Ευνοϊκή μεταχείριση για όσους επιστρέφουν χρήματα που έχουν καταχραστεί από το Δημόσιο Η διάταξη που προβλέπει ευνοϊκή ποινική μεταχε...
Η διάταξη που προβλέπει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση κατηγορουμένων, εφόσον επιστρέφουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν καταχραστεί από το Δημόσιο, ήταν στο επίκεντρο έντονης κριτικής της αντιπολίτευσης και της αντιπαράθεσής της με την κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε ότι καταψηφίζει, επιφυλάχθηκαν.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, απέρριψε τις κατηγορίες περί λογικής ατιμωρησίας με την πρόβλεψη ποινικής συνδιαλλαγής και δήλωσε ανοικτός σε βελτιωτικές αλλαγές.
«Στόχος της ρύθμισης στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, είναι η άμεση απόδοση στο Δημόσιο των χρημάτων, που αγγίζουν τα δύο δισ. ευρώ, και έχουν κατασχεθεί ή δεσμευτεί με δικαστική απόφαση, και η δυνατότητα δημοσιονομικής αξιοποίησης τους», υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου, τονίζοντας παράλληλα ότι διασφαλίζονται τα συνταγματικά δικαιώματα του υπόπτου ή του κατηγορουμένου.
Έμφαση έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο γεγονός ότι από την ευνοϊκή ρύθμιση εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία κατά την τέλεση της πράξης ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι.
«Με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στην πολιτεία να έχει μια συνολική εικόνα για το χρηματικό ποσό που είναι κατασχεμένο ή δεσμευμένο και παράλληλα ικανοποιείται ένα εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να επιστραφούν τα κλεμμένα», επισήμανε ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Υψηλάντης.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, έκανε λόγο για «νομοθετικό έργο της κυβέρνησης που αρχίζει να έχει καρπούς ατιμωρησίας, συγκάλυψης και απώλειας δημοσίων εσόδων», και πρόσθεσε ότι αυτό αποδεικνύεται από τη χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απάλλαξε τα μέλη της διοίκησης του ΟΔΙΕ αν και δεν είχαν καταβάλει εισφορές ύψους 1,6 εκατ. ευρώ για εργατικές και εργοδοτικές οφειλές τους.
Ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε πάντως ιδιαίτερα σοβαρό το νομοσχέδιο, εκτός, όπως είπε, των ρυθμίσεων που αφορούν την άρση του αξιόποινου σε ό,τι αφορά την ποινική συναλλαγή και τη λογική της ατιμωρησίας, και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της αρχής αφού ακουστούν και οι απόψεις των φορέων. «Υπάρχουν άμεσες δικαστικές υποθέσεις και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», τόνισε ο κ. Κοντονής.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, επισήμανε ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι να μην εμπεδωθεί στην κοινωνία η λογική της ατιμωρησίας, γιατί τότε θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες στο θέμα της διαφθοράς. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης με τον καλύτερο και πληρέστερο τρόπο, έτσι ώστε, όπως είπε, «ούτε κενά, ούτε σκιές να υπάρξουν».
Όπως ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, πρέπει στο νομοσχέδιο να προβλεφθεί το ζήτημα της ηθικής βλάβης και να διασφαλίζει τόσο την πλήρη επιστροφή των κλεμμένων, όσο και την καλύτερη διασφάλιση του Δημοσίου.
Επιφυλακτικός επί της αρχής, και ειδικότερα για τη ρύθμιση που προβλέπει συναλλαγή μεταξύ πολιτείας και κατηγορουμένου, εμφανίστηκε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης. Όπως τόνισε ο κ. Πανούσης, «αν μείνει στη λογική που θα αναιρεί την ποινική δικονομία, τότε θα παραβιάζονται αρχές για δίκαιη δίκη, θα μοιάζει με εμπορική διαπραγμάτευση, παρά με δικαστική διαδικασία και θα τινάξει στον αέρα δεκάδες ποινικές διατάξεις».
Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Βουλευτών, ο Γιάννης Κουράκος δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί, αφού ακούσει τις απόψεις των φορέων.
