Page Nav

HIDE
Friday, November 28

Pages

Classic Header

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

ΖΗΤΗΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ... ΔΕΙΤΕ: ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΕΕΙ Ο "ΣΤΟΧΟΣ" ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΩΜΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΜΑΣΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ONALERT! «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ»

ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ -ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΜΗΝ ΚΟΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ- ΟΝΑΛΕΡΤ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις του Καϊρου για την ορ...


ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ -ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΜΗΝ ΚΟΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ- ΟΝΑΛΕΡΤ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ:


Τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις του Καϊρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου; Πρώτα απ΄ όλα ότι η Ελλάδα θα ανακηρύξει ΑΟΖ και στην συνέχεια θα προχωρήσει στην οριοθέτησή της με Κύπρο και Αίγυπτο. Με την Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αυτό που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά είναι ότι η Ελλάδα κινείται με βάση όσα το Διεθνές Δίκαιο όχι απλά προβλεπει αλλά προστάζει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι γίνεται με το Καστελόριζο. Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στο Κάϊρο δεν μπορεί να υπάρξει θέμα ...εξαίρεσής του όπως απαιτεί η Τουρκία.

Η ΑΟΖ είναι το δικαίωμα παράκτιου κράτους να εκμεταλλεύεται κατ' αποκλειστικότητα μία θαλάσσια ζώνη πλάτους μέχρι και 200 μιλίων. Πιο συγκεκριμένα, να εκμεταλλεύεται το υπέδαφος του βυθού, τον βυθό, τα ύδατα (αλιεία) και την επιφάνεια της θάλασσας (ακόμα και με τη δημιουργία τεχνητών νησιών). 

Η υφαλοκρηπίδα είναι υποσύνολο της ΑΟΖ. 

Η τάση που έχει επικρατήσει διεθνώς είναι οι δύο αυτές θαλάσσιες ζώνες να οριοθετούνται ταυτοχρόνως και τα όριά τους να ταυτίζονται. 

Το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ξεκάθαρα ότι νησιά με οικονομική δραστηριότητα έχουν δικαίωμα ΑΟΖ, όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές. 


140 παράκτιες χώρες έχουν ήδη ανακηρύξει ΑΟΖ.

Τι συμβαίνει με το Καστελόριζο που η Τουρκία θέλει να “σβήσει” από το χάρτη.

Οι Τούρκοι θέλουν να “σβήσουν” το Καστελόριζο από τον χάρτη. Όχι τυχαία.

Με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου εξασφαλίζει την επαφή της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ. Οι δύο αυτές παρεμβάλλονται μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει την ΑΟΖ της και αυτό μπορεί να το κάνει μονομερώς. Μετά από την σημερινή συμφωνία στο Κάϊρο γίνεται σαφές ότι τα όποια προβλήματα υπήρχαν με την Αίγυπτο δεν υπάρχουν πια.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση αντίδρασης της Τουρκίας;

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ένα παράκτιο κράτος αποκτάει ΑΟΖ με μονομερή δήλωση ανακήρυξης. Στη συνέχεια, συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη. Εάν δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία οριοθέτησης, ο τρόπος με τον οποίο οι γειτονικές χώρες λύνουν τη διαφορά τους είναι με παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο. 

Θεωρείται βέβαιο οτι η Άγκυρα θα αντιδράσει κι όχι με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Αλλά αυτό είναι το αναμενόμενο.

Η Αγκυρα αμφισβητεί ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα με τον γεωλογικού τύπου ισχυρισμό ότι επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να προβληθεί εάν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ και η διαπραγμάτευση διεξαχθεί σ' αυτό το πεδίο. ΗΑΟΖ είναι οικονομική και όχι γεωλογική έννοια, όπως η υφαλοκρηπίδα. Αυτός είναι ο λόγος που η τουρκική διπλωματία επιμένει να μιλάει για υφαλοκρηπίδα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ "ΣΤΟΧΟ" ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΚΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΩΡΑ:




-----------------

hMbt_5 on Make A Gif, Animated Gifs

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.



Ιερώνυμος για Εθνική Πινακοθήκη: Μας υποβιβάζει να μιλάμε γι...

Σοβαρό επεισόδιο στη Σαντορίνη: Ηλικιωμένος άνοιξε πυρ εναντ...

Τον Ιούνιο η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας Belharra «ΦΟΡΜΙΩ...

Η απάντηση του Παύλου Ντε Γκρες για την προσφώνηση «πρίγκιπα...

Άμα σας λέμε ότι είναι για τα πανηγύρια... Ο Βουλγαράκης τρα...

Κοιμούνται όρθιες οι Αρχές; Τουρκική προπαγάνδα σε μαθητές τ...

Ο γαμπρός του Ερντογάν αγοράζει ιταλική αεροδιαστημική εταιρ...

Ηλικιωμένη ανασύρθηκε νεκρή από τη Λίμνη Παμβώτιδα

Η Γερμανία δεσμεύεται για επιπλέον 300 εκατ. ευρώ βοήθειας γ...

Το ξέρετε; Τι σημαίνει η φράση «από την Σκύλλα στην Χάρυβδη»...

Έκλεισε δημοτικό σχολείο στη Ρόδο – Εντοπίστηκε αμίαντος σε ...

Συγκλονίζει ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα: «Σε 15 μέρες κλείν...

Βρε ουστ! Το κόλπο Τσίπρα με τις παρουσιάσεις βιβλίων, για ν...

Λύσσαξαν οι μογγόλοι: Η Κύπρος παρέλαβε τη δεύτερη παρτίδα τ...

Άνευ όρων άρση των κυρώσεων της ΕΕ στους τζιχαντιστές της Συ...

Aνακάλυψη στο Παγγαίο: Εντοπίστηκε νέο σπήλαιο - Εντυπωσιάζο...

Ε, ρε φτώχεια καταραμένη! Τραγουδίστρια στη Λάρισα αποκρούει...

Πλέον έχουμε... «Γαλάζια Πατρίδα» και στον ουρανό! Άμα έχεις...

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν διαμορφώνει τις απόψεις στην Ουάσιγκτον...

Τι λες ρε νούμερο; «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» ...

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Εθνική Πινακοθήκη: «Η ευθύνη είν...

Παύλος Ντε Γκρες: «Θα κάνουμε όλοι τη στρατιωτική θητεία που...

Μήνυση κατά των πρώην άχρηστων υπουργών Κώστα Αχ. Καραμανλή ...

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Βρετανία έστειλε προσφορά στην Τουρκία για τ...

Κινδυνεύει με κλείσιμο το μικρότερο σχολείο της Ευρώπης: Απο...