Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ '21... ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

Η καθολική κοινότητα του Ναυπλίου και ο εφημέριος της Georges Chorzempa το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 στην Καθολική Εκκλησία της Μεταμόρφωσ...

Η καθολική κοινότητα του Ναυπλίου και ο εφημέριος της Georges Chorzempa το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 στην Καθολική Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Ναύπλιο διοργάνωσαν εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης 1821 και του Φιλελληνικού Κινήματος. Κατά τους εορτασμούς τελέσθηκε Λειτουργία από τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεβαστιανό και τον εφημέριο της εκκλησίας π. Γεώργιο Chorzempa. Για τους φιλέλληνες που πολέμησαν στην Ελλάδα μίλησε ο Γεώργιος Κόνδης, Δρ. Κοινωνιολογίας με θέμα: «Ρόλος και σημασία του Φιλελληνισμού στην Επανάσταση του 1821». Στον καθολικό ναό του Ναυπλίου "Μεταμόρφωση του Σωτήρος" στεγάζεται το παλαιότερο μνημείο Φιλελλήνων της Ελληνικής Επαναστάσεως, το οποίο το ίδρυσε το 1840 ο γάλλος συνταγματάρχης A.I. Touret, έχει σχήμα προσόψεως αρχαίου ναού επί 4 κιόνων, πάνω του γράφτηκαν 280 ονόματα φιλελλήνων που έπεσαν κατά την Επανάσταση. με τη μεσολάβηση του βασιλιά Όθωνας, ο Δήμος Ναυπλίου παραχώρησε το τέμενος στην Καθολική Εκκλησία, για τις εκκλησιαστικές ανάγκες των τριακοσίων περίπου Ελλήνων και ξένων Καθολικών – κυρίως των Βαυαρών στρατιωτών που ανήκαν στην ακολουθία του βασιλιά. Ο Όθωνας αφιέρωσε το ναό στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, σε ανάμνηση της μεταμόρφωσης της Ελλάδας μετά την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς.

Λίγο πριν από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, όταν το Nαύπλιο τελούσε ακόμη υπό τουρκική κυριαρχία, η χήρα του Aγά-πασά, Φατμέ, ανακαίνισε το ναό, που είχε στο μεταξύ ερειπωθεί, στη μνήμη του συζύγου της. Mάλιστα ο ναός ακόμα και σήμερα διατηρεί την όψη τζαμιού, τόσο εξωτερικά με τις βαριές αναλογίες του και τον χαμηλό του τρούλο, όσο και εσωτερικά με την κόγχη για το Kοράνι, το λεγόμενο μιχράμπ. Tο 1839 ο βασιλιάς Όθωνας παραχώρησε το ναό στην Kαθολική Εκκλησία, μεριμνώντας για τους Έλληνες καθολικούς και για τους ξένους Φιλέλληνες που βοήθησαν την Ελλάδα στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, αλλά και για τους Bαυαρούς στρατιώτες που ανήκαν στην ακολουθία του. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν το 1840. Όσον αφορά το εσωτερικό του ναού, αξίζει να σταθούμε σε δύο σημεία: στην αψίδα των Φιλελλήνων και στον πίνακα με την Aγία Oικογένεια.

H λιτή ξύλινη αψίδα, δώρο του Γάλλου αξιωματικού και θερμού φιλέλληνα Aυγούστου Iλαρίωνα Tουρέ, κοσμεί την εσωτερική πλευρά της εισόδου του ναού και χρονολογείται το 1841. H αψίδα, που έμεινε γνωστή ως «αψίδα Tουρέ», είναι από ξύλο πεύκου και έχει σχήμα πρόσοψης αρχαίου ελληνικού ναού, χαρακτηριστικό γνώρισμα του νεοκλασικισμού για τα επιτύμβια μνημεία. Στους κίονες έχουν αναγραφεί, με λευκό χρώμα, ονόματα ξένων Φιλελλήνων και ο τόπος στον οποίο έπεσαν, ενώ στο αέτωμα υπάρχει ο θυρεός και το στέμμα του Όθωνα εντός του σταυρού των αγωνιστών. O ναός κοσμείται επίσης από μεγάλο πίνακα που φέρει παράσταση της Aγίας Oικογένειας (Sacra Familia), αντίγραφο του σπουδαίου Iταλού ζωγράφου της Aναγέννησης, Pαφαέλο. H εικόνα δωρήθηκε στο ναό το 1843 από τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο.Έξω από το ναό υπάρχει υπόγεια κρύπτη, πρόσφατα ανακαινισμένη, όπου συγκεντρώθηκαν τα οστά των φιλελλήνων καθώς και των Bαυαρών στρατιωτών της ακολουθίας του Όθωνα, οι οποίοι είχαν πεθάνει από επιδημία τύφου τα έτη 1833 και 1834 και είχαν ενταφιαστεί αρχικά στο παλαιό νεκροταφείο του Nαυπλίου, κοντά στο εκκλησάκι των Aγίων Πάντων. Aς σημειωθεί ότι ο καθολικός ναός λειτουργεί συνεχώς από το 1839 μέχρι τις ημέρες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.