Η σημαία και άλλα σύμβολα της τρομοκρατικής οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε" ISIS τοποθετήθηκαν σε σπίτι ...
Η σημαία και άλλα σύμβολα της τρομοκρατικής οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε" ISIS τοποθετήθηκαν σε σπίτι στο χωριό Γκόρνια Μάοτσα, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης FTV.
Το χωριό Γκόρνια Μάοτσα, στον δήμο Σρεμπρένικ, στο βορειανατολικό τμήμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το οποίο εδαφικά ανήκει στην περιφέρεια Μπρτσκο, αλλά διοικητικά στο καντόνι της Τούζλας, θεωρείται το προπύργιο ακραίων ισλαμικών ομάδων και οι κάτοικοί του, εδώ και μία δεκαετία, είναι αντικείμενο ερευνών των αστυνομικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών πληροφοριών ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία.
Η κρατική υπηρεσία έρευνας και προστασίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (SIPA), με εντολή της εισαγγελίας, ξεκίνησε έρευνα στο χωριό Γκόρνια Μάοτσα, επειδή έξω από ένα σπίτι παρατηρήθηκε η σημαία της τρομοκρατικής οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος", επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της SIPA, Κριστίνα Γιόζιτς.
Η SIPA, μαζί με άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, ανέλαβε δράση, αφού προηγουμένως συμφωνήθηκαν μέτρα με την εισαγγελία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, τόνισε.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό FTV, στο συγκεκριμένο σπίτι κατοικούν μέλη του κινήματος των ουχαμπιτών και άλλα τοπικά ΜΜΕ συνδέουν την τοποθέτηση της σημαίας με την έναρξη την ερχόμενη εβδομάδα της δίκης του Χουσεϊν Μπόσνιτς, γνωστού ως Μπιλάλ, ο οποίος συχνά διέμενε στο χωριό και μετά την αναχώρηση του Νουσέρτ Ιμάμοβιτς στη Συρία ανέλαβε καθήκοντα ηγέτης του κινήματος των ουχαμπιτών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Στον άτυπο ηγέτη της κοινότητας των ακραίων ισλαμιστών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη απαγγέλθηκαν κατηγορίες, τον περασμένο Δεκέμβριο, με βάση αλλαγές στον ποινικό κώδικα της χώρας που εγκρίθηκαν νωρίτερα, το 2014, και προβλέπουν κυρώσεις για τους υπηκόους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που συμμετέχουν σε πολεμικές συγκρούσεις στο εξωτερικό, καθώς και για εκείνους που ενθαρρύνουν άλλους να το πράξουν.
Ο 42χρονος Χουσεΐν Μπόσνιτς συνελήφθη με άλλα 15 άτομα, στις 3 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο επιχείρησης της Υπηρεσίας Ερευνών και Προστασίας (SIPA) σε διάφορες πόλεις της Βοσνίας.
Κατηγορείται ότι, την περίοδο 2013-2014, ως μέλος της κοινότητας των Σαλάφι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που οργανώθηκε στη χώρα, εκτός των επίσημων οργάνων της Ισλαμικής Κοινότητας, υποκίνησε, δημόσια, άλλα μέλη της κοινότητας να ενταχθούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, εκτός από τον Χουσεΐν Μπόσνιτς, ο οποίος βρίσκεται, μέχρι σήμερα, στη φυλακή.
Ο Μπόσνιτς δήλωσε ότι δεν αισθάνεται ένοχος και ο συνήγορός του Αντίλ Λόζο ανήγγειλε ότι η υπεράσπιση θα προσπαθήσει να αποδείξει στη δίκη, ότι ο Μπόσνιτς θεωρείται ένοχος για τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύθηκαν οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις.
"Η τζιχάντ δεν μπορεί να εξισώνεται με την τρομοκρατία" υποστήριξε ο κ. Λόζο.
"Η τζιχάντ δεν μπορεί να εξισώνεται με την τρομοκρατία" υποστήριξε ο κ. Λόζο.
Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, περισσότεροι από 150 Μουσουλμάνοι της Βοσνίας, από το χωριό Γκόρνια Μάοτσα, πολεμούν στη Συρία και στο Ιράκ στο πλευρό της ISIS και τουλάχιστον 26 σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών.
