Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που χτυπάει στα μάτια του επισκέπτη, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα. Το ξεχωριστό αυτό σημείο ε...
Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. όταν ονόμασε τη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνια έγιναν στις 15 Φεβρουαρίου του 360.
Κατά την εποχή του Αρκαδίου, το 404, η πρώτη Αγιά Σοφιά πυρπολείται και θα κτισθεί εκ νέου από τον Θεοδόσιο Β”. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 10 Οκτωβρίου του 415, όμως ο ναός θα πυρποληθεί και πάλι το 532, κατά τη Στάση του Νίκα.
Έτσι, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α” αποφασίζει να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή, στον ίδιο χώρο, αλλά πολύ πιο επιβλητική, για να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα.
Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπή ναού θα μπουν στις 23 Φεβρουαρίου του 532, με σχέδια που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος Τραλλιανός και Ισίδωρο ο Μιλήσιος.
Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου δούλεψαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ ξοδεύτηκαν 320.000 λίρες (περίπου 120.000.000 ευρώ).
Από κάθε σημείο όπου υπήρχε Ελληνισμός, έγινε προσφορά: Τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο.
Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο, για τη διακόσμηση του εσωτερικού.
Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφωνεί: «Δόξα των Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών».
Για χίλια και πλέον χρόνια (537-1453), η Αγία Σοφία θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες.
Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου του 1453. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ” Δραγάτσης, αφού προσευχήθηκε μαζί με το λαό και ζήτησε συγνώμη για λάθη που πιθανόν έκανε, έφυγε για τα τείχη, όπου έπεσε μαχόμενος.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία έγινε τζαμί και με την επανάσταση του Κεμάλ Ατατούρκ μετατράπηκε σε μουσείο.
sansimera
ΤΟ ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ- ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ
=====
Ο Ιωάννης Αναγνωστόπουλος και η σύζυγος του Κατερίνα δηλώνουν έτοιμοι να παραχωρήσουν μέρος της περιουσίας τους για την πραγματοποίηση του «Τάματος του Έθνους».
Το ζεύγος Αναγνωστόπουλου - ο εργοστασιάρχης και η πανεπιστημιακός - πουλάνε δικά τους οικόπεδα νια να υλοποιήσουν ύστερα από 180 χρόνια μια «ιερή» υπόσχεση: να χτιστεί ένας μεγαλοπρεπής ναός στο Αττικό Άλσος αφιερωμένος στον Ιησού Χριστό
***
Αριθμοί
17 Οικόπεδα παραχωρεί το ζεύγος Αναγνωστόπουλου
3.276.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν από την πώληση του πρώτου ακινήτου
90 μέτρα θα είναι το ύψος του ναού
182 χρόνια έχουν περάσει από την απόφαση της Δ' Εθνοσυνέλευσης
31 μητροπολίτες έχουν εκφραστεί θετικά για την πραγματοποίηση του «Τάματος»
*****
Στο ισόγειο του σπιτιού τους στο Ψυχικό, εκεί που παλαιότερα στεγαζόταν η μαροκινή πρεσβεία, ο 76χρονος Ιωάννης Αναγνωστόπουλος και η σύζυγος του Κατερίνα συντονίζουν τις προσπάθειες για την υλοποίηση του «Τάματος του Έθνους». Πρόκειται για την «ιερή» υπόσχεση που έδωσε το 1829 η Δ' Εθνοσυνέλευση να κατασκευαστεί ένας μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στον Ιησού Χριστό, σε περίπτωση που η επανάσταση είχε αίσιο τέλος για τη χώρα μας. «Η απόφαση επικυρώθηκε από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Αλλά μέχρι σήμερα, 180 χρόνια από τότε, το κράτος δεν έχει τιμήσει την υπογραφή του».
Με καταγωγή από την Αροανία Καλαβρύτων και ύστερα από 50 χρόνια παραμονής και εργασίας στη Γερμανία, το ζευγάρι έχει εκδηλώσει την πρόθεση να παραχωρήσει 17 οικόπεδα, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανέγερση του ιερού ναού. «Ένα ακίνητο που είχαμε στην Ανάβυσσο πωλήθηκε πριν από λίγο καιρό σε δημοπρασία προς 3.276.000 ευρώ.
Η πορεία
Τα υπόλοιπα οικόπεδα, από 4 έως 33 στρέμματα, βρίσκονται στα Σπάτα, στην Παλλήνη, στην Παλαιά Φώκαια, στον Άγιο Στέφανο και άλλα σημεία της Αττικής. Όλα τα χρήματα θα δοθούν για να πραγματοποιηθεί το "Τάμα"» λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Στο αρχείο του κ. Αναγνωστόπουλου και της συζύγου του υπάρχουν επιστολές 31 μητροπολιτών που ενθαρρύνουν την πρωτοβουλία τους. «Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος αναφέρει μάλιστα ότι, ακόμα και αν δεν υπήρχε το "Τάμα", θα έπρεπε να το δημιουργήσουμε. Και εκφράζει την επιθυμία του να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το 2021 που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας».
Η προώθηση της ιδέας
Τις ενέργειες που απαιτούνται για την κατασκευή του ιερού ναού αλλά και την προώθηση της ιδέας έχει αναλάβει το σωματείο Φίλοι του Τάματος του Έθνους, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών. Τα μέλη του σωματείου ενημερώνονται για τις εξελίξεις από το περιοδικό «Φωτεινή Γραμμή», που τυπώνεται σε 45.000 αντίτυπα και μοιράζεται δωρεάν σε ιερούς ναούς και συνδρομητές.
Ο σχεδιασμός του ιδρύματος «τοποθετεί» το μεγαλοπρεπές κτίσμα στο Αττικό Άλσος, ώστε να είναι ορατό σχεδόν σε όλη την Αττική. Το «Τάμα του Έθνους» θα περιλαμβάνει δύο αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που θα φιλοξενούν συναυλίες, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις, δύο γυναικωνίτες και μεγαλοπρεπείς τρούλους. Το ύψος του θα φτάσει τα 90 μέτρα, το μήκος τα 85 και το πλάτος τα 45 μέτρα. «Όνειρο μας είναι να εξελιχθεί σε μια νέα Αγία Σοφία, που θα μας ενώσει και θα ανήκει σε όλους.
ΠΗΓΗ:
Αποσπάσματα από το Ρεπορτάζ Γεράσιμος Κοντός
Φώτο: Χρήστος Ζήνας.
«Δημοκρατία», 10 Μαΐου 2011
Ζωηφόρος
Καλά δε μπορούσατε να βρείτε μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας χωρίς τους μιναρέδες;
ΑπάντησηΔιαγραφή