Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΡΟΣΟΧΗ... ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΚΙ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΒΓΑΛΕ Ο ΕΦΕΤ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΛΟΓΩ ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΩΧΡΑΤΟΞΙΝΗΣ!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ... ΚΙΝΔΥΝΟΣ - ΘΑΝΑΤΟΣ Με επείγουσα ανακοίνωση του ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν ζυμαρικά στα οπο...


ΔΙΑΔΩΣΤΕ... ΚΙΝΔΥΝΟΣ - ΘΑΝΑΤΟΣ

Με επείγουσα ανακοίνωση του ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους καταναλωτές να
μην καταναλώσουν ζυμαρικά στα οποία ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα ΩΧΡΑΤΟΞΙΝΗΣ!
Συγκεκριμένα, ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και σε συνέχεια επικοινωνίας με την εταιρεία “BioArt – Βλάχος Σπ. & Μεντζαφός Αθ. Ο.Ε.”, ενημερώθηκε για τη διακίνηση ζυμαρικών, στα οποία ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα Ωχρατοξίνης Α.
Πρόκειται για το προϊόν “Dinkel – Spaghetti Vollkorn”, 500g, που παράγεται για λογαριασμό της Γερμανικής επιχείρησης “RAPUNZEL NATURKOST GmbH”, από την Ιταλική επιχείρηση “Gino Girolomoni Cooperativa Agricola A.R.L.” και αφορά στην παρτίδα με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 17.07.2016, η οποία διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία “BioArt – Βλάχος Σπ. & Μεντζαφός Αθ. Ο.Ε.” (Λεωφ. Ηρακλείου 408, 141 22, Νέο Ηράκλειο, Αττική).
Η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει την ανάκληση / απόσυρση του ανωτέρω προϊόντος, ενώ από πλευράς Ε.Φ.Ε.Τ. βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν (κάτωθι φωτογραφία), να μην το καταναλώσουν.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΩΧΡΑΤΟΞΙΝΗ:




Η ωχρατοξίνη A είναι μια μυκοτοξίνη η οποία παράγεται από πολλά είδη μυκήτων («penicillium» και «aspergillus»). Εμφανίζεται φυσιολογικά σε πολλά φυτικά προϊόντα, όπως τα δημητριακά, οι κόκκοι καφέ, το κακάο και οι ξηροί καρποί, σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ωχρατοξίνη έχει επίσης ανιχνευθεί σε προϊόντα όπως τα προϊόντα με βάση τα δημητριακά, ο καφές, ο οίνος, η μπίρα και ο χυμός σταφυλιών, αλλά και σε προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως τα χοιρινά νεφρά. Από έρευνες όσον αφορά τη συχνότητα και τις τιμές ωχρατοξίνης Α σε δείγματα τροφίμων και ανθρώπινου αίματος προκύπτει ότι η παρουσία ωχρατοξίνης στα τρόφιμα είναι συχνή.

Η ωχρατοξίνη Α είναι μυκοτοξίνη που έχει καρκινογόνες, νεφροτοξικές, τερατογόνες, ανοσοτοξικές και ενδεχομένως νευροτοξικές ιδιότητες. Η τοξίνη αυτή έχει συνδεθεί επίσης με την εμφάνιση νεφροπάθειας στους ανθρώπους. Η ωχρατοξίνη Α μπορεί να έχει μεγάλο χρόνο ημιζωής στους ανθρώπους.
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/11/blog-post_663.html#ixzz3J5Tm2ok3

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.