Μια ημέρα πριν από την ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την παράταση του ελληνικού προγράμματος και η ένταση «ανεβαίνει» μεταξύ ...
Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής ψηφοφορίας που έγινε σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) ψήφισε υπέρ της παράτασης της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα. Ωστόσο, 22 βουλευτές τάχθηκαν κατά της παράτασης και τρεις απείχαν, ενώ υπέρ της παράτασης ψήφισαν ομόφωνα και οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ μίλησε σήμερα στη γερμανική Rheinische Post και εξέφρασε την άποψή του ότι θα υπάρξει υπερψήφιση της εισήγησης του υπουργείου του από την Μπούντεσταγκ.
Όπως είπε, ο θυμός και η επιφυλακτικότητα στους κόλπους της Ένωσης (CDU/CSU) σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «μια κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να ασκεί πολιτική με βάση την υπευθυνότητα και όχι τον θυμό».
«Βρισκόμαστε εκεί που ήμαστε και στα μέσα Δεκεμβρίου. Απλώς η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές φαίνεται σήμερα περισσότερο απίθανη από ό,τι στο τέλος του προηγούμενου έτους», πρόσθεσε ο κ. Κάμπετερ.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν ανέφερε πως «εάν η ελληνική κυβέρνηση καταπιαστεί με την διαφθορά και τον νεποτισμό, θα έχει την πλήρη στήριξή μας».
«Είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε το πρόγραμμα, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα γίνουν πράξη», είπε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να το κάνει πράξη και επισήμανε ότι αυτό θα το παρακολουθεί με προσοχή η Γερμανία. Ο κ. Όπερμαν άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, λέγοντας ότι εξαρτάται από το εάν η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Πεπεισμένος ότι θα χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο Spiegel, αναφέρει ότι το αποφασιστικό ζήτημα θα τεθεί πριν από το καλοκαίρι.
«Αν η Ελλάδα πρόκειται να μείνει στο ευρώ, θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας, ύψους διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων. Μια χρηματοδότηση από τις αγορές είναι, εξαιτίας του χαμένου χρόνου τους τελευταίους έξι μήνες, ουτοπική», δηλώνει και τονίζει ότι οι όροι για νέα βοήθεια θα παραμείνουν ίδιοι, σταθερά δημοσιονομικά, φορολογική δικαιοσύνη και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ανάπτυξη.
«Η εμπιστοσύνη μου στην ελληνική κυβέρνηση είναι ελάχιστη, η εμπιστοσύνη μου στον Σόιμπλε μέγιστη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Χανς-Πέτερ Φρίντριχ (CSU) και ζήτησε βελτίωση της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά των οικονομολόγων, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν επαναλαμβάνει στο Focus ότι η Ελλάδα δεν μπορεί εντός Ευρωζώνης να ξαναβρεί τον δρόμο προς την ανταγωνιστικότητα και τονίζει ότι, εάν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ένα μέρος του χρέους της θα διαγραφεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ενδεχομένως και με μείωση των επιτοκίων.
Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW) από την πλευρά του υπολογίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Rheinische Post, ενώ ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, εκ των πέντε «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας και ζητά από την γερμανική κυβέρνηση να το δηλώσει ευθέως.
«Η Ελλάδα, μόνο για το διάστημα Ιουλίου - Οκτωβρίου, χρειάζεται πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ φρέσκο χρήμα. Καθώς η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Η (γερμανική) κυβέρνηση θα έκανε καλά να το πει ξεκάθαρα», δηλώνει στην Bild και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει επί χρόνια παραβιάσει τους κανόνες της Ευρωζώνης.
«Αυτό δεν γίνεται. Δεν μπορεί να ανταμείβεται το θράσος. Μόνο εάν η Ελλάδα τηρήσει τους κανόνες, μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη», τονίζει ο κ. Φελντ και προειδοποιεί το Βερολίνο και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να μην υποχωρήσουν στο ελληνικό αίτημα για τερματισμό της λιτότητας, διότι αυτό θα αποτελούσε «μοιραίο μήνυμα» για χώρες, όπως η Ισπανία και θα ενεθάρρυνε ακραία κόμματα να απαιτήσουν τέλος της πορείας λιτότητας.
«Αυτό θα ήταν και το τέλος του ευρώ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.