Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που είναι η στρατιωτική πτέρυγα της Ανώτατης Κουρδικής Επιτροπής του...
Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που είναι η στρατιωτική πτέρυγα της Ανώτατης Κουρδικής Επιτροπής του συριακού Κουρδιστάν και, σύμφωνα με κάποιους, του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας, μάχεται σθεναρά κατά του προελαύνοντος στην πόλη Κομπανί (Kobane), Ισλαμικού Κράτους.
Εκτός από αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους από τον δυτικο-αραβικό «Συνασπισμό των Προθύμων», κανένας δεν προσέτρεξε σε βοήθεια των Κούρδων. Οι Σύριοι Κούρδοι πρόσφυγες που έχουν περάσει στην Τουρκία ξεπερνούν πλέον τις εκατό πενήντα χιλιάδες, ενώ η πόλη Κομπανί και το κουρδικό της στοιχείο απειλείται με απόλυτη καταστροφή.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δηλώνει υπέρ των Κούρδων αλλά είναι διατεθειμένη να αναλάβει δράση μόνο υπό προϋποθέσεις τις οποίες και έχει θέσει στους δυτικούς της συμμάχους. Εν τω μεταξύ, πολλοί Κούρδοι στην Τουρκία έχουν εξεγερθεί λόγω της στάσης της χώρας και διαδηλώνουν ταυτόχρονα κατά του Ισλαμικού Κράτους συγκρουόμενοι με τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας – οι συγκρούσεις απαριθμούν μέχρι στιγμής γύρω στους είκοσι νεκρούς Κούρδους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κουρδικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και σε σημαντικές πόλεις τις Ευρώπης όπου και υπήρξαν περιπτώσεις συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων και Ισλαμιστών. Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας, αποτελεί για πολλούς ένα γρίφο λόγω των αμφιταλαντεύσεών της μεταξύ των Κούρδων και του Ισλαμικού Κράτους στα πλαίσια μιας περίπλοκης εξίσωσης που περιλαμβάνει το συριακό καθεστώς, το Ιράν, τη Ρωσία, τη Δύση και όχι μόνο.
Ισλαμικό Κράτος
Τα αίτια και τα γεγονότα που οδήγησαν στην εμφάνιση και ενδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους είναι πλέον γνωστά. Στην προκειμένη περίπτωση μένει να αξιολογηθεί η παρούσα κρίση στο Κομπανί και οι στόχοι του κινήματος αυτού. Κατ’ αρχάς, το Ισλαμικό Κράτος έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα τόσο από τις δυτικές και αραβικές αεροπορικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, όσο και από τις δυνάμεις ασφαλείας της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιράκ – τους λεγόμενους Πεσμεργκά.
Κάτω από αυτή τη πίεση το Ισλαμικό Κράτος ενέτεινε τις επιχειρήσεις του εντός της Συρίας. Λόγω του ότι η Συρία αποτελεί μια πολύ πιο ευαίσθητη γεωπολιτική περίπτωση, καθώς εκφράζει διεθνή συγκρουόμενα συμφέροντα, και ένα πολύ πιο περίπλοκο θέατρο πολέμου και επιχειρήσεων από το Ιράκ, αποτελεί ένα μέρος όπου το Ισλαμικό Κράτος μπορούσε να δράσει με περισσότερη ευκολία.
