Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΙΔΟΥ ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΕΥΤΟΡΩΜΕΗΚΟ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ: ΣΤΗΝ ΕΛΙΤ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΤΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ, ΑΝΕΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΔΕΡΜΑ!..

Η ανακάλυψη του καθηγητή Γιάννα, η οποία άλλαξε τα δεδομένα στον τρόπο που γίνονται οι μεταμοσχεύσεις, τον βάζει σε ένα κλαμπ 500 επιστημ...

Η ανακάλυψη του καθηγητή Γιάννα, η οποία άλλαξε τα δεδομένα στον τρόπο που γίνονται οι μεταμοσχεύσεις, τον βάζει σε ένα κλαμπ 500 επιστημόνων που άλλαξαν τον κόσμο με τις εφευρέσεις τους.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς πώς γίνονταν οι μεταμοσχεύσεις δέρματος πριν από μερικές δεκαετίες για να καταλάβει τη σημασία της εφεύρεσης του καθηγητή. Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνταν προέρχονταν από άνθρωπο ή από χοίρο και τις περισσότερες φορές απορρίπτονταν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Στις περιπτώσεις στις οποίες η χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ήταν αποτελεσματική, ο ασθενής κινδύνευε από άλλες παθήσεις, ενώ και τα ίδια τα μοσχεύματα προκαλούσαν αφυδάτωση.

Το 1969 ο καθηγητής Γιάννας, ο οποίος σπούδαζε στο ΜΙΤ, προσέγγισε τον χειρουργό Τζον Μπερκ και του ζήτησε να συνεργαστούν για να λύσουν αυτό το πρόβλημα. «Προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι που θα κράταγε τα βακτήρια μακριά από την πληγή και παράλληλα θα απέτρεπε την αφυδάτωση», λέει. Η μεμβράνη από κολλαγόνο που χρησιμοποίησε όχι μόνο έδωσε τη λύση που αναζητούσαν αλλά βοήθησε και στην αναγέννηση του δέρματος του ασθενούς.

Τα πρώτα αποτελέσματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι η μεμβράνη από κολλαγόνο καθυστερούσε σημαντικά τη διαδικασία της θεραπείας, κάτι που απογοήτευσε τους δύο επιστήμονες. «Δεν μπορούσα να καταλάβω τι πήγαινε λάθος. Πέρασα δύο νύχτες στο εργαστήριο μελετώντας τους ιστούς από τα πειράματα. Τελικά διαπίστωσα ότι η μεμβράνη δεν είχε προκαλέσει πληγή αλλά έναν νέο ιστό δέρματος κάτω από την επιδερμίδα». Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα προσέθεσε μια στρώση από σιλικόνη πάνω σε οργανικό υλικό που αποτελούνταν από χόνδρο καρχαρία και τένοντα αγελάδας. «Ξεκινήσαμε να βρούμε μια θεραπεία για τα εγκαύματα και τελικά καταφέραμε να αναγεννήσουμε ένα όργανο». σημειώνει.

Πολυβραβευμένος ερευνητής

Ο καθηγητής Γιάννας είναι ένα από τα πλέον επιφανή μέλη της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και της Αμερικανικής Ενωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης. Εχει κερδίσει πολλά βραβεία, όπως το βραβείο Ντούλιτλ της Αμερικανικής Ενωσης Χημικών και το Βραβείο Κλέμσον Για Την Εφαρμοσμένη Επιστήμη από την Εταιρεία Βιοϋλικών. Εχει γράψει εκατοντάδες συγγράμματα και εργασίες που έχουν δημοσιευθεί στις σημαντικότερες επιστημονικές εκδόσεις.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ - ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.