Η γυναίκα που επιβλέπει τις εντατικές προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου που θα καταπολεμά τον Έμπολα δήλωσε εθελόντρια για να ...
Η Μαρί-Πολ Κινί, η γενική υποδιευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αρμόδια για τα συστήματα υγείας και την καινοτομία, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι προσφέρθηκε εθελοντικά γιατί «αυτό ήταν το σωστό».
«Δεν υπήρξα ποτέ πειραματόζωο σε φαρμακευτικές δοκιμές, όμως το αποτέλεσμα αυτών των κλινικών δοκιμών είναι πολύ κρίσιμο. Πρέπει να ξέρουμε αν (τα εμβόλια) είναι ασφαλή και τι δόση να χρησιμοποιήσουμε», τόνισε η Κινί, που είναι μικροβιολόγος.
Στις δοκιμές αυτές θα καθοριστεί όχι μόνο αν τα εμβόλια είναι ασφαλή ή αν προκαλούν παρενέργειες αλλά επίσης και αν οδηγούν τελικά στην παραγωγή αντισωμάτων κατά του ιού. Η Κινί και οι υπόλοιποι εθελοντές δεν κινδυνεύουν πάντως να προσβληθούν από την ασθένεια μέσω του εμβολίου.
«Κάθε μήνα έχουμε τόσα πολλά κρούσματα που αν μπορώ να κάνω κάτι εγώ η ίδια ή να ενθαρρύνω άλλους να προσφερθούν εθελοντικά, η κλινική δοκιμή θα γίνει το συντομότερο δυνατόν και θα μπορέσουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση», είπε η γιατρός.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μέχρι τον Δεκέμβριο ενδέχεται να καταγράφονται έως και 10.000 νέα κρούσματα της ασθένειας κάθε εβδομάδα. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 4.877 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Έμπολα.
Δύο εμβόλια που παρασκεύασαν οι εταιρείες GlaxoSmithKline και NewLink Genetics δοκιμάζονται από εθελοντές στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και το Μαλί ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και δοκιμές ασφαλείας στην Ελβετία, τη Γερμανία, την Γκαμπόν και την Κένυα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.