ΑΝΑΛΥΣΗ : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ ΝΑΤΟικό ''καρφί'' δέχθηκε ο τουρκικός καιροσκοπισμός από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα της Σ...
ΝΑΤΟικό ''καρφί'' δέχθηκε ο τουρκικός καιροσκοπισμός από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας: Ο κ. Jens Stoltenberg δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ, ότι αναμένει από την Τουρκία να συμμετάσχει στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβάλλονται λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διατύπωσε τις προσδοκίες του - που ουσιαστικά είναι ευθεία βολή στην πάντα ''Επιτήδειο Ουδέτερο'' Τουρκία- με αφορμή την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου κ. Πούτιν στην Τουρκία, και όπου οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Ρωσίας και Τουρκίας, κ. Ταγίπ Ερντογάν και κ. Βλαντιμίρ Πούτιν αντίστοιχα, έχουν στόχο να συμφωνήσουν στην αύξηση του όγκου των συναλλαγών σε 100 δις δολάρια μέχρι το 2020.
«Φυσικά και θα ήθελα να δω όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να συμμετέχουν σε αυτό, να στηρίξουν τις κυρώσεις. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα αποτέλεσμα», είπε χθες ο Stoltenberg απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου από τουρκικό ΜΜΕ και επεσήμανε ότι οι κυρώσεις δεν έχουν αποφασιστεί από το ΝΑΤΟ, αλλά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε η Hurriyet Daily News σε είδηση με τίτλο ''NATO tells Turkey to sanction Russia''.
Μόνο λόγια ή και έργα από το ΝΑΤΟ;
Η απάντηση έχει την αξία της - για το ΝΑΤΟ και την σχέση του με την Τουρκία - διότι η επίσκεψη Πουτιν στην Τουρκία είναι η αιχμή της καμπάνιας του να δείξει ότι τα μέτρα της ΕΕ και των ΗΠΑ ( και η στρατιωτική πίεση του ΝΑΤΟ) δεν κάμπτουν την Ρωσία αφού έχει άλλες πηγές τροφοδοσίας και συνεργασίας ακριβώς δίπλα της- μια ΝΑΤΟική χώρα. Και βεβαίως έχει σημασία για τον κ. Ερντογαν καθώς αυτές οι κινήσεις και οι ''αναγνωρίσεις'' από την Ρωσία ενισχύουν την αλαζονεία του.
Τι κάνει η Ελλάδα;
Το θέμα βέβαια είναι κατά πόσον το ΝΑΤΟ αυτά τα λέει και τα εννοεί ή μένουν μόνο λόγια απέναντι στην Τουρκία...Οι όλοι χειρισμοί ( ή έλλειψη χειρισμών...) είναι ωστόσο αντικείμενο για αξιολόγηση και από την ελληνική πλευρά που έχει πληρώσει πολύ ακριβά τις κυρώσεις που πήρε εναντίον της Ρωσίας. Ως γνωστόν πάρα πολλά αγροτικά προϊόντα έμειναν απούλητα ή διατέθηκαν με χειρότερες τιμές λόγω του εμπάργκο... Δεκάδες ίσως και αρκετές χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες ακύρωσαν τις διακοπές τους στην Ελλάδα... Εκατοντάδες ελληνικά φορτηγά TIR έμειναν χωρίς μεταφορικό έργο...
Ακόμα και το πρακτορείο Bloomberg έχει διατυπώσει την εκτίμηση ότι το εμπάργκο της Ρωσίας μπορεί να μπλοκάρει την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση εντός του 2014, επικαλούμενο Ελληνες αναλυτές που θεωρούν ότι αν και το συνολικό κόστος του εμπάργκο μπορεί να φαίνεται διαχειρίσιμο, οι συνέπειές του μπορεί να προκαλέσουν ζημία σε βιομηχανίες, όπως ο τουρισμός και ο αγροτικός τομέας, τη στιγμή που η εύθραυστη ελληνική οικονομία ανακάμπτει αργά- χώρια τους κίνδυνους για ενεργειακά ζητήματα. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι χειρότερες επιπτώσεις για την Ελλάδα μπορεί να προέλθουν έμμεσα, καθώς από το εμπάργκο στα φρούτα και τα λαχανικά της Ε.Ε. σημαίνει ότι μεγάλες ποσότητες φρέσκων οπωροκηπευτικών πλημμύρισαν τις αγορές, προκαλώντας απότομη πτώση των τιμών σε όλη την Ευρώπη, εξέλιξη που έπληξε τόσο τον όγκο όσο και την αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τις άλλες χώρες. Η ρωσική αγορά απορροφά το 1,5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Τα αγροτικά προϊόντα αντιστοιχούν στο 41% των συνολικών εξαγωγών προς τη Ρωσία και το 2013 η αξία τους ήταν κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ.
Η Ρωσία από την πλευρά της αναγνωρίζει τη ζημιά που προκάλεσε στους Ελληνες αγρότες και στην ελληνική οικονομία, όμως έχει ''σηκώνει τα χέρια ψηλ'' υπονοώντας ότι αναγκάστηκε να επιβάλει το εμπάργκο ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης. Ακόμα παραδέχεται ότι ανταγωνιστικές χώρες προς της Ελλάδα προσπαθούν να κερδίσουν το μερίδιο της στην ρωσική αγορά και τονίζει ότι ''πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα ή όχι οι δυτικές χώρες θα άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσία''. Και όπως είδαμε με την Τουρκία, η Ρωσία δεν χάνει την ευκαιρία να εκμεταλλεύεται τις ...τρύπες
Όλος ο διάλογος στο ΝΑΤΟ
Αναλυτικά, στην ερώτηση που τέθηκε από το τουρκικό ΜΜΕ προς τον κ. Στόλτενμπεργκαναφερόταν ότι σε μια εποχή όπου ο δυτικός κόσμος είναι στην πραγματικότητα σε γενικές γραμμές έχει οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Ρώσος Πρόεδρος κ. Πούτιν αυτή την στιγμή επισκέπτεται την Τουρκία, και η Τουρκία επιθυμεί να ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις της με τη Ρωσία και μάλιστα να τις τριπλασιαστεί έως το 2020. Πώς αξιολογεί το ΝΑΤΟ αυτή την επίσκεψη και τους φιλόδοξους αυτούς στόχους;
Ολόκληρη η απάντηση του κ. Jens Stoltenberg είναι η εξής: ''Πιστεύω ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν (τεθεί) έχουν μεγάλη σημασία. Δεν είναι κάτι που αποφασίζεται από το ΝΑΤΟ. Έχουν αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες. Αλλά Χαιρετίζω τις κυρώσεις. Επειδή πιστεύω ότι πρέπει να έχει μια συνέπεια (επίπτωση) όταν μια χώρα είναι υπεύθυνη για το είδος των επιθετικών ενεργειών που είδαμε στην Ουκρανία από τη Ρωσία.Και φυσικά, θα ήθελα να δω όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να είναι μέρος αυτων των ( κυρ΄ώσεων) ... ή να υποστηρίξει όλες τις κυρώσεις. Επειδή είναι σημαντικό να έχει αποτέλεσμα ... να έχει συνέπειες, όταν μια χώρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο''.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.