Η επιλογή της πόλης Κομπανί από τους Ισλαμιστές είναι τόσο ιδεολογική όσο και στρατηγική. Η ιδεολογική πτυχή έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Κούρδοι, λόγω των κοσμικών τους (και όχι θρησκευτικών) προδιαθέσεων θεωρούνται άπιστοι και πρέπει συνεπώς να παταχθούν (σσ. το Κομπανί έχει και άλλους μη Μουσουλμανικούς πληθυσμούς όπως οι Χριστιανοί και οι Αρμένιοι). Σε στρατηγικό επίπεδο το Ισλαμικό Κράτος έχει τουλάχιστον δύο στόχους. Πρώτον, θέλει την καθολική αποδυνάμωση των Κούρδων καθώς έχουν αποδειχτεί ίσως οι ισχυρότεροί τους αντίπαλοι στο πεδίο της μάχης (βλ. και τις ιρακινές κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας) κυρίως λόγω της μακράς πείρας που έχουν στον ανταρτοπόλεμο. Δεύτερον, το Κομπανί είναι πόλη που συνορεύει με την Τουρκία. Γνωρίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν αναγνωρίζει τα κρατικά σύνορα των χωρών της Μέσης Ανατολής τότε η πτώση του Κομπανί θα ισοδυναμούσε με την κατάργηση του συνόρου μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Αυτό με τη σειρά του θα επέτρεπε στους Ισλαμιστές να επεκτείνουν αφενός τα εδάφη τους και αφετέρου να αποκτήσουν μια στρατηγικά σημαντική θέση από την οποία θα μπορούσαν να επεκτείνουν και τις επιχειρήσεις τους στην Τουρκία.
Τουρκία: Όλα ή Τίποτα
Μπροστά σε αυτή την απειλή η πρώτη έγνοια του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ήταν να εξισώσει το Ισλαμικό Κράτος με το αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) ρίχνοντας λάδι στη φωτιά που σιγόκαιγε στην Τουρκία. Σε μεταγενέστερη φάση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN πως η Τουρκία δεν θα δεχτεί να λάβει μέρος σε μη ολοκληρωμένες ή μη περιεκτικές λύσεις. Ήταν ξεκάθαρος όταν είπε πως δεν πρόκειται να εμπλακεί στη Συρία με άλλες δυτικές δυνάμεις προς βοήθεια των Κούρδων αν αυτή η στρατηγική δεν περιλαμβάνει τη διεξαγωγή πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους και του καθεστώτος Άσσαντ ταυτόχρονα.
Ο στόχος της Τουρκίας, λοιπόν, είναι ξεκάθαρος. Επιδιώκει να πιέσει τη Δύση για ολομέτωπη επίθεση κατά των Ισλαμιστών και του συριακού καθεστώτος εκμεταλλευόμενη τη διεθνή κατακραυγή για την κρίση του Κομπανί και την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους. Είναι μια στρατηγική που ακολουθείται έχοντας υπόψη την ανάγκη που έχει αυτή τη στιγμή η Δύση την Τουρκία, παρά τις μάλλον κακές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.
Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν θεωρούνται ζωτικής σημασίας από την Άγκυρα σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της ασφάλειας των συνόρων της αλλά και της εδαφικής της ακεραιότητας. Ταυτόχρονα αποτελεί στρατηγική διαχείρισης των ζημιών που έχουν προκαλέσει προηγούμενες κινήσεις της Άγκυρας αλλά και της Δύσης και των συμμάχων της σε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον, η τουρκική προσέγγιση εμπεριέχει και ένα στοιχείο γεωπολιτικού αναθεωρητισμού (σσ. αλλαγής του παρόντος περιφερειακού καθεστώτος προς όφελος της Τουρκίας). Το κάλεσμα της Τουρκίας για μια στρατηγική δύο μετώπων (Ισλαμικό Κράτος και καθεστώς Συρίας) επιδιώκει να χρησιμοποιήσει (μάλλον, να εκμεταλλευτεί) την εμπλοκή άλλων διεθνών δρώντων στη Συρία για την κατάπνιξη των τζιχαντιστών και την ανατροπή του καθεστώτος Άσσαντ με την παράλληλη στήριξη μετριοπαθών ανταρτών. Στόχος, μια μετα-Άσσαντ εποχή με μια Συρία γεωγραφικά αδιάσπαστη και μια νέα, φιλο-ισλαμική – και κατά προτίμηση φιλοτουρκική – κυβέρνηση.
Κουρδική Αντίσταση
Ως συνήθως, η στρατηγική της Άγκυρας, ενώ είναι κατανοητή και... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ.
http://cyprusnews.eu/zinonas-tziarras/2541868-2014-10-08-22-11-45.html
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.