Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή του Αμαρίου τους χειμερινούς μήνες, η οποία έφτασε και κάτω από το μηδέν, ο «...
Μάλιστα, σε βίντεο που τράβηξε ο καθηγητής, κ. Γιώργος Τρουλλινός, απαθανάτισε μια από τις εμφανίσεις του ερπετού, το οποίο τον έδειχνε να απολαμβάνει τον καλό καιρό κάνοντας τις καθιερωμένες βόλτες του στις όχθες τις λίμνης.
Παράλληλα, όπως τόνισε ο Διευθυντής του ΟΑΚ στο Ρέθυμνο κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης μιλώντας στην Πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στο ραδιόφωνο του Τeam FM, ο «Σήφης» αναπτύσσεται κανονικά καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να κυνηγήσει κάτι που, όπως υπογράμμισε, δεν ήταν αναμενόμενο και αποδεικνύει μάλλον πως ο κροκόδειλος έχει πλήρως εγκλιματιστεί στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μαμαγκάκης τόνισε: «Κυκλοφορεί και κυνηγάει άνετα παρά το κρύο που σημειώθηκε. Άντεξε και στους δύο βαθμούς κελσίου που υπήρχαν κάποιες μέρες στην περιοχή. Εμείς νομίζαμε αρχικά ότι το χειμώνα δεν θα κυνηγάει άρα δεν θα μεγαλώσει όμως ο κροκόδειλος έχει πλήρως εγκλιματιστεί εδώ».
Συνεχίζονται οι διαδικασίες για την τελική παγίδευση του "Σήφη"
Οι διαδικασίες πάντως για την παγίδευση του ερπετού συνεχίζονται από την αρμόδια ομάδα, ωστόσο ο κ. Μαμαγκάκης επεσήμανε πως είναι αναγκαίο να επιλεχθούν ειδικοί οι οποίοι θα είναι γνώστες και θα σεβαστούν το ζώο και τις ιδιαιτερότητές του, ώστε η διαδικασία παγίδευσης να γίνει ομαλά. Παράλληλα, τόνισε πως έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παγίδευσή του πολλές ομάδες, ωστόσο οι ειδικοί ερευνούν την καταλληλότητά τους πριν πάρουν την τελική απόφαση να προσκαλέσουν κάποιον από τους ενδιαφερόμενους.
Μάλιστα, ήδη τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει σχετική πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Μαμαγκάκης ανέφερε: «Είμαστε σε μια διαδικασία, προχωράμε κανονικά την πορεία παγίδευσής του. Υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες που ενδιαφέρονται για την παγίδευσή του και θα μάθουμε περισσότερα τις επόμενες ημέρες. Το θέμα δεν το έχουμε εγκαταλείψει, το δουλεύουμε. Το ζητούμενο είναι να έρθει κάποιος ο οποίος δεν θα κάνει ζημιά στον κροκόδειλο. Εμείς θέλουμε έναν άνθρωπο που γνωρίζει και σέβεται το ζώο και να ολοκληρώσει τη διαδικασία παγίδευσης με επιτυχία. Επίσης θέλουμε η διαδικασία να γίνει με ηρεμία και χωρίς να πάρει μεγάλη έκταση».
Συζητήθηκαν χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου τα ασφαλιστικά μέτρα
Στον αντίποδα πάντως βρίσκονται εκείνοι οι οποίοι επιμένουν πως ο κροκόδειλος θα πρέπει να παραμείνει στη λίμνη του Φράγματος των Ποταμών καθώς το περιβάλλον είναι το μοναδικό, όπως εκτιμούν, που γνωρίζει στη διάρκεια της ζωής του. Για τον λόγο αυτό μάλιστα οκτώ κάτοικοι του Αμαρίου μεταξύ των οποίων και ο Μάρκος Ιερωνυμάκης, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα για την παραμονή του κροκόδειλου, τα οποία συζητήθηκαν χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου ενώ η σχετική απόφαση αναμένεται να βγει σε περίπου δύο με τρεις μήνες.
Πάντως, σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους οι παραπάνω κάτοικοι υποστηρίζουν πως ο κροκόδειλος πρέπει να παραμείνει στη λίμνη ο κ. Ιερωνυμάκης εξήγησε: «Καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα γιατί ο κροκόδειλος είναι κροκόδειλος του Νείλου δεν είναι αλιγάτορας. Ο κροκόδειλος αυτός δεν έχει ζήσει και δεν έχει επιβιώσει σε κανένα μέρος του κόσμου εκτός από το Φράγμα των Ποταμών. Εδώ επιβίωσε τόσα χρόνια επειδή η θερμοκρασία είναι σταθερή χειμώνα καλοκαίρι στους 14 με 17 βαθμούς.
Αυτό σημαίνει ότι ο κροκόδειλος πρέπει να παραμείνει εδώ ή αν κάποιοι θέλουνε να τον πιάσουνε να τον επαναφέρουν στο φυσικό του περιβάλλον που είναι κάτω από το φράγμα του Ασουάν. Εδώ γίνεται μια απάτη η οποία να δούμε που θα φτάσει αφού έχουν επέμβει και οι εισαγγελείς. Θέλουν να πιάσουν τον κροκόδειλο και όχι να τον επαναφέρουν στο φυσικό του περιβάλλον αλλά σε μια γυάλα στο ενυδρείο του Ηρακλείου για να γεμίσουν τις τσέπες τους στα χρωστούμενα, τα εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει το ενυδρείο. Όπως έχω επισημάνει αν ο κροκόδειλος φύγει και πάει εκεί η ζωή του είναι μετρημένη σε ημέρες».
Flashnews
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.