Δεν φτάνει που δανείζουν τα... κλεμμένα, οι Βρετανοί δεν σταματούν εκεί τις προκλήσεις! Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκ...
Δεν φτάνει που δανείζουν τα... κλεμμένα, οι Βρετανοί δεν σταματούν εκεί τις προκλήσεις! Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, σε ερώτηση, αν θα δάνειζαν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, αν υποσχόταν ότι θα τα επέστρεφε, εκείνος απάντησε ότι το μουσείο θα ήταν πρόθυμο να τα δανείσει οπουδήποτε, υπό την προϋπόθεση ότι τα εκθέματα ήταν κατάλληλα για ταξίδια και αν πήγαιναν σε κάποιο μέρος θα ήταν ασφαλή και από εκεί θα γύριζαν πίσω.
Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε με... αφοπλιστική ειλικρίνεια, με αφορμή το δανεισμό του αγάλματος του θεού του ποταμού Ιλισσού που θα φιλοξενείται μέχρι τις 18 Ιανουαρίου στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.
“Οι διαχειριστές ανέκαθεν πίστευαν ότι τέτοιου είδους... δάνεια πρέπει να συνεχίσουν, μεταξύ των μουσείων, ανεξάρτητα από πολιτικές διαφωνίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις. Έτσι, όταν οι συνάδελφοί μας στο Ερμιτάζ ρώτησαν αν θα μπορούσαμε να τους δανείσουμε ένα σημαντικό έκθεμα για να γιορτάσουν τη 250ή επέτειό τους, οι διαχειριστές αμέσως απάντησαν θετικά. Και κανένα δάνειο δεν θα ταίριαζε καλύτερα στη μακρόχρονη φιλία των δύο σπιτιών μας από ένα γλυπτό του Παρθενώνα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Έκρυβαν τη συμφωνία
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, Ρίτσαρντ Λάμπερντ, αποκάλυψε ότι η συμφωνία με το Ερμιτάζ είχε γίνει από τις αρχές Οκτωβρίου, όμως και οι δύο πλευρές το κράτησαν κρυφό μέχρι και την τελευταία στιγμή, καθώς γνωρίζουν ότι "το θέμα είναι λεπτό" και φυσικά θα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από την Ελλάδα.
Η εκπρόσωπος του μουσείου της Ρωσίας, Λαρίσα Κοραμπελίνκοβα: “Ο κόσμος έχει ανάγκη να δει τέτοια εκθέματα – τα υπόλοιπα είναι πολιτική, όχι τέχνη. Οι διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας – Βρετανίας δεν πρέπει να μας επηρεάζουν. Το βρετανικό Μουσείο μάς ένανε ένα ωραίο δώρο”.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.