- Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν - Αλέξης Τσίπρας και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συζητήσουν το πρόγραμ...
- Αλέξης Τσίπρας και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συζητήσουν το πρόγραμμα που θα καταθέσει η Ελλάδα στο Eurogroup
- Πως αντιδρούν οι δανειστές στο σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το 70% του Μνημονίου
- Κομισιόν: Μην περιμένετε αύριο συμφωνία, ίσως στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου
- Εκπρόσωποι των δανειστών στο Bloomberg: Η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει πιο συνεργάσιμη
- Οι όροι των δανειστών για να υπάρξει συμφωνία
- Ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο, σχεδόν 7% πάνω ο ΓΔ
Τηλεφωνική επικοινωνία έχουν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Λιγότερο από 24 ώρες πριν από το κρίσιμο και έκτακτο Eurogroup των Βρυξελλών όπου θα εξεταστεί το θέμα της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναλαμβάνει ακόμη μια πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές.
Με το τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα γίνεται μια νέα προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές. Ένα χάσμα που πάντως φαίνεται να γεφυρώνεται μετά το σχέδιο 10 σημείων της κυβέρνησης, στο οποίο περιλαμβάνεται σχεδόν το 70% του Μνημονίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΝΕΡΙΤ στις Βρυξέλλες, οι δανειστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να προτείνουν στην Ελλάδα 6μηνη παράταση του Μνημονίου, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα της Ελλάδας.
Ο κ. Τσίπρας είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζ. Πιτέλα, τον οποίο και ευχαρίστησε για την στήριξή του στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Πιτέλα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι είχε επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ρέντσι, τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβί και άλλους αξιωματούχους στους οποίους τόνισε την ανάγκη για μια νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Κομισιόν: Παράθυρο συμφωνίας αλλά στις 16 Φεβρουαρίου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατάει... μικρό καλάθι και στέλνει μήνυμα πως στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης ή στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης υπάρχουν μικρά περιθώρια συμφωνίας. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, τονίζοντας ότι η Επιτροπή εργάζεται για να επιτευχθεί συμφωνία και αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο να συμβεί κάτι τέτοιο ως τις 16 Φεβρουαρίου που θα συγκληθεί και πάλι το Eurogroup.
«Είναι περιορισμένες οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής» δήλωσε η κ. Αντρέεβα.
Εξάλλου, ερωτηθείσα για την ύπαρξη σχεδίου της Επιτροπής, δέκα σημείων, το οποίο επρόκειτο να υποβληθεί στο αυριανό Eurogroup, η Μίνα Αντρέεβα διέψευσε τις σχετικές φήμες. Όπως είπε, δεν υπάρχει σε αυτήν τη φάση σχέδιο για την Ελλάδα. Πρόσθεσε όμως, ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, συνεχίζονται πυρετωδώς αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει καρπούς.
Εξάλλου, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι το ζητούμενο για να υπάρξει συμφωνία ως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, είναι να μετακινηθούν όλοι από τις αρχικές τους θέσεις.
Bloomberg: Δίνουν χρόνο στην Ελλάδα υπό όρους
Μπορεί η φράση του Γιάνη Βαρουφάκη πως μόνο το 30% του Μνημονίου απορρίπεται από την κυβέρνηση να προκαλεί εντάσεις και ενστάσεις στο εσωτερικό, ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαίνεται ότι... δεν ήχησε άσχημα στ’ αυτά των δανειστών. Χαρακτηριστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχους των δανειστών, σύμφωνα με τους οποίους η ευρωζώνη μπορεί να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις της για μία μόνιμη συμφωνία, εάν η χώρα αποδεχθεί ότι χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, μαζί με την εποπτεία του, και δεσμευθεί να μην καταργήσει τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος διάσωσης.
Άλλος αξιωματούχος, που εκπροσωπεί τους πιστωτές, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει πιο συνεργάσιμη στις πρόσφατες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg, θα παρουσιάσει μία πρόταση στο αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες, με την οποία θα ζητά να επιτραπεί η αύξηση του στοκ των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου κατά 8 δισ. ευρώ και την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από την κατοχή ελληνικών ομολόγων.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε χθες, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου της G-20 στην Κωνσταντινούπολη, ότι «βραχυπρόθεσμα, πρέπει να διαμορφώσουμε αυτό που ορισμένοι μπορεί να αποκαλέσουν επέκταση ή οι Έλληνες πιθανόν να θέλουν να αποκαλέσουν μία γέφυρα».
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε από την Ουάσιγκτον ότι βάση για τις συζητήσεις με την Ελλάδα αποτελεί το υφιστάμενο πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι θα περιμένει να ακούσει τι θα πει η Ελλάδα. «Περιμένω να έρθει η Ελλάδα με μία βιώσιμη πρόταση και μετά θα συζητήσουμε γι' αυτήν» δήλωσε η κ. Μέρκελ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.