Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΤΟΝ ΤΟΝ ΕΠΙΟΥΣΙΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ!

Της Κέλλυς Κοντογεώργη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Το ασύλληπτο ποσό του 1.492.704,99 ευρώ συνολικά άγγιζαν πέρσι οι μηνιαίες δαπάνες για ...


Της Κέλλυς Κοντογεώργη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Το ασύλληπτο ποσό του 1.492.704,99 ευρώ συνολικά άγγιζαν πέρσι οι μηνιαίες δαπάνες για τις συντάξεις που καταβάλλονται σε πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές και στις οικογένειες όσων εξ αυτών έχουν αποβιώσει, σύμφωνα με το αρχείο πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών.
Σε μια χώρα που το επάγγελμα «βουλευτής» είναι ευρέως διαδεδομένο, οι «ανενεργοί» του κλάδου είναι διπλάσιοι από τους εν ενεργεία, αφού ο αριθμός των δικαιούχων σύνταξης
ανέρχεται στους 750. Μάλιστα, οι συνταξιούχοι βουλευτές αρκεί να έχουν διανύσει μία τετραετία στα βουλευτικά έδρανα για να εξασφαλίσουν το χρυσό εισιτήριο της βουλευτικής σύνταξης μόλις πατήσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Ενδιαφέρον έχει ποιοι από αυτούς «στρογγυλοκάθησαν» πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο στις έδρες τους και προσέφεραν στον λαό όχι τόσο κοινοβουλευτικό έργο, όσο «θέαμα», καθότι υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι διάσημοι ηθοποιοί…
Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» εντόπισαν τους συνταξιούχους βουλευτές που έχουν τραβήξει πλέον τον δικό τους δρόμο ή έχουν επανέλθει στα υποκριτικά τους καθήκοντα, αλλά έχουν εξασφαλίσει τον… άρτον τον επιούσιον από τη σύνταξη της Βουλής.
ΑΝΟΥΣΑΚΗ ΕΛΕΝΗ
«Νιώθω συνυπεύθυνη για ό,τι περνάει σήμερα η χώρα», είχε εξομολογηθεί πέρσι τον Απρίλιο η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελένη Ανουσάκη (70 ετών), σε συνέντευξή της, εξηγώντας την απόφασή της να εγκαταλείψει το 2004 την πολιτική και να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω της… Η δημοφιλής ηθοποιός εξελέγη βουλευτής πρώτη φορά το 1989 και για τα επόμενα 13 χρόνια παραμέρισε την υποκριτική για το «σανίδι» της πολιτικής. Πολλοί έμπειροι κοινοβουλευτικοί άνδρες θυμούνται την κ. Ανουσάκη να ανεβαίνει στο βήμα και να «απαγγέλλει» ερωτήσεις προς τους υπουργούς με θεατρικό αέρα. Μάλιστα, περιγράφουν πόσο μαχητική ήταν πάντα στα θέματα που αφορούσαν τον πολιτισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά «σε ό,τι είχε να κάνει με την Τέχνη δεν έβαζε νερό στο κρασί της η Ελένη…». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελ. Ανουσάκη, ύστερα από 3,5 κοινοβουλευτικές θητείες, κατέκτησε επάξια σύνταξη ύψους 1.200 ευρώ.
Στις επικρίσεις, η Ενωση τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών έχει απαντήσει ότι η πλήρης βουλευτική σύνταξη με θητεία άνω των 17 ετών στο Κοινοβούλιο ανέρχεται στα 1.950 ευρώ και ότι οι μειώσεις, από την αρχή της κρίσης, φθάνουν το 50,4%.

ΝΟΡΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
Μια άλλη κυρία του θεάματος είχε δηλώσει το 2011: «Είμαι φτωχότερη από ό,τι όταν μπήκα στην πολιτική». Πρόκειται για τη συνταξιούχο βουλευτή και εν ενεργεία ηθοποιό Νόρα Κατσέλη (68 ετών), που μαζί με πολλούς συναδέλφους της είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη το 2005 για να διεκδικήσει αναδρομικά ύψους 250.000 ευρώ.
Οι δηλώσεις της τότε είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς μπορεί να απέσυρε την υπογραφή της, ωστόσο η φράση που είχε εκσφενδονίσει σε τηλεοπτικό παράθυρο, «σε οποιονδήποτε πολίτη να έδιναν λεφτά, θα τα έπαιρνε... Τι θα τα κάνω δεν ενδιαφέρει κανέναν, είναι δική μου υπόθεση», της χάλασε το καλοδουλεμένο προφίλ. Η πολυπράγμων και πολύ φωτογενής ηθοποιός, έχοντας 18 χρόνια στη Βουλή, δηλαδή πλήρη θητεία, σήμερα εισπράττει για τη συμβολή της στην πολιτική ζωή του τόπου σύνταξη ύψους 4.000 ευρώ.

ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ
Η αγαπημένη «Ελενίτσα» του Αντωνάκη, Μάρω Κοντού (77 ετών), με την επί 11 χρόνια παρουσία της στη Βουλή των Ελλήνων, υπήρξε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών. Η αρχική της θητεία ήταν από τις 29 Ιουλίου 1999 μέχρι και τον Απρίλιο του 2000.
Ορκίστηκε πάλι στον βουλευτικό θώκο τον Ιανουάριο του 2007, ως πρώτη επιλαχούσα των εκλογών του 2004, λόγω της παραίτησης του Νικήτα Κακλαμάνη. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 έλαβε την 12η θέση ανάμεσα στους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών και δεν εκλέχθηκε. «Η Βουλή για μένα ήταν μια
απογοήτευση, λόγω της εσωστρέφειας των πολιτικών. Νόμιζα ότι το να είσαι πολιτικός σήμαινε να κάνεις ό,τι μπορείς για τους άλλους. Στη Βουλή ένιωθα ξένο σώμα», είχε δηλώσει παλιότερα. Η Μάρω Κοντού και μετά τη Βουλή «επέζησε» παίζοντας στο θέατρο, αλλά και κάνοντας «περάσματα» σε ταινίες της μεγάλης οθόνης. Φυσικά, έχει θεμελιώσει βουλευτική σύνταξη με 2,5 θητείες, που κυμαίνεται στα 3.000 ευρώ μηνιαίως!

Τι έχει λαμβάνειν ο πρώην βουλευτής Κώστας Καζάκος
Στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, καθώς και σε εκείνες του Οκτωβρίου του 2009 ο Κώστας Καζάκος (79 ετών) εκλέχθηκε βουλευτής με το ΚΚΕ, όντας επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος.
Ο γνωστός ηθοποιός συμπλήρωσε φέτος 60 χρόνια πάνω στο θεατρικό σανίδι. Οπως και αν το δει κανείς, δεν είναι μόνο ένας μεγάλος σταθμός στην ιστορία του θεάτρου, αφού έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια και εντός του Κοινοβουλίου. Με τη θεατρική του παρουσία και φωνή πολλές φορές καθήλωνε τους συναδέλφους του και αποσπούσε θερμά σχόλια και χειροκροτήματα. Πρόσφατα είχε δηλώσει πως κατά την εμπειρία του στη Βουλή … «δεν συνάντησε ούτε μια σπίθα Δημοκρατίας, ούτε μια μέρα διαλόγου, και τα δύο έχουν αποδράσει από τη Βουλή…».
Ο Κ. Καζάκος, έχοντας 5ετή θητεία στα βουλευτικά έδρανα, δικαιούται την ελάχιστη σύνταξη των 1.400 ευρώ τον μήνα.

Οσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη βουλευτική καριέρα, η ελάχιστη σύνταξη των 1.400 ευρώ προσαυξάνεται κατά 25% για κάθε έτος βουλευτικής θητείας μετά το 4ο έτος και μέχρι το 10ο έτος μιας βουλευτικής θητείας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ένας βουλευτής που έχει δύο θητείες στο Κοινοβούλιο δικαιούται σύνταξη της τάξης των 1.200 ευρώ τον μήνα. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να φτάσει στο 65ο έτος της ηλικίας του. Στη διαδικασία για βουλευτική σύνταξη έχουν μπει και άλλοι ηθοποιοί πρώην βουλευτές που έχουν ακόμα μία δεκαετία μπροστά τους για να φτάσουν στην πολυπόθητη ηλικία.

oxafies

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.