Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΣΤΑΚΟΣ ΔΥΟ ΜΕΤΡΩΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ!!!

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα παράξενο, προϊστορικό αστακό σε μέγεθος ανθρώπου, που έζησε πριν από 480 εκατομμύρια χρόνια. Το τεράστιο αυτό...

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα παράξενο, προϊστορικό αστακό σε μέγεθος ανθρώπου, που έζησε πριν από 480 εκατομμύρια χρόνια. Το τεράστιο αυτό ζώο χρησιμοποιούσε τα ακανθώδη «άκρα» που βρίσκονταν στο κεφάλι του για να κοσκινίζει το βυθό του ωκεανού, αναζητώντας τροφή.
Επίσης, η σχετική μελέτη αναφέρει πως έχει δύο πτερύγια σε κάθε πλευρά, ενώ το μήκος του άγγιζε τα δύο μέτρα. Αυτό έδωσε στους επιστήμονες μια καλύτερη εικόνα για τον τρόπο εξέλιξης των σύγχρονων αρθρόποδων, το είδος που περιλαμβάνει τα καρκινοειδή, τις αράχνες και τα έντομα.
Ένα ασυνήθιστα καλά διατηρημένο απολίθωμα που βρέθηκε στο Μαρόκο αποτέλεσε το κλειδί για αυτή την ανακάλυψη. Τη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό στο Nature έφεραν εις πέρας επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Γέιλ.
Το απολίθωμα βρέθηκε από τον εξερευνητή Mohamed Ben Moula από τον οποίο πήρε το όνομά του το είδος, Aegirocassis benmoulae. Το πρώτο μέρος του ονόματος αναφέρεται στο γιγάντιο θεό της θάλασσας των Νορβηγών (Aegir) και στη λατινική λέξη για το κράνος (cassis).
Το θηρίο ανήκει σε ένα μια πρώιμη οικογένεια θαλάσσιων πλασμάτων (Anomalocaris) που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη γη πριν από 520 εκατομμύρια χρόνια κατά την Κάμβρια περίοδο. Το είδος αυτό που έζησε περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, στις αρχές της Ορδοβίκιας περιόδου, ήταν ίσως ένα από τα τελευταία της οικογένειας.
lob2
«Πρέπει να ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ζώα της εποχής του», δήλωσε η Δρ Allison Daley από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τα περισσότερα είδη της οικογένειας anomalocaris ήταν αρπακτικά που τρέφονταν με άλλα θαλάσσια ζώα. Όμως το συγκεκριμένο είδος χρησιμοποιούσε τα «αγκάθια» στο κεφάλι του, σαν δίχτυ για να παγιδεύει την τροφή του, όπως κάνουν και οι φάλαινες στις μέρες μας.
Αυτό αλλάζει την εικόνα που είχαμε ως τώρα για το θαλάσσιο περιβάλλον της εν λόγω περιόδου, σχολίασε η Daley. «Αυτά τα ζώα πληρούν έναν οικολογικό ρόλο που ως τότε δεν καλυπτόταν από οποιοδήποτε άλλο ζώο. Το φιλτράρισμα είναι πιθανώς ένας από τους παλαιότερους τρόπους εύρεσης τροφής, όμως τα παλαιότερα ζώα που τρέφονταν έτσι ήταν αισθητά μικρότερα και συνήθως συνδέονταν με τον πυθμένα της θάλασσας».
Το αξιοσημείωτο απολίθωμα έχει διατηρηθεί σε τρισδιάστατη μορφή, αντί να συμπιεσθεί όπως τα περισσότερα απολιθώματα της οικογένειας των anomalocaris. Το γεγονός αυτό έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη μελέτη του. «Αν το απολίθωμα δεν ήταν τρισδιάστατο δεν θα είχαμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της ανατομίας του», είπε η επικεφαλής της μελέτης.
opinionpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.