Στο χωριό Γκόρνια Μάοτσα, πριν από τον πόλεμο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατοικούσαν κυρίως Σέρβοι και μετά τη λήξη των συγκρούσεων εγκαταστάθηκαν μέλη ένοπλων ομάδων από ισλαμικές χώρες, που πολέμησαν στο πλευρό των Μουσουλμάνων της Βοσνίας, μουτζαχεντίν στους οποίους οι αρχές τη Βοσνίας χορήγησαν βοσνιακή υπηκοότητα.
Η αστυνομία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, εδώ και πολλά χρόνια, πραγματοποιεί εφόδους στο χωριό, όπου μέλη του κινήματος των ουχαμπιτών ζουν αποκλειστικά με το νόμο της σαρία. Τελευταία φορά, η αστυνομία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εισέβαλε στο πλαίσιο έρευνας σε βάρος του Μεβλίντ Γιασάρεβιτς από την πόλη Νόβι Πάζαρ της Σερβίας, ο οποίος, τον Νοέμβριο του 2011, άνοιξε πυρ έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, στο Σαράγεβο. Η αστυνομία, τότε, κατέσχεσε μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών.
Στο χωριό ζουν περίπου 30 οικογένειες ουχαμπιτών, που είναι εντελώς αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο και τα παιδιά τους φοιτούν στο σχολείο με βάση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ιορδανίας.
Ακριβώς στην είσοδο του χωριού Γκόρνια Μάοτσα, νύχτα και μέρα, βρίσκεται αστυνομική περίπολος που ελέγχει τους κατοίκους και οι δημοσιογράφοι που είχαν την ευκαιρία να εισέλθουν στην περιοχή αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας.
Το ακραίο κίνημα των ουχαμπιτών δραστηριοποιείται στη Βοσνία, στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τα πιο επικίνδυνα μέλη του θεωρούνται κάτοικοι του χωριού Γκόρνια Μάοτσα, οι οποίοι, σύμφωνα με ισχυρισμούς ειδικών, αποτελούν μεγάλη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής.
Ο ιδρυτής του κινήματος, ο Μοχάμεντ αμπντ' ελ Ουαχάμπ, έζησε τον 18ο αιώνα και ανέπτυξε δράση στην περιοχή της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας και της Ινδίας.
Κήρυττε ριζική προσήλωση στο Ισλάμ και οι ειδικοί λένε ότι τα μέλη αυτού του κινήματος ανήγγειλαν ιερό θρησκευτικό πόλεμο , Τζιχάντ, με στόχο να αναγκάσει τους αντιπάλους να ενταχθούν στο κίνημα των ουαχαμπιτών.
Η ουσία του κινήματος συνίσταται κυρίως στην "εξάλειψη κάθε καινοτομίας που τελικά έγινε κοινός τόπος μεταξύ των μουσουλμάνων".
Τα μέλη του κινήματος πιστεύουν ότι τους αποκαλούν Ουχαμπίτες για να μειώσουν τη σημασία και τη θέση τους εντός της ισλαμικής ιστορίας, για αυτό ακριβώς αυτοαποκαλούνται Σαλαφίτες.
Τα μέλη του κινήματος πιστεύουν ότι τους αποκαλούν Ουχαμπίτες για να μειώσουν τη σημασία και τη θέση τους εντός της ισλαμικής ιστορίας, για αυτό ακριβώς αυτοαποκαλούνται Σαλαφίτες.
"Οι πολίτες της Κροατίας δεν πρέπει να ανησυχούν" δήλωσε ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών.
Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχία και στη γειτονική Κροατία και ο υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς έσπευσε, με δηλώσεις του, να καθησυχάσει τους πολίτες.
Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχία και στη γειτονική Κροατία και ο υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς έσπευσε, με δηλώσεις του, να καθησυχάσει τους πολίτες.
Οι κροατικές μυστικές υπηρεσίες "εργάζονται αποτελεσματικά" και οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, λόγω του επεισοδίου στο χωριό Γκόρνια Μάοτσα, στα σύνορα Βοσνίας-Κροατίας, όπου τοποθετήθηκε σημαία του "Ισλαμικού Κράτους".
"Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια περιστατικά στη γειτονική Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Εγώ χαιρετίζω όλες τις ενέργειες των υπηρεσιών ασφάλειας, που στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου από την τρομοκρατία" υπογράμμισε ο κ. Όστογιτς.
newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.