστήρα για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.

Όπως σημειώνεται στο σημείωμα της δ/νσης Σχολικών Κτιρίων του δήμου Αθηναίων «η καταρχήν αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων και έπειτα η λειτουργική τους επανάχρηση, αποτελεί επένδυση στην ανάπτυξη, ιδιαίτερα γι αυτά τα κτίρια δημόσιου χαρακτήρα, γιατί τα αναγεννημένα κτίρια θα λειτουργήσουν σαν γεννήτριες αστικής ανανέωσης με αντίκτυπο στην μικροοικονομία της γειτονιάς και κατ΄ επέκταση την οικονομία της πόλης. Το νέο σχολικό συγκρότημα θα λειτουργήσει σαν "μοχλός" που κινητοποιεί με τη σειρά του τον ιδιωτικό τομέα της περιοχής. …Η διαχείριση και αξιοποίηση αυτού του κτιριακού αποθέματος με την πολυκύμαντη ιστορία ενός αιώνα, αποτελεί πρόκληση, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στην διαμόρφωση στρατηγικών ανάπτυξης για την πόλη, σήμερα που η ανάγκη συνολικής αναβάθμισης της προβάλλει πιο έντονα από ποτέ».



Στο οικόπεδο, με εμβαδόν 1539,47 τ.μ., κατασκευάσθηκαν το 1860 οι επαύλεις των οικογενειών Ράλλη και Αργυροπούλου με κοινή αυλή. Το 1930 εγκαταστάθηκε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών, το δεύτερο σε αρχαιότητα Γυμνάσιο στην Αθήνα. Για τη στέγασή του χρησιμοποιήθηκε η οικία Αργυρόπουλου, την οποία νοίκιασε στο Δημόσιο η χήρα του πρεσβευτή Περικλή Αργυρόπουλου. Σ' αυτό το νεοκλασικό κτίριο παρέμεινε το Β΄ Γυμνάσιο έως το 1940, οπότε το κτίριο επιτάχθηκε «υπό της Ελληνικής Στρατιωτικής Αρχής», σύμφωνα με το διασωθέν Αρχείο του 2ου Ενιαίου Λυκείου Αθηνών. (Πηγή : Γ. Παπαμιχαήλ - Μητακίδη & Συνεργάτες Ε.Ε.) που είναι το παλαιό Β' Γυμνάσιο Αρρένων. 


Τον Απρίλιο του 1941, η Αθήνα πέρασε στην κατοχή των γερμανικών στρατευμάτων και το σχολείο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς. Τον Μάιο του 1944, έληξε η επίταξη του κτιρίου και το Β΄ Γυμνάσιο επέστρεψε στην βάση του. Με το τέλος του πολέμου, τα κτίρια εξακολουθούσαν να διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Το Β' Γυμνάσιο Αρρένων στεγάστηκε στα δυο κτίρια της Χέιδεν και Αχαρνών μέχρι και την σχολική χρονιά 1973-1974. Το 1974 μεταστεγάστηκε και το κτίριο παρέμεινε κενό έως τις 2 Μαρτίου του 1990, οπότε ομάδα αντιεξουσιαστών κατέλαβε το εγκαταλελειμμένο για 16 χρόνια κτίριο.

Συνολικά, με το νέο σχολικό συγκρότημα πρόκειται να καλυφθούν 750,36 τ.μ. από τα 1539,47 τ.μ. του οικοπέδου. Το γωνιακό κτίριο (Αχαρνών & Χέϋδεν) με κάλυψη 482,57 τ.μ. αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες, καλύπτεται με δώμα και έχει συνολικό εμβαδόν 1384,91 τ.μ.. Το κτίριο επί της οδού Αχαρνών, με κάλυψη 267,79 τ.μ. αναπτύσσεται και αυτό σε τρεις, αντίστοιχες του γωνιακού, στάθμες, καλύπτεται με κεραμοσκεπή και έχει συνολικό εμβαδόν 756,79 τ.μ...

Στην 1η στάθμη, που χαρακτηρίζεται υπερυψωμένο υπόγειο, καθώς ένα μικρό κομμάτι της είναι κάτω από την επιφάνεια του πεζοδρομίου, θα φιλοξενηθούν: αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Βιβλιοθήκη, χώρος Πληροφορικής, το Γενικό Αρχείο του σχολείου και οι τουαλέτες.

Στη 2η στάθμη, ή πρώτο όροφο, θα κτισθούν τα γραφεία των εκπαιδευτικών το σχολείου και της διοίκησης, η Γραμματεία, το γραφείο των Μαθητικών Κοινοτήτων, το κυλικείο, αίθουσα Χημείας - Βιολογίας και αίθουσες διδασκαλίας.
Στην 3η στάθμη, ή δώμα, θα φιλοξενηθούν οι αίθουσες Ξένων Γλωσσών, Καλλιτεχνικών, Αισθητικής Αγωγής, Τεχνολογίας, Φυσικής - Χημείας και δυο αίθουσες διδασκαλίας.

Το 67ο Γενικό Λύκειο σήμερα φιλοξενείται σε κτίριο με συνολικό εμβαδόν 988 τ.μ. και το σχολικό έτος 2013-2014 είχε 163 μαθητές. Το νέο σχολείο θα έχει χωρητικότητα 180-200 μαθητών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.