Εδώ και περίπου δύο χρόνια μια «επιδημία ύπνου» θερίζει τους κατοίκους ενός χωριού του Καζακστάν, βυθίζοντας αρκετούς από αυτούς ακόμη ...
Η παράξενη «ασθένεια» έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης αλλά και της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.
Η καθημερινότητα των κατοίκων του Καλάτσι, που απέχει περίπου 350 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστανα, εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει διαταραχθεί πλήρως, καθώς οι «νοσούντες» πέφτουν εντελώς ξαφνικά σε βαθύ ύπνο, ενώ αυτή η κατάστασή τους προκαλεί και άλλα συμπτώματα εξουθένωσης, όπως ζαλάδες, ναυτία, έντονους πονοκεφάλους και απώλεια μνήμης.
Από την άνοιξη του 2013, που ο πρώτος κάτοικος έπεσε σε αυτόν τον παράξενο λήθαργο, έχουν σημειωθεί άλλα 151 περιστατικά, πολλά από τα οποία ανά διαστήματα ξαναβυθίζονται σε αυτόν. Οι τελευταίες δύο τέτοιες περιπτώσεις καταγράφηκαν την 1η Μαρτίου.
Εξετάσεις
Οπως είναι αναμενόμενο, οι «ασθενείς» έχουν μεταφερθεί πλειστάκις στα νοσοκομεία για εξετάσεις, χωρίς όμως οι ειδικοί να μπορούν να εντοπίσουν κάτι που θα τους βοηθούσε να εξηγήσουν το φαινόμενο.
Επιστήμονες, με εντολή της κυβέρνησης, έχουν σπεύσει στην περιοχή και έχουν κάνει μετρήσεις για τα επίπεδα ραδιενέργειας, μονοξειδίου του άνθρακα, για ραδόνιο και για βαρέα μέταλλα στο νερό, που θα μπορούσαν ίσως να είχαν κάποια επίδραση επάνω στους κατοίκους της πόλης. Κανένα στοιχείο δεν έχει προκύψει.
Οι περίπου 20.000 μετρήσεις και τεστ δεν έγιναν τυχαία, καθώς στην περιοχή τα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης λειτουργούσε ορυχείο εξόρυξης ουρανίου, το οποίο όμως εδώ και χρόνια έχει εγκαταλειφθεί. Το παρατημένο ορυχείο Κρασνογκόρσκι βρίσκεται όντως κοντά στο χωριό, όμως το εντυπωσιακό είναι πως μεταξύ των οικογενειών των πρώην εργαζομένων σε αυτό δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα από την «ασθένεια» και επίσης δεν υπάρχουν μαρτυρίες από τη σοβιετική εποχή, που να επιβεβαιώνουν ότι οι κάτοικοι υπέφεραν από την «ασθένεια του ύπνου».
Την υπόθεση έχει αναλάβει προσωπικά να διερευνήσει ο πρόεδρος της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ενώ ο πρωθυπουργός Καρίμ Μασίμοφ έχει δημιουργήσει ειδική επιτροπή για τον συντονισμό των ερευνών.
Από την πλευρά της η δήμαρχος του Καλάτσι, Ασέλ Σαντβοκάσοβα, η οποία μάλιστα έχει νοσήσει, σε πρόσφατες δηλώσεις της ανέφερε: «Σχετικά με την ''ασθένεια του ύπνου'' δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μόλις αυτά υπάρξουν, οι κάτοικοι θα ενημερωθούν σχετικά».
Οι Αρχές μεταξύ άλλων εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των κατοίκων. Οπως δήλωσε η δήμαρχος: «Πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για τους κατοίκους του χωριού μας να βρουν ένα νέο σπίτι και μια νέα δουλειά».
Το σχέδιο αυτό φαίνεται ότι έχει προχωρήσει, καθώς περίπου 100 κάτοικοι του χωριού έχουν μεταφερθεί σε άλλες περιοχές του νομού της Ακμολα (όπου βρίσκεται το Καλάτσι), όμως στο χωριό παραμένουν άλλοι 425 κάτοικοι, πολλοί από τους οποίους αρνούνται να αφήσουν τα σπίτια τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.