«Εμείς συντασσόμαστε με την ομόθυμη απόφαση του ελληνικού λαού και το σύνθημα του "φέρτε πίσω τα κλεμμένα"» υπογράμμισε η εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της επί της αρχής, αλλά και τις έντονες ενστάσεις του κόμματός της για την ευνοϊκή ρύθμιση.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Βασίλης Ζησιμόπουλος, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από την ποινική συναλλαγή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πρόθεση της είναι να δρομολογήσει απαλλαχτικές καταστάσεις υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, επιφυλάχθηκε επί της αρχής, έκανε λόγο για «ηθική νομιμοποίηση της διαφθοράς», τόνισε ότι στόχος της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης είναι μόνο εισπρακτικός και συμπλήρωσε ότι θεσπίζεται πλέον ένας απαράδεκτος συμβιβασμός με μεγαλοσχήμονες εγκληματίες. «Το πρόβλημα του νομοσχεδίου είναι η λογική του και όχι οι διατάξεις που εισαγάγει» υποστήριξε ο κ. Γκιόκας.
MALAKA ELLINA MIN SIKOTHI APOTIN KAFETERIA KAI HALASIS TIN IMERASOU GIAUTOUS TOUS APATEONES OPOU SELISTEVOUN KATHIMERINA KAI METON NOMO. ( ALLA MIKLES ASTAMATITA AUTOI SOUAXIZOUN METIN APRAXIASOU DIHNIS TIN ANEHIASOU PROSAUTOUS )
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία, εφ' όσον συζητείται το θέμα περί της καταχρήσεως δημοσίου χρήματος, προτείνω απλώς δύο(2) διατάξεις εκ της Αρχαίας Αθηναϊκής νομοθεσίας, απλούστατες καί σαφέστατες επί του θέματος.
ΑπάντησηΔιαγραφή(1) Υπόθεση των Αρπαλείων χρημάτων, κατηγορία κατά Δημοσθένους,
324π.α.χ.χ.
Αρχαίο κείμενο
[60] δεῖξον γὰρ τοῖς δικασταῖς σύ, Δημόσθενες, νυνὶ ὡς τούτων τι τῶν ἁμαρτημάτων ὅμοιόν ἐστι τοῖς σοῖς ἀδικήμασι, καὶ ὡς τὸ δῶρα λαμβάνειν κατὰ τῆς πατρίδος συγγνώμης ἐστὶν ἄξιον, ὥστ᾽ ἀποφύγοις ἂν παρὰ τούτοις εἰκότως. ἀλλ᾽ οἱ νόμοι περὶ μὲν τῶν ἄλλων ἀδικημάτων τῶν εἰς ἀργυρίου λόγον ἀνηκόντων διπλῆν τὴν βλάβην ὀφλεῖν κελεύουσι, περὶ δὲ τῶν δωροδοκούντων δύο μόνον τιμήματα πεποιήκασιν, ἢ φάνατον, ἵνα ταύτης τυχὼν τῆς ζημίας ὁ λαβὼν παράδειγμα γένηται τοῖς ἄλλοις, ἢ δεκαπλοῦν τοῦ ἐξ ἀρχῆς λήμματος τὸ τίμημα τῶν δώρων, ἵνα μὴ λυσιτελήσῃ τοῖς τοῦτο τολμῶσι ποιεῖν.
Πηγή: Δεινάρχου "Κατά Δημοσθένους", εδάφιον 60
Μετάφραση "Κάκτου"
Απόδειξε, λοιπόν, τώρα στους δικαστές, Δημοσθένη, ότι ένα από τα παραπάνω παραπτώματα είναι όμοιο με τα δικά σου αδικήματα καί ότι ο στρεφόμενος εναντίον της πατρίδος χρηματισμός είναι άξιος συγγνώμης, ώστε να σε αθωώσουν οι δικαστές. Οι νόμοι όμως σχετικά με τα άλλα οικονομικά εγκλήματα που επιβάλλουν καταβολή ποσού διπλάσιου της προξενηθείσης ζημίας, για την περίπτωση της δωροδοκίας προβλέπουν δύο μόνο ποινές: ή τη θανατική, ώστε όποιος πήρε χρήματα να τιμωρείται με αυτήν καί να γίνεται παράδειγμα στους άλλους, ή την καταβολή δεκαπλάσιου ποσού από το αρχικό της δωροληψίας, ώστε η πράξη να μη συμφέρει όσους τολμούν να την κάνουν.
