Στο ύψος του Νομισματοκοπείου ανοιγοκλείνει η λεωφόρος Μεσογείων - Επιχείρηση κατεδάφισης 12 από τα 26 σπίτια του καταυλισμού των Ρο...
- Επιχείρηση κατεδάφισης 12 από τα 26 σπίτια του καταυλισμού των Ρομά που βρίσκεται στο Χαλάνδρι
- Εξαντλήθηκε η διορία που είχε δοθεί για να ξεκινήσει η κατεδάφιση στις 09:30
- Δόθηκε νέα προθεσμία ως τις 12:30 να εκκενωθεί ο χώρος
- Εναντιώνονται κάτοικοι και φορείς για την μεταστέγαση του καταυλισμού στα Μέγαρα
- Να δώσει άμεσα λύση κάλεσε την κυβέρνηση ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος
Φωτιές σε λάστιχα και κάδους έβαλαν από νωρίς το πρωί κάτοικοι του καταυλισμού των Ρομά, αντιδρώντας στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να καταδαφιστούν 12 από 26 παραπήγματα που βρίσκονται πίσω από το Νομισματοκοπείο, στο Χαλάνδρι.
Αρχικά, νωρίς το πρωί της Τρίτης, περίπου 40 άτομα που μένουν στον καταυλισμό του Χαλανδρίου συγκεντρώθηκαν στο πλάι της Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και έκλεισαν μέρος του ρεύματος προς Αθήνα και η ένταση δεν άργησε να... εμφανιστεί. Μαζί της και ισχυρή δύναμη της αστυνομίας.
Τα πνεύματα ηρέμησαν λίγη ώρα μετά αλλά περίπου στις 09:00 άναψαν και πάλι! Άναψαν ξανά φωτιές, η ατμόσφαιρα γέμισε καπνούς, η Μεσογείων έκλεισε για λίγο και ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Αγγελάκας έδωσε στους Ρομά διορία μέχρι τις 09:30 για να ξεκινήσει η επιχείρηση κατεδάφισης.
Αλλά η ώρα πέρασε και λύση δεν βρέθηκε, με τους κατοίκους να στήνουν οδοφράγματα στη Μεσογείων, από τη Χαλανδρίου, στο ρεύμα προς Αθήνα.
Αργότερα, δόθηκε νέα προθεσμία να εκκενωθεί ο χώρος, αυτή τη φορά μέχρι τις 12:30.
Στο πλευρό των Ρομά που μένουν στην καταυλισμό έχουν ταχθεί κοινωνικοί φορείς.
Να δώσει λύση στο πρόβλημα κάλεσε την κυβέρνηση ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. «Δεν είναι λύση να μεταφέρουν μαθητές και γέροντες που μένουν εδώ 40 χρόνια στην κορυφή του βουνού», είπε και ζήτησε να αποσυρθούν τα σχέδια για κατεδάφιση και να υπάρξει νέος διάλογος.
Ο χώρος όπου βρίσκεται σήμερα ο καταυλισμός των Ρομά ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Εκεί εγκαταστάθηκαν οι Ρομά πριν από σχεδόν 40 χρόνια, το 1971, μέχρι που αποφασίστηκε η μετεγκατάστασή τους στην παλιά αμερικάνικη βάση στην κορυφή «Κανδύλι» του όρους Πατέρας, στα Μέγαρα, σε υψόμετρο 750 μέτρων.
Στον καταυλισμό του Χαλανδρίου μένουν 74 οικογένειες, συνολικά 250 άνθρωποι.
Στις 21 Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αν είναι νόμιμη ή όχι η μεταστέγαση των κατοίκων του καταυλισμού στα Μέγαρα.
Οι Ρομά αλλά και ο δήμαρχος Χαλανδρίου θεωρούν ότι ο χώρος που έχει επιλεγεί για να μετεγκατασταθούν οι κάτοικοι του καταυλισμού είναι ακατάλληλος.
Μάλιστα ο Σίμος Ρούσσος με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής επισημαίνει ότι ο χώρος όπου καλούνται να εγκατασταθούν οι Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, ο χώρος στα Μέγαρα βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία ή άλλες βασικές υποδομές.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.