Η αιδεσιμότατη Λίμπι Λέιν έγινε χθες η πρώτη γυναίκα επίσκοπος της Εκκλησίας της Αγγλίας κατά τη διάρκεια ιστορικής τελετής που πραγματ...
Παντρεμένη με κληρικό εδώ και οκτώ χρόνια, μητέρα δύο παιδιών, η 48χρονη Ελίζαμπεθ Τζέιν Χόλντεν έγραψε Ιστορία μετά τη χειροτονία της στον καθεδρικό ναό του Γιορκ. Είναι η πρώτη φορά που ο επισκοπικός θώκος της Εκκλησίας της Αγγλίας δίνεται σε γυναίκα ιερέα από την ίδρυση της Αγγλικανικής Εκκλησίας το 1534 από τον βασιλιά Ερρίκο Η'. Ο δρόμος για τη χειροτονία της άνοιξε τον Ιούλιο του 2014 όταν η Γενική Σύνοδος της Εκκλησίας της Αγγλίας ψήφισε υπέρ των επισκόπων γυναικών.
Γεννημένη στη μικρή πόλη Γκλόσοπ του Ντερμπισίαρ με πτυχίο πανεπιστημίου και μεταπτυχιακό στις Τέχνες από το St Peter's College της Οξφόρδης, η Λίμπι Λέιν χειροτονήθηκε ιερέας το 1994 και εφημέριος στην επισκοπή του Τσέστερ το 2007. Διακρίνεται για το χιούμορ της και την έντονη αίσθηση καθήκοντος καθώς και για τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες (είναι σαξοφωνίστρια) αλλά και τις αθλητικές της ανησυχίες (είναι οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μάντσεστερ). Ως επίσκοπος θα ασκεί τα καθήκοντά της στο Στόκπορτ του Μάντσεστερ στη βορειοδυτική Αγγλία.
Η χειροτονία της Λίμπι Λέιν από τον αρχιεπίσκοπο του Γιορκ, δρ Τζον Σενταμού, δεν έγινε χωρίς αντιρρήσεις από τη συντηρητική πλευρά του κλήρου που συνεχίζει να εναντιώνεται σθεναρά στην είσοδο των γυναικών στην εκκλησιαστική ιεραρχία. Την ένστασή του μάλιστα κατά τη διάρκεια της τελετής εξέφρασε δυνατά ο αιδεσιμότατος Πολ Γουίλιαμσον ενώ απόντες ήταν και ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι. Ωστόσο, η τελετή χειροτονίας για την πρώτη γυναίκα επίσκοπο που πέρασε το κατώφλι του καθεδρικού του Γιορκ συνεχίστηκε κανονικά και ολοκληρώθηκε μέσα σε παρατεταμένο χειροκρότημα προς τιμήν της νέας επισκόπου. Η χειροτονία της Λίμπι Λέιν σηματοδότησε μια οριστική ρήξη με τη μακρόχρονη παράδοση της ανδρικής ιεροσύνης και προστίθεται στο νέο κεφάλαιο για τις γυναίκες ιερείς που έχει ήδη ανοίξει σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία.
Τερματίστηκε μια παράδοση 2.000 ετών
Τον Ιούλιο του 2014 η Γενική Σύνοδος της Εκκλησίας της Αγγλίας ψήφισε κατά πλειοψηφία υπέρ των γυναικών επισκόπων μετά από είκοσι χρόνια πικρής αντιπαράθεσης επί του θέματος. Μόνον 45 μέλη της συνόδου ψήφισαν κατά του νέου κανόνα με τα 152 μέλη να ψηφίζουν υπέρ. Οι πλειοψηφίες ανάμεσα στους επισκόπους και τους κληρικούς ήταν ακόμη μεγαλύτερες και στάθηκαν η αφορμή για τον τερματισμό 2.000 ετών αυστηρής εκκλησιαστικής παράδοσης.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.