(2) Δημοσθένης κατά Μειδίου
Ο Δημοσθένης, γεννήθηκε το 384π.α.χ.χ. Ήταν υιός του Δημοσθένους Παιανιέως. Ο Δημοσθένης Παιανιέας ο πρεσβύτερος πέθανε το 377π.α.χ.χ., όταν ο μετέπειτα ρήτορας ήταν μόλις 7 ετών. Τότε, διορίσθησαν επίτροποι, καταχρασθέντες την περιουσίαν καί αμελήσαντες την παιδείαν του νεαρού Δημοσθένους. Το 384π.α.χ.χ. άρχισε δίκες κατά των επιτρόπων του, τις οποίες κέρδισε, αλλά δεν διέσωσε την περιουσίαν του. Τα έτη 366-357πα.χ.χ., εργάζεται ως λογογράφος, γράφοντας λόγους χάριν των δικαστικών διαμαχών τους. Τα έτη 357-322π.α.χ.χ. πολιτεύεται κατά της Μακεδονίας. Στα πλαίσια των σχετικών διαμαχών, ο Μειδίας, συγγενής ων των επιτρόπων του τότε νεαρού Δημοσθένους, είχαν ήδη σχετική διαμάχη, ενώ πλέον καί στην πολιτική ανήκαν σε διαφορετικές παρατάξεις. Έτσι, όταν ο Δημοσθένης
ορίστηκε χορηγός το 351π.α.χ.χ. ή κατ' άλλην εκδοχήν το 348π.α.χ.χ., αφού προσεπάθησε να παρεμποδίσει την παράστασιν των έργων του Δημοσθένους, κατά την έναρξιν των παραστάσεων καί προ της εισόδου του χορού του Δημοσθένους, ενώπιον χιλιάδων θεατών, εισέβαλε στην ορχήστρα καί γρονθοκόπησε τον Δημοσθένη. Εξ αυτού ακριβώς του λόγου, σχετικόν απόσπασμα είναι καί το ακόλουθον.
Αρχαίον κείμενο
[113] Ταῦτα μὲν οὖν ἀπείποι τις ἄν, οἶμαι, θρηνῶν. Τὸν δὲ νόμον μοι λέγ᾽ ἐφεξῆς, ὥσπερ ἠρξάμην. Λέγε.Νόμοςἐάν τις Ἀθηναίων λαμβάνῃ παρά τινος, ἢ αὐτὸς διδῷ ἑτέρῳ, ἢ διαφθείρῃ τινὰς ἐπαγγελλόμενος, ἐπὶ βλάβῃ τοῦ δήμου ἢ ἰδίᾳ τινὸς τῶν πολιτῶν, τρόπῳ ἢ μηχανῇ ᾑτινιοῦν, ἄτιμος ἔστω καὶ παῖδες καὶ τὰ ἐκείνου.
Μετάφραση "Κάκτου"
Αν κάποιος Αθηναίος δωροδοκηθεί ή δωροδοκήσει άλλον ή με υποσχέσεις εξαγοράσει κάποιους προς ζημία του δήμου ή κάποιου πολίτη προσωπικά, με οποιονδήποτε τρόπο ή τέχνασμα, στερείται, ο ίδιος καί τα παιδιά του, τα πολιτικά δικαιώματα καί δημεύεται η περιουσία του.
Χρήσιμα πρόσθετα στοιχεία
Οι λόγοι του Δεινάρχου καί ο Δημοσθένους "Κατά Μειδίου ή περί του κονδύλου", ευρίσκονται ήδη εκδοθέντες εν Αθήναις, επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου-Πανεπιστημίου(Μητροπολιικός σταθμός-metro "Πανεπιστήμιο").
ΔΕΙΝΑΡΧΟΣ-ΔΗΜΑΔΗΣ: τόμος 400 της σειράς Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων των εκδόσεων "Κάκτος" με τον τίτλον "Οι Έλληνες",
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ-ΑΠΑΝΤΑ, ΤΟΜΟΣ 6, Κατά Μειδίου-Κατ' Ανδροτίωνος,
τόμος 292 της σειράς Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων των εκδόσεων "Κάκτος" με τον τίτλον "Οι Έλληνες".-