Της Νίκης Ζορμπά Παραμονές της Συνόδου Κορυφής (αύριο) και ενώ η κυβέρνηση δε φείσθηκε αντιδράσεων για την κλιμακούμενη ασφυκτική πίεσ...
Της Νίκης Ζορμπά
Παραμονές της Συνόδου Κορυφής (αύριο) και ενώ η κυβέρνηση δε φείσθηκε αντιδράσεων για την κλιμακούμενη ασφυκτική πίεση που δέχεται η χώρα, η γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με τον έλληνα Πρωθυπουργό, απευθύνοντάς του πρόσκληση για το Βερολίνο.
Η συνομιλία των δύο, πραγματοποιήθηκε κατά πληροφορίες, σε πολύ καλό κλίμα, διήρκεσε είκοσι λεπτά και το ραντεβού ορίστηκε για την προσεχή Δευτέρα.
Το Μαξίμου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αιφνιδιάστηκε από την πρόσκληση της A. Merkel στον Α. Τσίπρα. Και τούτο, διότι οι σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου, κινούνται -εσχάτως- διαρκώς στα άκρα με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις που – από ελληνικής πλευράς τουλάχιστον- φωτογράφιζαν τη Γερμανία ως «αντιδραστική δύναμη» που επιθυμεί την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας σε μνημονιακές πολιτικές.
Με τον «κρατικό» κορβανά να βρίσκεται στο όριο των αντοχών του και τις ελπίδες της κυβέρνησης για χορήγηση χρηματοδότησης να εξανεμίζονται, το Μαξίμου μέχρι χθες το απόγευμα, βασίστηκε στο αφήγημα:
1. Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις διότι καταστρατηγείται η συμφωνία του Eurogroup άρα ο πρωθυπουργός θα πάρει επάνω του πλέον τη διαπραγμάτευση θέτοντας το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.
2. «Κύκλοι» ευρωπαικοί ( προεξάρχοντος του Βερολίνου) επιχειρούν να ρίξουν την κυβέρνηση δια της οικονομικής ασφυξίας. ( Αυτό άλλωστε υποστήριξαν σε συνεντεύξεις τους ευθαρσώς τόσο ο Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης.
«Παράθυρο»
Η πρόσκληση της γερμανίδας καγκελαρίου στον Α. Τσίπρα ωστόσο αλλάζει το σκηνικό της διαπραγμάτευσης αφενός γιατί η πολιτική λύση που επιθυμούσε ο Πρωθυπουργός να δοθεί στο ελληνικό αδιέξοδο, φαίνεται ότι μπορεί να... κρύβεται πλέον στο Βερολίνο, ενώ μάλλον αλλάζει παράλληλα η φύση και οι προσδοκίες της Κυβέρνησης από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.
Το Μαξίμου πάντως στάθηκε ιδιαιτερα φειδωλό στην αποτίμηση της κίνησης Merkel. Επεσήμανε μεν ότι πρόκειται για αδιαμφισβήτητα θετική κίνηση, απέφυγε πάντως οποιαδήποτε εκτίμηση για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Παράλληλα ωστόσο, πηγές πέριξ του Μαξίμου, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την πολιτική σημασία της Συνόδου Κορυφής, σχολιάζοντας στο ενδεχόμενο ότι «εξουδετερώνεται» η πολιτική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, να θέσει το ελληνικό ζήτημα στο ανώτερο επίπεδο, ήτοι των αρχηγών κρατών των μελών της ΕΕ:
«Η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα της Συνόδου. Δεν περιμέναμε λύση επομένως την Τετάρτη. Στο μόνο που μπορούσαμε να προσδοκούμε είναι να γίνει δεκτό αίτημα για την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής».
Επιφυλάξεις και διλήμματα
Κατά ορισμένους ωστόσο, το τετ α τετ του πρωθυπουργού με την Καγκελάριο δεν θα πρέπει να αποτρέψει τον πρωθυπουργό να θέσει επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα την Τετάρτη, ενώπιον των ομολόγων του, και τούτο, διότι καίτοι η κ. Μέρκελ διαμήνυσε ότι προσδοκά να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα, κατ ιδίαν και εις βάθος, τα μηνύματα από το Βερολινο, καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ήταν εξόχως εχθρικά. Όπερ σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν …ασφαλή προγνωστικά για την έκβασή της.
Παρόλα αυτά, υπενθυμίζεται, ότι στη «σύρραξη» μεταξύ Αθήνας- Βερολίνου, η κυβέρνηση, δια αξιωματούχων της, ουδέποτε επετέθη στη γερμανίδα καγκελάριο, αλλά στον υπουργό οικονομικών της, τον οποίο η κυβέρνηση απέφευγε επιμελώς να... χρεώνει σε ολόκληρη τη γερμανική κυβέρνηση.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.