Με τίτλο «Μπορεί αυτός ο Αυστραλός να σώσει την Ελλάδα» στην πρώτη της σελίδα, η οικονομική εφημερίδα The Australian Financial Review π...
Εδώ και μέρες τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον κ. Βαρουφάκη για δυο λόγους: Για το ιδιαίτερα δύσκολο έργο που έχει αναλάβει, αλλά και γιατί είναι κάτοχος αυστραλιανού διαβατηρίου, αφού από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας ενώ στο ίδιο διάστημα είχε και εκπομπή στο ελληνόφωνο πρόγραμμα της δημόσιας αυστραλιανής ραδιοφωνίας της SBS.
Σύμφωνα με το άρθρο της Australian Financial Review ο κ. Βαρουφάκης «απόλαυσε» την παραμονή του στην Αυστραλία. Ένας από τους λόγους που την εγκατέλειψε όμως ήταν και η συντηρητική πολιτική που εφάρμοζε η τότε κυβέρνηση του Τζον Χάουαρντ. Ο κ. Βαρουφάκης μάλιστα υποστηρίζει πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του κ. Χάουαρντ πέρασε μέσα σε μια νύχτα τροπολογία σε κάποιο νόμο περί ΜΜΕ, μόνο και μόνο για να απομακρυνθεί από τον σταθμό επειδή κάποιες εκπομπές του «ενόχλησαν».
Ο ομογενής καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Τόνι Ασπρόμουργος, που εργάστηκε μαζί με τον κ. Βαρουφάκη τον χαρακτηρίζει «χαρισματικό και δημοφιλή πανεπιστημιακό» ενώ μια φοιτήτριά του στο Σίδνεϊ, η Ελένη Γκορίτσα είπε ότι τον λάτρευαν οι φοιτητές του. «Ξαφνικά με τον Βαρουφάκη στο αμφιθέατρο, τα οικονομικά από ένα βαρετό μάθημα έγιναν συναρπαστικό» λέει. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών λέει πως με την Αυστραλία τον συνδέει κάτι ακόμα πιο σημαντικό: Η κόρη του Ξένια που ζει μόνιμα, πλέον, στο Σίδνεϊ.
Μιλώντας στο iefimerida.gr και στην Κατερίνα Ι. Ανέστη τον Φεβρουάριο του 2013, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε αναφερθεί στις κομβικές στιγμές τους ζωής του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πρώτη του σύζυγο και κυρίως στην κόρη του Ξένια. Μια σχέση που παρά την απόσταση παραμένει εξαιρετικά ζωντανή, δυνατή, Μια σχέση που τροφοδοτείται από τρυφερότητα και γόνιμες αντιπαραθέσεις.
Ελεγε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο iefimerida.gr: «Τρεις κομβικές στιγμές ξεχωρίζω στη ζωή μου. Η πρώτη ήταν η απόφασή που πήρα μετά τις βασικές σπουδές μου να ακολουθήσω πανεπιστημιακή καριέρα. Η δεύτερη είναι ότι έχασα ουσιαστικά την κόρη μου, την Ξένια. Ξέρετε η κόρη μου είναι προϊόν μια κατάστασης για την οποία πάντα επέκρινα τα ζευγάρια που αν και βρίσκονταν προ του χωρισμού έκαναν παιδί. Το έβρισκα επαίσχυντο αυτό. Μέχρι που μου έτυχε και εμένα... Με τη σύζυγό μου είχαμε αποφασίσει να χωρίσουμε μετά από 10 χρόνια γάμου, όταν ξαφνικά έμεινε έγκυος. Προσπαθήσαμε να πειραματιστούμε με την πιθανότητα να είμαστε μαζί για το καλό του παιδιού. Μείναμε μαζί για ένα χρόνο στην Αθήνα μάλιστα, όμως δεν λειτούργησε. Η μητέρα της – που είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά με περισσότερες ρίζες στην Αυστραλία- αποφάσισε να πάρει την Ξένια και να επιστρέψει στην Αυστραλία.
Εκείνη την περίοδο που έχασα το παιδί, η τελευταία στιγμή στο αεροδρόμιο, ήταν καθοριστική για εμένα. Έχω ένα παιδί στο Σύδνεϋ και βρίσκομαι σε συνεχή ετεροτοπία: Είμαι εδώ και εκεί ταυτόχρονα. Μιλάω καθημερινά μαζί της βέβαια – χθες μιλούσαμε 1 ώρα και 40 λεπτά στο skype, με κατηγορεί ότι πάσχω από λογοδιάρροια. Αρνείται προς το παρόν να μάθει ελληνικά – κάποια στιγμή με είχε πάρει τηλέφωνο, θυμωμένη με τους Πέρσες που ήταν αρκετά ανόητοι για να αφήσουν τον Αλέξανδρο να τους νικήσει. Γιατί; Επειδή τώρα είναι υποχρεωμένη να κάνει μαθήματα Ελληνικών κάθε Δευτέρα και Παρασκευή...
Η επόμενη κομβική στιγμή στη ζωή μου είναι η γνωριμία μου με τη σύζυγό μου Δανάη Στράτου, περίπου 3 μήνες μετά την αποχώρηση της Ξένιας. Δεν γνώριζα την Δανάη όμως θαύμαζα τη δουλειά της. Θυμάμαι ότι είχα δει το 2000 το έργο της Breathe και είχα ξετρελαθεί, χωρίς να έχω ιδέα ποια είναι η Δανάη Στράτου.»
Οταν μαθει Ελληνικα η κορη του Μπαρουφακη, τα ξαναλεμε...Ουστ...
ΑπάντησηΔιαγραφή