Ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν ηΕλλάδα αποτύχει να καταλήξει σε μια συμφωνία για το χρέος της...
Ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν ηΕλλάδα αποτύχει να καταλήξει σε μια συμφωνία για το χρέος της με την ευρωζώνη και στραφεί αντί της Ευρώπης στη Ρωσία, αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Newsweek.
Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος δήλωσε, την Τρίτη, ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναγκαστεί να επιδιώξει την εφαρμογή ενός «σχεδίου Β» εάν δεν μπορεί να συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης μια νέα συμφωνία στήριξης, αναφέρει σε άρθρο του στο Νιούζγουικ ο Λιουκ Χερστ.
Ο Π. Καμμένος, γράφει ο Χερστ, σημειώνοντας για τους ΑΝΕΛ ότι πρόκειται για «ένα δεξιό κόμμα που σχημάτισε έναν συνασπισμό με το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποτυχία του τελευταίου να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου», προειδοποίησε ότι: «Το Σχέδιο Β είναι να λάβουμε χρηματοδότηση από κάποια άλλη πηγή. Θα μπορούσαν να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι η Ρωσία, θα μπορούσε να είναι η Κίνα ή άλλες χώρες».
Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, σημειώνει ο Χερστ, προσπαθεί να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία με την ευρωζώνη για το χρέος της χώρας. Αλλά, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη, για «άλλον έναν γύρο διαπραγματεύσεων», όπως γράφει ο Χερστ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς θα συναντάται με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών στη Μόσχα.
Ο Δρ. Τζόναθαν Έιαλ, του ινστιτούτου μελετών Royal United Services Institute (RUSI), αποκάλεσε τη συγκεκριμένη δήλωση Καμμένου «μια ανάρμοστη απειλή από ένα κράτος μέλος του NATO», μιλώντας στο Νιούζγουικ.
Ο Έιαλ υποστήριξε μιλώντας στο περιοδικό: «αυτή είναι ακόμη μια υπενθύμιση του γεγονότος ότι οι Έλληνες ποτέ δεν έδειξαν στην Ευρώπη το είδος της αλληλεγγύης που η Ευρώπη έχει δείξει στην Ελλάδα».
«Είναι πολύ προφανές ότι οι Ρώσοι έχουν μια ευκαιρία να γίνουν χορηγοί μιας χώρας η οποία μπορεί να σταματήσει τη συναίνεση η οποία απαιτείται για να συνεχίσουν να επιβάλλονται οι κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτό είναι πολύ βαρύ πράγματι. Οι συνέπειες αυτού θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρές, ανάλογα με το τι η Ελλάδα θα έκανε σε αντάλλαγμα».
Τα σχόλια αυτά καταγράφονται μία ημέρα μετά τα δημοσιεύματα περί της πρότασης να δημιουργηθεί μια αεροπορική και μια ναυτική βάση της Ρωσίας στην Κύπρο και ο Έιαλ, προσθέτει το Νιούζγουικ, επισήμανε πως οι σημερινές εξελίξεις εντάσσονται σε μια μέθοδο «απειλών, που συμπίπτουν με αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο».
Μέλη της νέας ελληνικής κυβέρνησης έχουν αναπτύξει καλές σχέσεις με τη Ρωσία αφότου ανέλαβαν την εξουσία, συνεχίζει το άρθρο του Χερστ. «Πέραν του ότι η Ελλάδα αντιτάχθηκε στις εκκλήσεις για περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται ότι κατηγόρησε το Κίεβο πως περικλείει “νεοναζιστικά” στοιχεία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Μόσχα πριν εκλεγεί», αναφέρει ακόμη ο Χερστ.
Ο Έιαλ είπε στο Νιούζγουικ πάντως πως η προοπτική η Ρωσία να αποκτήσει στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα είναι απίθανη. «Θα ήταν πιθανό, αλλά είναι πολύ τραβηγμένο. Εάν έβλεπε κανείς ρωσικές βάσεις στο έδαφος του NATO, αυτό θα ήγειρε πολύ σοβαρές ανησυχίες», είπε.
Εξάλλου, «οι Ρώσοι δεν έχουν ακριβώς μετρητά σε αφθονία. Εάν οι Ρώσοι θέλουν να αποκτήσουν παρουσία εκεί, θα χρειαστεί καιρός πριν να είναι σε θέση να κάνουν κάτι», είπε ο ίδιος αναλυτής στο περιοδικό.
No one wearing the same ..pans in all his life ..need to chance ..
ΑπάντησηΔιαγραφή